Оперштаб – про головне

За дорученням Вадима Красносельського, який нині перебуває з робочим візитом у Москві, чергове засідання Оперштабу з профілактики та запобігання поширенню коронавірусу 5 квітня провів керівник Адміністрації Президента ПМР Сергій Білоус. Результати наради він довів до відома Глави держави в телефонному режимі.

Учасникам наради доповіли, що завантаженість інфекційних лікарень становить 92 %, тому керівник Міністерства охорони здоров’я вважає, що відкривати додаткові філії нема потреби. У випадку збільшення захворілих, їх госпіталізують у Бендерський центр матері та дитини.

Щодо кількості хворих у населених пунктах: у Тирасполі з 2 279 пацієнтів інфекційних стаціонарів 1 007 проходять лікування у двох столичних госпіталях; у Кам’янській лікарні ізольовані двоє пацієнтів з підтвердженим діагнозом. Загалом, установа на півночі республіки готова до перепрофілювання у разі необхідності.

Відзначено також, що у зв’язку зі зростанням кількості охочих, збільшилася кількість тестованих громадян, і, відповідно, зріс, як порівняти з початком року, відсоток виявлення інфікованих: за підсумками березня діагноз підтверджений у 28 % тестованих осіб (в лютому – 18 %, в січні –25 %). Дещо підвищилася летальність COVID-пацієнтів: якщо в грудні від супутніх захворювань померли 1,7 % хворих на коронавірус, то в березні – вже 2,3 %.

Щодо забезпечення киснем Сергій Білоус повідомив, що, за словами керівника Оперштабу Руслана Мови, протягом тижня в РКБ доставили 3 015 балонів кисню, а в Слободзейський госпіталь – 1 920. Як і раніше в тестовому режимі працює відновлена станція у Слободзеї. Проби виробленого тут рідкого кисню перевірені в лабораторії ММЗ і, за висновком фахівців, він цілком придатний для використання в медичних цілях. Повноцінний запуск станції запланований на поточний тиждень.

Незабаром до республіки надійдуть кисневі концентратори. У найближчі дні почнуть працювати й комп’ютерні томографи, встановлені в Дубоссарській лікарні та столичному госпіталі ветеранів. Є деякі труднощі з постачанням антикоронавірусного препарату «Ремдесівір», але частину замовленої партії МОЗ ПМР розраховує одержати вже найближчим часом. Решта препаратів є на складах у достатній кількості. Вистачає і тестів: в наявності 3 564 – на визначення антитіл, 31 383 антигентести та двомісячний запас ПЛР-тестів.

Щодо ходу прищеплювальної кампанії першу дозу «AstraZeneca» щеплено 240 медичним працівникам, які виявили бажання вакцинуватися цим препаратом. Санепідемслужба збирає дані про охочих зробити щеплення «Pfizer». Ця вакцина має надійти в кількості, що відповідатиме кількості заявок. Такий механізм пояснюється особливими умовами, необхідними для зберігання препарату, й обмеженістю терміну його використання після вилучення зі спеціальної морозильної камери. Поставка до Придністров’я першої партії «Спутник V» очікується вже в поточному місяці. Домовленість щодо цього досягнуто Вадимом Красносельським у ході його нинішнього візиту в російську столицю.

Рішення Оперштабу від 5 квітня начальникам територіальних гарнізонів ВВС ПМР доручено провести контрольні заходи з дотримання санітарно-епідеміологічних вимог та рекомендацій на ринках, у торгових точках із реалізації плодоовочевої продукції в сільських населених пунктах; спільно з адміністраціями супермаркетів «Шериф» приділити увагу дотриманню громадянами карантинних обмежень (маскового режиму, дезінфекції, соціальної дистанції тощо) під час видачі продуктових наборів; у взаємодії з главами державних адміністрацій міст і районів республіки здійснювати постійний суворий контроль за дотриманням санітарно-епідеміологічного режиму в період дії карантинних обмежень на всіх об’єктах, установах, підприємствах, зокрема тих, що надають послуги населенню.

На засіданні Оперштабу 8 квітня актуальну інформацію про стан справ з COVID-захворюваністю в Придністров’ї повідомив міністр внутрішніх справ Руслан Мова. Про забезпеченість медпрепаратами та засобами індивідуального захисту відзвітувала керівник Міністерства охорони здоров’я Христина Албул.

Сергій Білоус поінформував Вадима Красносельського про те, що рівень захворюваності, проти попереднього тижня, пішов на спад, але в цілому показники високі: середньодобова захворюваність становить 317 випадків. Президента цікавило, як у республіці відбувається вакцинація препаратами «AstraZeneca» і «Pfizer». Керівник президентської Адміністрації доповів, що першим препаратом вакциновані 293 особи, другим – 545. Вадиму Красносельському також повідомили про поповнення запасів ліків і засобів індивідуального захисту. Також Главу держави поінформували про те, що незабаром до республіки надійдуть кисневі концентратори.

Статистика свідчить: на сьогодні в республіці 4 580 носіїв COVID-19, в карантинних госпіталях проходять лікування 2 113 чоловік. Стан 454 пацієнтів оцінюється як важкий (21 % хворих), 68 осіб перебувають в реанімації, 13 підключені до апаратів ШВЛ. 55 придністровців з підозрою на наявність інфекції очікують в лікарняних умовах результати дослідження проб біоматеріалу. Завантаженість мережі інфекційних лікарень становить 85 %.

Лікування на дому проходять 2 462 придністровці. З 5-го по 7 квітня у зв’язку з погіршенням стану здоров’я з домашньої ізоляції в інфекційні стаціонари переведені 124 хворих. Середньодобовий рівень захворюваності в республіці склав за підсумками тижня 317 випадків, тижнем раніше він досягав 335 фактів на добу.

Усього з початку пандемії в Придністров’ї відібрано для досліджень 189 732 проби, зареєстровано 43 365 випадків інфікування, зафіксовано 961 летальний результат, 37 824 людини перемогли хворобу.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото з відкритих джерел.