План городника-садівника на березень

У народі кажуть: «Посієш за місяцем – збереш удвічі більше». Ще наші предки звертали увагу на місяць, коли планували будь-які роботи, зокрема, посадку овочів і квітів: на зростаючий місяць рекомендується сіяти ті рослини, які підуть угору і дадуть надземні плоди. На убутний – активніше ростуть корені рослин, тому коренеплоди краще садити в цей час.

Місячний календар городника на березень 2021 року

1 березня – місяць спадає, тому краще садити й пересаджувати коренеплоди чи бульби. Добре зростатиме посіяна зелень, бобові культури, бульбові квіти. Сійте горох і квасолю, моркву, буряк, арахіс. Також можете посадити петрушку, спаржу, кріп, а з квітів -посіяти незабудку, турецьку гвоздику. З домашніх рослин посійте лілії, гортензії, китайські троянди.

Якщо не хочеться сіяти, прищипніть верхівки, щоб рослини краще гілкувалися. Кімнатні рослини можна обрізати, а за теплого клімату – починати обрізку і садових рослин.

2 березня – продовжуйте сіяти ті культури, що і днем раніше. Бажано сіяти квіти й рослини з дрібними, але красивими плодами та квітками. Якщо посадите коренеплоди чи бульби, зберете урожай, який буде довго лежати, а також якісне насіння.

3 березня – можна посіяти пряні культури, квіти, лікарські трави. Кучеряві та плетисті рослини будуть активно рости, якщо їх зараз посадити. На грядках слід навести порядок: видалити зайві полуничні вуса, прорідити сходи, очистити грядки від бур’яну.

4 березня – продовжуйте готувати до посівів насіннєвий матеріал. Якщо він якісний, можете відразу сіяти. Займіться прибиранням території та садових інструментів. Рослини поливайте, але не дуже, політь грядки, проріджуйте. Також можна закласти органіку на компост, посадити листові овочі та провести боротьбу з равликами, які так люблять їх поїдати.

5 березня – далеко не всі культури рекомендується садити, але будуть повноцінно рости культури з довгим, кучерявим стеблом. Якщо дозволяє погода, у ґрунт посадіть саджанці фруктово-ягідних культур. З домашніх рослин можна посадити фікус і шефлеру. Із зелені – мелісу, фенхель, селеру.

6 березня – якщо клімат дозволяє, висадіть у ґрунт саджанці ягідних і плодових рослин. Посадіть часник, різні види цибулі, квасолю, редьку, сочевицю; посійте спаржу, селеру, а з кімнатних рослин – лимон, бамбукові пальми. Також це сприятливий час і для весняного підживлення органікою під корінь.

8 березня – вдалий час для обробки ґрунту, проведення підживлення під корінь, щеплень дерев. Все інше – як і в попередній день.

9 березня – сіяти й робити посадки не рекомендується. Прорідіть та підгорніть сходи, просапайте грядки. В саду можна зробити санітарну чистку, прищепити верхи пагонів для кращого галуження і вжити заходів проти грибкових захворювань.

10 березня – не варто займатися посадками та посівами. Посівний матеріал, висіяний у цей період, навряд чи зійде, а якщо і з’являться сходи, то будуть слабкими й часто хворітимуть. Також не слід вносити підживлення, пікірувати рослини та проводити поливи.

11 березня – все ще не слід нічого садити, крім цибулі й цибулинних квітів. Якщо посадити в цей період дерева, вони виростуть некрасивими, з корявим стовбуром. Не потрібно поливати, підживлювати й пікірувати рослини. У домі можна влаштувати генеральне прибирання, розкласти речі, приготувати щось смачне.

12 березня – якщо дозволяє погода, можна посадити малину, аґрус, а з дерев – грушу, яблуню. З квіткових культур посадіть садові лілії та гвоздику Шабо.

Якщо на вулиці ще не досить тепло, висаджуйте розсаду в теплицю, проводьте обрізання дерев і кущів, укорінюйте живці. Також рекомендується закладати органіку на компост, сіяти руколу, спаржу, шпинат. Не обробляйте рослини хімією від хвороб, не поливайте занадто активно і не вносьте багато добрив. Робити щеплення теж поки що не потрібно, як і проводити будь-які роботи з корінням.

13 березня – не найкращий час для посадки нових рослин, можна приділити увагу рослинам, які вже є. В іншому ж поки що відмовтеся від серйозних робіт. Небажані, крім посівів, поливи, внесення добрив, обробка рослин від будь-яких шкідливих комах або грибка, перекопування землі.

14 березня – можна посіяти редис, капусту пекінську, цибулю і часник, а з зелені – кінзу, руколу, крес-салат. Також можна орати й копати ґрунт, видаляти бур’яни на грядках, проріджувати рослини, які зійшли. В саду проведіть санітарну чистку кущів і дерев, прищипніть верхи пагонів, щоб вони краще гілкувалися. Сприятливий час для боротьби з трипсами й іншими шкідниками, які заважають вашим кімнатним і тепличним рослинам. Також варто обробити рослини проти грибкових захворювань. Для підживлення рослин використовуйте сухі добрива. Садити рослини, у яких тривалий період вегетації, поки що не варто. Також відмовтеся від поливу, внесення рідких добрив, пасинкування і пікіровки.

Продовження календаря (з 15 до 31 березня) ви зможете прочитати у номері за 13 березня. Слідкуйте за нашими публікаціями.

З повагою, Христина ЖУРАВЕЛЬ.