Особливі люди потребують нашої підтримки

У всьому світі 2 квітня щорічно відзначається День поширення інформації про проблему аутизму. Цю дату було встановлено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 18 грудня 2007 року, щоб підкреслити необхідність допомагати людям, які страждають невиліковним захворюванням, та підвищувати рівень їхнього життя. Стурбованість викликає велика кількість дітей з діагнозом – аутизм. На знак підтримки осіб з цими особливостями, синім світлом підсвічують будівлі підприємств, держадміністрацій, приватні будинки. До акції приєдналося і Придністров’я.

Аутизм – це порушення розвитку, яке виявляють у перші три роки життя людини. Хвороба впливає на здатність дитини спілкуватися і жити в суспільстві, що є наслідком неврологічного розладу, позначається на функціонуванні мозку. Разом із тим, наука мало що знає з точністю про це захворювання: поки що ні етіології його, ні в який момент і що саме допоможе конкретній людині. Інколи «люди дощу» відзначаються унікальними особливостями, талантами, гострим інтересом до пізнання, і водночас нестандартним способом сприйняття дійсності, труднощами в повсякденному спілкуванні. У таких дітей спостерігається затримка в розвитку мовлення, яке часто відбувається окремо від думок.

Центр з контролю та профілактики захворювань США опублікував у 2020 році таку статистику: розлади аутистичного спектру (РАС) спостерігаються у кожної 54-ї дитини. У хлопчиків аутизм діагностується втричі частіше, ніж у дівчаток.

Уже 13 років у всьому світі 2 квітня відзначається День поширення інформації про проблему аутизму. У Придністров’ї тематичні заходи відбулися в усіх містах республіки. Зокрема, в Бендерах волонтери громадських організацій «Милосердя» і «Соціальне сприяння» відвідали Бендерську корекційну школу-інтернат, в якій навчаються близько 20 особливих вихованців. У закладі вони є майже в кожному класі. У першому, наприклад, їх шестеро. Вчителі кажуть, що з року в рік таких малюків стає все більше. З особливими підопічними працюють логопеди, психологи та дефектологи. «Особливість полягає в тому, що діти хочуть спілкуватися, але не можуть. Діяльність педагогів спрямована на те, щоб вихованці навчилися спілкуватися, взаємодіяти з іншими дітьми. Вони розмовляють, але погано, окремими словами або фразами. У них такий «рубаний», схожий на телеграфний стиль мовлення. Ми працюємо над тим, щоб поставити їм фразу, навчити спілкуватися простими реченнями й залучити до суспільної комунікації», – розповіла викладач-логопед Бендерської корекційної школи-інтернату Валентина Мараховська.

Другого квітня до вихованців закладу завітали волонтери товариства «Милосердя». Активісти привезли підопічним апельсини, солодощі, а ще необхідні канцтовари та шкільне приладдя. Таку підтримку особливих дітей волонтери назвали акцією «Сонце на долоні». «Про цю проблему відомо досить мало. Багато хто вважає, що ці діти слаборозвинені, але вони ж дуже талановиті. Хтось свій талант виявляє в малюванні, а хтось – у співах і музиці . Просто до них потрібно ставитися зі співчуттям, розумінням і великим терпінням», – зазначила голова товариства «Милосердя»  Бендер Марія Цуркан.

Іноді людей з аутизмом дуже важко зрозуміти, але фахівці кажуть, що правильно підібрана терапія здатна на чудеса. Наприклад, добре допомагають заняття спортом. Утім, набагато більше такі люди потребують простого співчуття та людського ставлення і розуміння. Через це, багато років тому, було вирішено 2 квітня приділити увагу проблемі. Таким чином, до міжнародних акцій приєдналися й Бендери. В різних установах міста відбулися соціальні заходи, тематичні просвітницькі години, виховні заняття, консультації для батьків, а також виставки книг та дитячих малюнків. І все це для того, щоб підвищити обізнаність про аутизм. Це можливість дізнатися про те, як живуть люди з цим діагнозом, як їх підтримати й допомогти їм жити повним і змістовним життям», – зазначила заступник глави держадміністрації з соціальних питань м. Бендери Світлана Познанська.

Синій колір став символом цього незвичного і водночас значущого дня. У парку Олександра Невського злетіли вгору повітряні кульки небесного відтінку –на знак підтримки людей з аутизмом. З 20-ї до 23-ї години синім кольором світився фасад Палацу культури імені Ткаченка. Так Бендери приєдналися до республіканської акції «Запали синім».

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото з сайту держадміністрації м. Бендери.