На варті економічної безпеки ПМР

Однією з найбільш важливих ділянок протистояння держави криміналу вважається служба з боротьби зі зловмисниками, які ретельно маскують свої справи з розкрадання державних коштів, використовують різні хитрощі, щоб приховати розтрату чи недбалість.

 Для того, щоб успішно викривати їх, співробітникам міліції, які працюють у цій службі, потрібно мати глибокі пізнання в царині економіки, в технології тієї галузі, того об’єкта, які їм доручено відстежувати. Тільки так можна вийти на злочинну групу і припинити її діяльність, забезпечивши разом зі слідчим розкриття злочинів і відшкодування заподіяного збитку.

Робота цих фахівців надзвичайно важлива і вкрай необхідна для безпеки та стабільності держави. Тому їх відбирають особливо ретельно. На цьому тижні вартові економічної безпеки держави відзначили своє «професійне» свято. Тож наша розповідь саме про них.

Дещо з історії

Управлінню з боротьби з економічними злочинами та корупцією МВС ПМР (УБЕЗіК) 24 лютого виповнилося 29 років. Це за придністровськими мірками. Хоча сама ця служба, яка бореться зі злісними неплатниками податків, розкрадачами державної власності, незаконною підприємницькою діяльністю, фальшивомонетниками та хабарниками, набагато старша. Датою її реального народження слід вважати 1919 рік, коли Народний комісаріат внутрішніх справ РРФСР (НКВС) ухвалив рішення про створення у своїй структурі промислової міліції.

На неї покладалася боротьба з розкраданнями народного надбання, дезорганізацією господарського життя країни, протиправним використанням засобів виробництва і націоналізованих сировинних запасів. У березні 1937 року промислова міліція була реорганізована у відділ із боротьби з розкраданнями соціалістичної власності та спекуляцією, який успішно працював на благо держави до самого розпаду СРСР.

Менш ніж через два роки після проголошення незалежності Придністров’я –24 лютого 1992 року – у структурі органів управління республіки організована служба з боротьби з економічними злочинами. Ще через рік у Центральному апараті МВС ПМР був створений однойменний відділ – ВБЕЗ. У 2012 році відділ реорганізували в Управління з боротьби з економічними злочинами та корупцією. Служба ця в міру становлення і розвитку республіки неодноразово реорганізовувалася, та її головні завдання залишалися незмінними: боротьба з корупцією, захист бюджетних коштів, припинення податкових злочинів, протидія відмиванню злочинних доходів, припинення фактів кримінального переділу власності.

Придністровське УБЕЗіК сьогодні

За даними МВС ПМР, кількість економічних злочинів за останні 10–15 років неухильно знижується. Наприклад, у 2008-му було зареєстровано 1 347 економічних злочинів, а 2018 року – лише 512. Це у 2,5 рази менше. Тут ще необхідно враховувати те, що раніше працівники ВБЕЗ виконували якісь невластиві відділу функції – ходили по ринках, у підозрілих продавців перевіряли патенти й навіть сертифікати відповідності об’єкта вимогам технічних регламентів. Нині систему роботи служби вдосконалили, її фахівці здебільшого приділяють увагу тим особам, хто реально порушує Кримінальний кодекс. Більше того, до потенційних порушників вони вживають адміністративних профілактичних заходів.

Особливо помітно знизилася кількість економічних злочинів, починаючи з 2016 року. На сьогодні до МВС надходить набагато менше сигналів про такі злочини, що, безперечно, свідчить про позитивні результати роботи на цій ділянці боротьби з криміналом. Нині найбільш поширений корупційний злочин – це хабар. Наприклад, минулого року співробітниками служби з боротьби з економічними злочинами задокументовано 18 фактів отримання і пропозиції хабарів. Окремо потрібно зазначити, що нормою кримінального права ПМР не передбачений мінімальний розмір хабара, тут важливий сам факт, умисел особи на його вимагання.

Багатьох наших читачів цікавить питання, чи є кримінально караною дією збір грошей із батьків учнів на потреби класу. Відповідь на нього однозначна. Якщо кошти збирає адміністрація навчального закладу, а самі класні керівники зобов’язують батьків здавати гроші, приносити матеріальні цінності, в цьому випадку в діях посадових осіб можуть вбачатися ознаки низки кримінально караних діянь, наприклад, «Перевищення посадових повноважень» або «Зло-вживання посадовими повноваженнями».

Інша ситуація, коли збори здійснюються за ініціативою активу батьків учнів і всі питання вирішуються безпосередньо ними. За такого підходу в основі дій лежить принцип добровільності: батьки не зобов’язані здавати гроші, це їхнє особисте волевиявлення, і незалежно від прийнятого ними рішення, це ніяк не може вплинути на навчання дитини, на її перебування у школі. У цьому випадку, якщо з боку адміністрації навчального закладу не чинився тиск або інший вплив на зазначені процеси, складу злочину немає.

От іще один приклад поширеного економічного злочину в освітній галузі. Рибницькі оперативники ВБЕЗіК 17 січня виявили факт привласнення коштів керівником одного з дитсадків міста. Його завідувач 7 років тому видала свідомо підроблений наказ про працевлаштування 72-річної рибничанки в цей МДОЗ і весь цей час отримувала чужу зарплату і розпоряджалася нею. З’ясувалося, що пенсіонерку оформляли й помічником вихователя, і двірником, й іншим технічним персоналом, але трудову діяльність жінка по факту не здійснювала.

