Бізнесу потрібно вчитися

Школа успішних людей – так кажуть про Бізнес-школу Торгово-промислової палати ПМР (ТПП). Вона була відкрита 13 років тому – в червні 2008 року.

Її промовиста назва розшифровує призначення установи – тут навчають премудростям організації власної справи, причому як тих, у кого вона вже є, так і тих, хто тільки має намір відкрити свою справу. У школі для підприємців-початківців підготовлений спеціальний курс «Основи створення власного бізнесу». Він абсолютно безкоштовний.

Будь-хто охочий здобути бізнес-освіту, хто пройшов конкурсний відбір, зараховується слухачем школи. Усі витрати на організацію навчання повністю бере на себе держава. Це один із видів державної підтримки підприємців. Державна цільова програма так і називається: «Підтримка і розвиток підприємництва в ПМР на 2019 – 2021 роки».

Для діючих бізнесменів, крім спецкурсів, організовані різного роду семінари та тренінги, які допомагають їм заглибитися в цікаву тему. Для їх проведення запрошують висококваліфікованих фахівців у галузі фінансів, підприємництва, маркетингу та менеджменту. Причому запрошені представляють не тільки Придністров’я, а й Росію, Україну і навіть Євросоюз.

Слід зазначити, що програми курсів адаптовані до потреб місцевого ринку і орієнтовані на активні методи навчання. Теоретичні лекції поєднуються з діловими іграми, які моделюють реальні ситуації та дають можливість відчути на собі проблеми й завдання, що стоять перед бізнесменом. У підсумку слухачі озброюються глибокими теоретичними знаннями та практичними навичками.

Наприклад, цього року для підприємців-початківців і представників діючого бізнесу буде проведено сім семінарів і три освітніх курси. Навчальний курс триває два з половиною місяці. Після його закінчення випускники одержують сертифікат Бізнес-школи ТПП ПМР. До речі, відзначимо, що з 2008 року навчання тут пройшли понад 3,5 тисячі слухачів – працюючих і підприємців-початківців. Половина випускників уже відкрила власну справу.

«Щоб організувати власну справу, потрібно все прорахувати, щоб надалі не наштовхнутися на якісь підводні камені. Необхідно передбачити, чи буде ваш бізнес-проект рентабельним, зрозуміти, чи можна його реалізувати. Слід визначитися з планом виробництва і маркетингу, з організаційно-правовою формою справи. Це великі блоки, це велика математика», – тлумачить і терпляче пояснює керівник проекту Аурелія Салкуцан.

От і виходить: як не крути-верти, а бізнесу треба вчитися. І взагалі, бізнес-освіта – це вимога дня нинішнього, це освіта нового покоління.

Iгор   ШЕВЧЕНКО.

Фото з доступних джерел.