Заради розв’язання питань соціального захисту

На початку квітня керівники Рад народних депутатів міст і районів Придністров’я на майданчику Верховної Ради ПМР підписали протокол про наміри щодо міжмуніципального співробітництва законодавчих органів і заснування в нашій республіці Асоціації «Рада муніципальних утворень ПМР».

Автором цієї ініціативи виступила Тираспольська міська Рада. Метою створення Асоціації місцевого самоврядування є координація діяльності Рад народних депутатів у розв’язанні питань соціального захисту та надання послуг населенню, розробка і реалізація проектів, що належать до компетенції органів місцевого самоврядування, надання правової, методичної та організаційної допомоги учасникам угоди, обмін досвідом та організація взаємодії з асоціаціями муніципальних утворень регіонів Російської Федерації та зарубіжних країн.

За словами керівника Ради народних депутатів м. Тирасполя Вадима Доні, об’єднати зусилля районів республіки необхідно з однією метою – сприяти розвитку місцевого самоврядування та вирішення тих проблем, які є у кожного і в цілому в республіці. «Усі керівники органів місцевого самоврядування готові брати участь у спільній роботі, обмінюватися досвідом і пропозиціями. У Тираспольської міської Ради та міста Тирасполь є вагомий і багатогранний досвід в роботі як самої Ради, так і взаємодії на міжмуніципальному рівні з Радами міст РФ , а також інших країн поза межами республіки. У ПМР є міста і райони, які не мають стабільних і довгострокових взаємозв’язків із містами інших країн. Ми хочемо, щоб вони налагодили такі міжнародні взаємини. Ми маємо бажання взаємодіяти як на муніципальному рівні, так і між асоціаціями. Тим самим, ми заявляємо не тільки про себе, ми заявляємо про нашу державу», – констатував Вадим Михайлович.

Варто підкреслити, що органи влади придністровської столиці мають багаторічний продуктивний досвід роботи в рамках Міжнародної асамблеї великих міст і столиць. У цьому об’єднанні взаємодіють 87 міст не тільки РФ, але і країн СНД. Це міжнародний майданчик, де можна реалізовувати свої ідеї та обмінюватися досвідом із містами-учасниками даної асоціації.

Як розповів Вадим Доні, на початку березня він брав участь у черговій міжнародній Асамблеї великих міст і столиць, де зазначив, що незабаром на території ПМР буде заснована асоціація. Голова Ради народних депутатів м. Тирасполя наголосив, що Асамблея готова співпрацювати з районами ПМР як з Асоціацією, допомагати організаційно та ділитися своїм досвідом.

На думку голови Ради народних депутатів Слободзейського району та м. Слободзеї Тетяни Залевської, для Слободзейського району і для всіх районів нашої республіки підписання протоколу про створення Асоціації місцевого самоврядування є значущим кроком для виходу як на міжнародний, так і на рівень співпраці між усіма районами ПМР. «На сьогодні Слободзейський район не має жодного договору про співпрацю ні всередині держави, ні з сусідніми країнами. Тирасполь угоди має. Крім того, створення Асоціації – це надання взаємодопомоги Рад народних депутатів одне одному, проектування й організація спільних заходів, взаємодопомога в соціально-економічному плані», – зауважила Тетяна Залевська.

У свою чергу, голова Ради народних депутатів Кам’янського району та м. Кам’янки Олег Кісничан вважає, що підписання угоди є позитивним моментом для Кам’янського району. «На цьому майданчику можна буде вирішити багато питань, як соціальних, так і економічних. Вважаю, що депутати Кам’янської райради одностайно підтримають це рішення, тому що воно сприятиме розвитку району», – сказав керівник Кам’янської Ради.

Після того, як протокол про наміри з міжмуніципального співробітництва розглянуть і ухвалять депутати на сесіях міських та районних Рад, буде підписано саму угоду між Радами народних депутатів міст і районів. Потім приєднатися до Асоціації запропонують сільським і селищним Радам народних депутатів. У них є активні люди, депутати зі своїми пропозиціями та ідеями, реалізації яких потрібно допомогти. Асоціація сприятиме досягненню спільних цілей і завдань, розвитку місцевого самоврядування.

У роботі міжрегіонального тижня на майданчику Ради Федерації Росії, що запланований на травень, братимуть участь і представники місцевих органів самоврядування нашої республіки. Міські та районні Ради народних депутатів Придністров’я підготували та вже направили до Ради Федерації РФ свої пропозиції, з якими російськими регіонами та містами вони хотіли б налагодити зв’язки на міжмуніципальному рівні.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.