Заробітною платою працівниці завідувач розпоряджалася на свій розсуд. За минулі роки сума накопичилася чимала – понад 140 тисяч рублів ПМР. Як були витрачені гроші, правоохоронцям ще належить з’ясувати. У діях завідувача дитсадка вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого ст. 156 КК ПМР «Привласнення або розтрата». Нині співробітники Рибницького ВБЕЗіК проводять розслідування за даним фактом. Стоїть питання про порушення кримінальної справи. Підозрюваній може загрожувати від двох до шести років позбавлення волі.

Для того, щоб виключити можливість брати або давати хабарі, останнім часом діяльність чиновників роблять більш прозорою. Водночас посилені держконтроль і перевірки наглядових органів. Уряд республіки на повний хід розгорнув проведення адміністративної реформи – знижують бюрократичні бар’єри. Планується, що впровадження електронного документообігу, використання сучасних комп’ютерних технологій і нових програмних продуктів допоможуть скасувати черги в державних установах. Ці зміни сприятимуть зниженню рівня корупції.

Украдені злочинцями гроші – це гроші пенсіонерів і малозабезпечених

Володимир Островський, начальник УБЕЗіК МВС ПМР знайшов час зустрітися із журналістами й відповісти на їхні запитання.

– Володимире Андрійовичу, хто є Ваші «підопічні» сьогодні?

В. О.: У Кримінальному кодексі ПМР економічним злочинам відведена ціла глава, це близько 40 злочинів. Є, звичайно, і шахраї, й фальшивомонетники, й незаконні підприємці. Та основні наші «клієнти» – ті, хто бере хабарі, й ті, хто ухиляється від сплати податків. Останніх – абсолютна більшість.

– Чи підробляють нині шахраї наші придністровські рублі?

В. О.: Підробляли. Нині вони відбувають покарання. А от фальшиві євро та долари до Придністров’я потрапляють з-за кордону. Їм ми теж приділяємо пильну увагу, з цього питання до нас інколи звертаються по допомогу колеги з інших держав.

– Яких збитків республіці завдають економічні злочинці за рік?

В. О.: Вони шкодять не тільки держбюджету, а ще й юридичним, і приватним особам. І хоча кількість таких злочинів зменшується, апетити злочинців зростають. Наприклад, у 2016 році загальний збиток становив 73 млн рублів, а в минулому – вже понад 87 млн. Здебільшого це несплачені податки. Як сказав недавно наш міністр, це гроші, вкрадені у пенсіонерів, у незахищених соціальних верств населення.

– Ваші співробітники «працюють» із шахраями, які крадуть у держави та людей величезні суми. А чи були випадки, коли їх самих намагалися підкупити?

В. О.: Звичайно, були. Такі спроби відбуваються постійно, адже ніхто не хоче сидіти у в’язниці. Та для того, щоб потрапити на роботу до нашого підрозділу, потрібно пройти дуже багато перевірок. Найрізноманітніших. Наші працівники ці перевірки пройшли. Тому в таких випадках, за таких спроб співробітник завжди роз’яснює: пропозиція, давання хабара – це теж кримінальний злочин, покарання якого передбачає до 8 років позбавлення волі. Якщо людина цього роз’яснення не розуміє і наполягає на хабарі, це все документується, а вже далі ми діємо, як годиться, – за законом.

– А чи є люди, які всі ці роз’яснення розуміють і правильно сприймають?

В. О.: Є. Низку кримінальних справ можна припинити й без хабара, абсолютно законним шляхом. Заплати приховані податки, відшкодуй заподіяні збитки, усвідом сам факт вчиненого діяння як злочин, і тільки так може бути розглянуте питання про припинення кримінальної справи.

– Назвіть найбільший хабар, який пропонували Вашим людям.

В. О.: Пропонувати можуть скільки завгодно (В. О. посміхається). Бувало, і по 50 тисяч доларів пропонували.

Наостанок Володимир Островський пояснив журналістам, що в УБЕЗіК МВС ПМР працює гаряча лінія, куди громадяни можуть зателефонувати й залишити повідомлення про можливі протиправні дії, про які їм стало відомо. Можна написати звернення і на сайт МВС, де є окрема вкладка – «УБЕЗіК».

«До нас надходять різні повідомлення, – каже він. – Жодне з них не залишається без розгляду і відповідного реагування з боку правоохоронців. Телефон гарячої лінії досить легко запам’ятати: 0-800-22-800. Співробітники відомства завжди готові відповісти на запитання і надати необхідну допомогу. Стосовно того, що на сайті МВС мало інформації про нашу роботу, – специфіка у нас така. Ми не можемо до рішення суду повідомляти щось на кшталт «Громадянин Ікс украв у держави стільки-то грошей, ми його впіймали». До того ж, в інтересах слідства про більшість справ краще не говорити до повного їх завершення. Адже у громадянина Ікс можуть бути спільники».

Павло   ОСТАПЕНКО.

Фото: https://mvdpmr.org/