Духовно-моральне виховання сімейних цінностей

У наш час, коли західні країни, що вважають себе борцями за права людини та зразком демократії, зводять поняття сім’ї до «батьків № 1» і № 2», Православна Церква залишається однією з небагатьох засад людинолюбства і справжніх сімейних цінностей. Про роль сім’ї та духовно-морального виховання в сучасному суспільстві наш кореспондент поговорив із настоятелем Михайло-Архангельського храму села Колбасна, протоієреєм Олександром Сливкою.

– Що Ви порадите молодим людям, які хочуть знайти одне одного і створити сім’ю?

О. С.: По-перше, – не поспішати, заспокоїтися. Довіритися Богові. Для початку молодий чоловік або дівчина повинні сформувати для себе поняття, уявлення про те, що вони хочуть мати в результаті створення сім’ї. Потім правильно попросити, щоб Господь Вседержитель допоміг у цій справі. Справжня сім’я створена волею Божою, в якій відносини подружжя і дітей нічим не затьмарені. Християнський шлюб ґрунтується на любові, на тих сімейних цінностях, які закладені нашими прабатьками в глибині століть. Справжню християнську сім’ю не випадково називають «справжньою школою любові».

Звичайно, шлюби, які створені заради користі, щоб мати якусь вигоду або просто, щоб не залишитися самотньому, – не мають благословення Божого.

– Сім’я сьогодні – яка вона повинна бути? У кожного священнослужителя, що має певний досвід церковної діяльності, є уявлення про проблеми сім’ї, що сформувалося з життєвої практики. Як молодій родині вирішувати свої проблеми?

О. С.: П’ята глава Послання апостола Павла «До ефесян», яка читається на вінчанні, містить образ християнської сім’ї, на який ми орієнтуємося. Сім’я – живий організм, а тому повинна рости та розвиватися.

Ми всі знаємо, які красиві троянди, як чудово вони пахнуть, але кожен трояндовий кущ має ще й шипи. Так і в сімейних стосунках трапляються часом свої «шипи», якими можна поранитися. Інколи, й досить глибоко поранитися або поранити ближнього. Тому в сім’ї, у спілкуванні необхідно згладжувати деякі гострі моменти, по можливості, переносити увагу на щось інше. Сім’я, особливо молоде подружжя, – це дві нервові системи, можна сказати, два трансформатори, енергетичні пристрої. Їх треба якось підключити, поєднати, щоб вони працювали спільно, видавали певну енергію, і водночас, щоб не згоріли.

– Як Ви можете пояснити завдання сім’ї в сучасному світі?

О. С.: Кожна сім’я покликана служити продовженню життя, передаючи цей Божий дар новій людській істоті. Кожне людське життя для Бога має надзвичайно велику цінність. Таїнство шлюбу створює ідеальні умови для того, щоб дарувати життя новому поколінню, щоб нова людина з’явилася на світ в атмосфері любові та взаємної поваги. Тим самим Бог передав людині часточку своєї ролі Творця. Народжуючи потомство, подружжя залучається разом із самим Богом до творення світу. Тож абсолютно необхідно, щоб подружжя вело життя, сповнене молитви та довіри Богові. З цього джерела може черпати кожен, хто приходить до нього з чистим серцем.

– Як людині поводитися під час Великого посту?

О. С.: Приділяйте увагу не тільки їжі тілесній, а й духовній, завдяки якій сотні тисяч людей повернулися до нового життя, завдяки Духовному Отцю. Багато хто розуміє Великий піст як харчову дієту. Це точно не спалювання своїх калорій, а перш за все, спалювання своїх пристрастей, подолання їх. Це час духовного очищення. В цьому і полягає сенс істинного постування.

Протягом року в Православній Церкві є ще інші пости, але це Великий піст, який готує нас до Воскресіння Христового, до Великодня.

Це велике свято ми повинні зустріти зі світлою радістю та чистою душею.

Сергій   МИНАЄВ.

Фото автора.

На фото Олександр Сливка