Робити людям добро – покликання майстра

Усі ми надаємо перевагу взуттю, для виготовлення якого були використані міцні та високоякісні матеріали. Та як би не сподівалися на його міцність, з часом воно зношується. Щоб полагодити улюблені черевики, потрібна неабияка майстерність фахівця.

Тираспольчанин Микола Попов поєднав своє життя з професію шевця. Після закінчення столичної середньої школи № 4 він навчався у технічному училищі № 7, де й здобув спеціальність, пов’язану з ремонтом і пошиттям взуття.

«Не можу сказати, що мріяв бути шевцем із дитинства. Швидше, вибрав професію за розрахунком. Після закінчення училища у 1983 році проходив військову службу в прикордонних військах. Я працював у різних місцях, але у 2000 році відкрив власну майстерню, неподалік Тираспольської школи № 18, де надаю послуги населенню з дрібного та великого ремонту взуття. У нашій державі бути дрібним підприємцем можна без проблем. Я й не шкодую, що відкрив свою справу», – розповів майстер.

За словами шевця, взуття може багато розповісти про людину. Якщо клієнт стирає каблуки всередину, то це свідчить про те, що він має плоскостопість. Таким способом, ремонтуючи дитяче взуття, Микола може дати пораду батькам звернутися до ортопеда.

Як зазначив взуттьовик, жінки та чоловіки є його клієнтами приблизно у рівній кількості, але сильна половина переважно приносить до нього жіноче взуття, оскільки дбає про зовнішній вигляд своїх дружин. Є у майстра постійні відвідувачі, які живуть поблизу від майстерні.

В основному клієнти забирають своє взуття з ремонту вчасно, але трапляються й інші випадки, коли людина була, наприклад, у від’їзді і приходить за своїм замовленням через рік.

За словами шевця Миколи Попова, на сьогодні люди переважно купують дешеве взуття, виготовлене зі штучних матеріалів. «Взуття можна придбати в спеціалізованих магазинах, на ринках, у торгових центрах, замовити в Інтернеті. Однак, попри таке розмаїття, багато хто все ж не вміє правильно вибирати його. Напевно, правильно вибрати взуття, щоб воно носилося не один сезон, зможе фахівець з ремонту взуття або той, хто якимось чином причетний до взуттєвої справи. Така людина здатна правильно оцінити якість задника, підошву, якість шкіри тощо, а звичайна людина дивиться більше на зовнішній вигляд і ціну»,– зазначив майстер Микола.

Перевага шкіряного взуття в тому, що натуральний матеріал добре витримує вплив агресивного зовнішнього середовища, пристосований до сльоти, холодів і спеки. Пори дозволяють шкіряному взуттю «дихати». Природна вентиляція видаляє надлишки вологи, нормалізує температуру, тому взимку стопі не холодно, а влітку – не жарко. Йдеться, звичайно, про взуття, відповідне до погоди. Не варто надягати літні туфлі в мороз.

М’яке шкіряне взуття змінює форму під стопу конкретної людини, розтягується в залежності від розміру ноги. Такі властивості натуральної шкіри дозволяють випускати масові моделі, які сидять на нозі кожного покупця, ніби пошиті на замовлення.

Блиск, гладкість або рівний ворс різних видів шкіри – якісне взуття видно відразу. Натуральний матеріал не потрібно змішувати з клеєм, він рівний і однорідний. Шкіряне взуття, якщо за ним правильно доглядати, не втрачає вихідних якостей і довгий час зберігає привабливий зовнішній вигляд.

Недоліком виробів зі штучної шкіри є те, що вони потребують набагато більше уважного догляду, ніж натуральні. Якщо не забезпечити належний догляд, взуття стає вразливим до зміни температур, можуть з’являтися тріщини.

Як зазначив досвідчений взуттьовик, важливо, щоб громадяни своєчасно зверталися до майстра з ремонту взуття, аби він допоміг їм. «Я готовий надати якісні послуги з ремонту взуття усім клієнтам, безкоштовно проконсультувати їх відносно матеріалу, з якого зроблене їхнє куплене взуття», – пояснив швець.

Праця, яку фахівець колись обрав не з великої любові, а за розрахунком, стала його улюбленою справою. «Коли я бачу очі своїх клієнтів, чую слова щирої подяки, які вони висловлюють мені, отримавши свої речі після ремонту, на серці стає тепло і приємно. З роками я зрозумів, що робити людям добро – моє покликання», – посміхаючись запевнив мій співрозмовник. І я йому повірив.

Володимир   ДАНИЛОВ.

Фото автора.