Шановні придністровці!

11 квітня 1945 року в’язні концентраційного табору Бухенвальд повстали й добилися визволення. Оголошений міжнародним товариством як пам’ятний, цей день став символом мужності й одночасно попередженням про небезпеку людиноненависницьких ідеологій. Воєнні злочини фашизму – це злочини проти людства.

Мабуть, найстрашніший з них – планомірне знищення мільйонів людей у концентраційних таборах. В’язнів концтаборів убивали різними способами: отруювали газом, спалювали в печах. Дванадцять мільйонів чоловіків, жінок і дітей, включаючи немовлят, перетворили на попіл.

Нелюдські страждання випали на долю в’язнів фашизму. Мало хто з них уцілів і зміг розповісти страшну правду про катів. Серед живих свідків злочинів фашизму – діти, які пройшли через пекло концтаборів.

Дзвін Бухенвальда будить совість будь-якої людини, не дає забути про злочини нацизму і про його жертви. Трагедія ніколи не повинна повторитися, уроки історії мають бути добре засвоєні людством.

Вічна пам’ять невинним жертвам нацизму! Вічна слава воїнам-визволителям, героям, які звільнили світ від коричневої чуми!

  Президент ПМР В. М. КРАСНОСЕЛЬСЬКИЙ