Леся Українка і суворовці

У Тираспольському Суворовському військовому училищі курсанти – учні восьмих та десятих класів, які вивчають українську мову, доторкнулися до чарівної Лесиної творчості під час проведення у навчальному закладі тематичного тижня офіційних мов.

Досвідчена учителька української мови Ніна Котовська підготувала спеціальну вікторину, до якої охоче залучилися її підопічні.

«У восьмих класах ми вивчаємо твір Лесі Українки «Давня казка», в якому йдеться про «чарівну силу слова». Мої учні сприйняли його з захопленням. Їм було цікаво почути про життя бідного, але щасливого поета, і багатого, жадібного та ненажерливого пана, якому щастя так і не довелося пізнати. Вони погодилися з автором казки, що своє багатство можна знайти в небі, в діброві, в морі, й у тому, що сам створиш. А завдяки таланту, можна створити все, що забажаєш. І це робить людину щасливою й незалежною», – розповіла Ніна Іванівна.

Десятикласники вивчають «Лісову пісню» та «Бояриню». Разом із тим, як і їхні молодші товариші по службі, вони чудово обізнані з біографією письменниці. Тому й вікторину назвали «Як добре ви знаєте Лесю Українку?».

Учасники пізнавальної події знають справжнє ім’я письменниці, скільки років було Лесі, коли вперше були надруковані її твори, які іноземні мови знала майбутня письменниця, де вона народилася, які хвороби мала, в яких країнах лікувалася та де скінчилось її земне життя.

Переможцями вікторини назвали гідних: з-поміж старшокласників – Михайло Чорний, Микита Нідельський та Микита Копиця. Серед восьмикласників переміг Віктор Прокопенко.

Iрина   МАСЛОВА.