«Наука мовою мистецтва» – виставка про сучасне та майбутнє

Незвичайна виставка відкрилася в Придністровському державному художньому музеї (ПДХМ). Свої роботи на суд глядача представили учасники Республіканського конкурсу «Наука мовою мистецтва».

Як поєднати, здавалося б, несумісне? Учасникам Республіканського конкурсу це вдалося: вони об’єднали науку і мистецтво. Авторами творів виступили як початківці, так і більш досвідчені майстри. Зокрема, учні загальноосвітніх і художніх шкіл, дитячих шкіл мистецтв, студенти Бендерського вищого художнього коледжу та кафедри «Архітектура і дизайн» політехнічної філії Придністровського держуніверситету ім. Т. Г. Шевченка в Бендерах.

У своїх роботах юні майстри відобразили досягнення науки (часом фантастичні!), діяльність учених і практичні результати їхньої праці. Художники постаралися розкрити в тематиці своїх робіт ідеї та реалії сучасного світу засобами мистецтва. Вони також порушували теми високотехнологічної архітектури майбутнього або ж сучасного дизайну.

Архітектурні експерименти, футуристичний дизайн будинків, гаджетів і засобів пересування – усе це також можна побачити на виставці «Наука мовою мистецтва».

«У своїх малюнках або комп’ютерній графіці учасники виставки представили, як незабаром може змінитися архітектурний вигляд будинків, на що вони будуть схожі через пару сотень років. Ще півстоліття тому навіть найсміливіші фантасти не могли й уявити, які проекти будуть втілені сьогодні в Дубаї, Сінгапурі, Москві та інших великих містах світу. На сьогодні для сучасної людини 25-поверховий будинок – це норма», – зазначила директор ПДХМ Наталя Єгорова.

На малюнках і фотографіях представлені наукові дослідження, лабораторії, досліди, експерименти та діяльність учених. Юні майстри спробували навіть найпростіші повсякденні предмети та явища подати в незвичному світлі.

Поділилися художники й своїм баченням нового автомобіля, літальних апаратів або навіть комп’ютера і мобільного телефона майбутнього. Вони спробували уявити, а також відобразити у своїх роботах, як це все виглядатиме через десятки, а то й сотні років.

«Експерти прогнозують, що десь до 2030 року на дорогах кататимуться автомобілі повністю з комп’ютерним управлінням. До речі, вже навіть сьогодні є подібні машини. Для багатьох із нас автомобіль, що літає, – це синонім майбутнього», – відзначають служителі музею.

Експозиція працює в Бендерському музеї з 19 березня. Вона стала своєрідним підбиттям підсумків Республіканського конкурсу «Наука мовою мистецтва». Свої роботи представили його учасники й переможці – всього 48 осіб. У залах музею можна побачити 51 роботу за заданою тематикою – графіку, малюнок і фотографію. У рамках урочистої церемонії відкриття експозиції відбулося нагородження переможців образотворчого конкурсу.

Компетентне журі визначило по 3 призових місця в чотирьох категоріях: учні 10–13 років; юні художники від 14 до 17 років; студенти ВПО і СПО; фотографія і комп’ютерна графіка. Крім того, журі визначило заохочувальні номінації: «За художню виразність», «За цікаве й незвичайне рішення» і «За оригінальність задуму».

Марія   КРАВЕЦЬ.

Фото: http://www.bpfpgu.ru/