Підготовка фахівців з дуального навчання в ТПП

У Придністров’ї система дуальної освіти успішно розвивається з 2017 року. Навчання передбачає прискорене здобуття працівником професійних знань і вироблення необхідних навичок безпосередньо на конкретне замовлення підприємств.

Курс навчання має скорочений термін і об’єднує теоретичну підготовку на базі навчального закладу (30 %) і практику на базі підприємства (70 %). До того ж випускник одержує сертифікат державного зразка та гарантоване працевлаштування.

Яскравим прикладом такої співпраці підприємств і установ професійної освіти можуть послужити швейна фабрика «Одема», підприємства «Интерцентр-Люкс», «Софтшуз», «Вестра», ММЗ, «КVINT», «Електромаш» і Тираспольський коледж бізнесу і сервісу, Рибницький політехнічний технікум, Дубоссарський індустріальний технікум, Бендерський торгово-технологічний технікум, Аграрно-технічний коледж імені М. В. Фрунзе. Однак цього разу ми розповімо про те, як організовано роботу за системою дуального навчання в Торгово-промисловій палаті ПМР (ТПП).

Тут із представників сільськогосподарських підприємств і підприємств легкої промисловості готують спеціалістів за особливою освітньою програмою – «Наставництво у виробничому навчанні під час підготовки кадрів із практико-орієнтованої (дуальної) моделі навчання». Головним завданням організаторів цих курсів стало підвищення кваліфікації майбутніх наставників. Усього до нової актуальної справи залучилися 7 підприємств – Тираспольський комбінат хлібопродуктів, швейні фабрики «Одема» та «Вестра», фірма «Интерцентр-Люкс» і 3 товариства з обмеженою відповідальністю – «Рист», «Агрокомпакт», «Агролегион».

Кожне підприємство делегувало на навчання по кілька своїх представників. Заняття тривали з 15-го по 19 лютого. За цей час фахівці компаній встигли дізнатися про значення і про особливості професійної освіти, про сутність дуальної системи навчання, різницю між традиційним навчанням і навчанням, орієнтованим на практику. Фінальним етапом підготовки майбутніх наставників з дуального навчання була атестація, під час якої представникам установ необхідно було продемонструвати увесь здобутий багаж знань.

На атестації всі «випускники» курсів підготували доповіді, в яких робили порівняльні аналізи традиційної системи навчання за їх спеціальністю та системи практико-орієнтованої (дуальної) моделі навчання. Виявляли їхні переваги та недоліки. Мотивовано оцінювали вимоги, що пред’являються до базових підприємств, які здійснюють підготовку кадрів у системі дуального навчання. Розповідали також про завдання та роль наставників у виробничому навчанні за дуальною системою.

Фінальним етапом атестації стала підготовка пропозицій щодо реалізації пілотних проектів з навчання спеціальності «Мехатронік»* в галузі сільського господарства та легкої промисловості. Кожен із промовців під час захисту доповіді пропонував свої методи з підготовки молодих фахівців. Розгорнулася жива і конструктивна полеміка, результатом якої стали нові ідеї, готові для впровадження в процес навчання студентів за дуальною системою.

Атестаційна комісія високо оцінила результати підготовки «випускників». Президент ТПП і голова атестаційної комісії Юрій Ганін в урочистій обстановці вручив майбутнім наставникам іменні сертифікати, що свідчать про те, що вони пройшли навчання за додатковою освітньою програмою підвищення кваліфікації – «Наставництво у виробничому навчанні під час підготовки кадрів з практико-орієнтованої (дуальної) моделі навчання».

Павло   ОСТАПЕНКО.

Мехатроніка – галузь науки і техніки, заснована на об’єднанні вузлів точної механіки з електронними, електротехнічними та комп’ютерними компонентами, що забезпечують проектування і виробництво якісно нових модулів, систем і машин з інтелектуальним управлінням їх функціональними рухами.

Мехатроніка є своєрідною сучасною філософією проектування складних керованих технічних об’єктів.

Фото з доступних джерел.