«Лесин день»

Рибницькі школярі стали переможцями Міжнародного конкурсу дитячої творчості «Лесин день», що проводився Спілкою українських освітян діаспори серед учнів українських шкіл за кордоном, з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

Цей всесвітній захід  об’єднав понад 200 учасників з 15 країн світу. Серед учнів українських шкіл за кордоном, нарівні з учнями з Австрії, Німеччини, Італії, Польщі, Канади, Бельгії та інших країн, брали участь і вихованці двох Рибницьких шкіл.

На суд журі від імені МОЗ «Рибницька українська середня загальноосвітня школа № 1 з гімназичними класами ім. Лесі Українки» свій виступ представила Надія Довбуш. За результатами конкурсу учениця 10-го класу здобула перемогу в номінації «Відеовітання для Лесі. Пісенне. Індивідуальне» у категорії 14–17 років. Надія виконувала пісню «Стояла я і слухала весну» (за мотивами віршів Лесі Українки «Стояла я і слухала весну» і «Давня весна»). Музику до твору написав заступник директора з виховної роботи й за сумісництвом учитель музики вищої кваліфікаційної категорії Володимир Мефодовський.

Володимир Володимирович розповів нам про те, що пісню на вірші Лесі Українки написав давно, за основу взяв два співзвучних вірші. І от з’явилася можливість представити цю пісню слухачам. Також він розповів, що Надія Довбуш з першого класу співає у шкільному ансамблі «Золоті дзвіночки», яким керує сам музикант, і є його солісткою. Надія неодноразово посідала призові місця у пісенному конкурсі «Пшеничне перевесло», також дівчина закінчила музичну школу по класу скрипки.

Ще більше нагород завоювали учні МОЗ «Рибницька гімназія № 1» під керівництвом учителя української мови та літератури вищої кваліфікаційної категорії Галини Крижанівської.

Галина Олександрівна розповіла, що під час карантину, коли діти вчилися віддалено, вона шукала можливість зайняти їх чимось цікавим. Дізнавшись про проведення міжнародного заходу, вона розповіла про це своїм учням. «Умови конкурсу були цікавими. Терміни нам дозволяли як слід підготуватися», – розповіла викладач.

У результаті учнями Рибницької гімназії було підготовлено шість конкурсних робіт. У номінації «Лист до Лесі» взяли участь учениці

10-го класу Олена Танасевська і Вікторія Дахновська. Ще одна десятикласниця – Анастасія Косановська взяла участь у номінації «Відеовітання для Лесі. Поетичне. Індивідуальне». Ірина Березницька з 9-го класу підготувала роботу в номінації  «Вітальна листівка в техніці образотворчого мистецтва – малюнок». Шестикласниці Ганна та Яна Мединські представили «Вітальну листівку в техніці декоративно-ужиткового мистецтва».

«Галино Олександрівно, висловлюю Вам щиру подяку за те, що запропонували взяти участь у конкурсі та допомогли визначитися з твором і концепцією відео. Я мала нагоду ближче ознайо-

митися з творчістю Лесі Українки, з її життєвим шляхом, біографією, з її проникливими творами», – написала Настя своєму викладачеві. «Слова Насті Косановської після того, як ми вже відправили роботу, прозвучали для мене як найвища оцінка», – поділилася наставниця.

Серед учнів Рибницької гімназії № 1 переможцями конкурсу стали: Анастасія Косановська, Ірина Березницька і Ганна та Яна Мединські.

До речі, відеозвернення Анастасії до Лесі Українки можна подивитися у запису на каналі YouTube, у якому дівчина починає його щирими словами: «Шановна Лесю Українко! Твій шлях до нас завдовжки 150 років. Кожне твоє слово й нині мов тверда криця. Твій ювілей – наше спільне свято. Наші тобі вітання…».

Як написав голова журі конкурсу Сергій Романов, доктор філологічних наук, директор Науково-дослідного інституту Лесі Українки Волинського національного університету, «Інтрига була до останньої хвилини, адже в багатьох учасників сумарна різниця в балах була мінімальною. Це було гідне змагання однаково сильних творчих суперників. Оргкомітет не мав іншого виходу, як розділити перемогу в кількох випадках між двома учасниками. Завдяки наполегливим зусиллям учасників, учителів, батьків та журі наш конкурс став таким успішним!».

Ми, працівники редакції української газети «Гомін», також вітаємо юних рибничан з перемогою та бажаємо їм успіхів у майбутньому.

Дмитро   АКIНIН.

Фото автора.