Братські університети провели онлайн-конференцію

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка 2 квітня в онлайн-форматі відбулася IV міжнародна конференція Асоціації університетів новітніх незалежних держав (АУННД). Попередня III конференція відбулася в червні 2019 року. Наступна зустріч була запланована на квітень 2020 року. З відомих причин її відмінили, тому IV форум був перезаявлений на початок квітня 2021 року.

В онлайн-конференції взяли участь ректор Абхазького державного університету Алеко Гварамія, ректор Південно-Осетинського державного університету Вадим Тедеєв, проректор Арцахського державного університету Валерій Аванесян (НКР). Наш ПДУ на форумі представляли президент АУННД, ректор Степан Берил, проректор з освітньої політики та менеджменту якості навчання Лариса Скитська, проректор з науково-інноваційної діяльності Ірина Толмачова. Основним питанням порядку денного значилося обговорення наукової та освітньої діяльності АУННД за останні два роки.

Відкрив конференцію президент АУННД Степан Берил. Він привітав усіх її учасників і розповів про особливості процесу навчання в Придністровському державному університеті під час надзвичайного стану, карантину та локдаунів, а також про найважливіші результати роботи та значущі досягнення за останні два роки. Степан Берил зазначив, що у 2019 році в ПДУ була прийнята Стратегія розвитку до 2023 року. У документі визначені основні напрямки діяльності університету з урахуванням державних інтересів. Крім того, відкрилися контактний центр Росспівробітництва і Центр російського географічного товариства, що активізувало взаємодію ВНЗ із Росією.

Університет виконав держзамовлення на підготовку кадрів. За останні два роки було підготовлено 4 000 фахівців. Успішно відбулася приймальна кампанія в умовах пандемії, а також акредитація Мінпросвіти Придністров’я і завершилася підготовка до майбутньої акредитації Федеральною службою з нагляду у галузі освіти та науки Росії. «Проведена велика робота з реалізації розпорядження Уряду ПМР про взаємодію виконавчих органів влади республіки та університету. Річ у тім, що у Придністров’ї розвивається і питання про вирішення завдань факультетів: держзамовлення, розподіл випускників, забезпечення баз практики, використання ресурсів для розвитку галузей – усе це можливе тільки в одному випадку: за координації спільної роботи з усіма органами державної влади», – підкреслив Степан Берил.

Окремо ректор зупинився на особливостях методик освітнього процесу в умовах пандемії. «З огляду на ситуацію, що склалася, ми чергували дистанційний формат навчання з комбінованим і очним. Активно використовуємо цифрові технології в повсякденній діяльності, створюючи умови для електронного документообігу», – зазначив керівник ПДУ.

Дещо іншу точку зору продемонстрували керівники ВНЗ-членів АУННД. На їхню думку, через те що студенти працюють онлайн, рівень освіти знизився. Нові технології більше доречні для наукових семінарів, конференцій і навіть приймальних кампаній під час надзвичайних станів. Зокрема, Алеко Гварамія зазначив: «Дистанційка – це не освіта, а засіб комунікації. Це велике досягнення, за допомогою якого ми можемо спілкуватися, в тому числі й на цій конференції. Так, я допускаю, що може бути поголовна цифровізація економіки, інших якихось ділянок, але не освіти. Ніхто і ніщо не замінить діалогу вчителя з учнем.

Я впевнений, що в роботі наших вишів треба опиратися на молодь. Ми, ректори та проректори, стараємося заради молодих. Тому на сьогодні наші університети заявляють про своє майбутнє. Нам потрібно робити упор на молодь, треба її підіймати. У всіх чотирьох республіках є молодь, яка може в порядку обміну переїжджати з одного вишу в інший. Ми тільки виграємо від цього».

Вадим Тедеєв був солідарний зі своїм колегою із Сухумі: «Так, для університету є неприйнятною дистанційна форма навчання. Її можна використовувати тільки в крайніх випадках. У нас, всупереч пандемії, навчальний процес не був зірваний. Ми провели на карантині тільки 1,5 місяця, перший семестр завершили добре. Проте в освіті найбільш ефективним вважаємо традиційний формат роботи. З наших новин за останні два роки хочу відзначити відкриття музею зоології й музею етнографії та краєзнавства. Крім того, у 2019 році у нас також відкрився контактний центр Росспівробітництва».

Проректор з науки та міжнародної співпраці Арцахського університету Валерій Аванесян наголосив, що прагнення його вишу стати частиною міжнародної освітньої системи зустрічає протидію та політичні обмеження. Однак, з кожним роком кількість університетів-партнерів зростає, їхня активна співпраця з провідними університетами Вірменії дає можливість компенсувати розрив, обумовлений політичними факторами. Минулий рік став важким для вишу не тільки через пандемію, а й через військові дії. «Сумний підсумок війни для нашого закладу – сотні загиблих випускників, 23 убитих і 3 безвісти зниклих людини. Ми постараємося пережити все це разом, адже поки людина не здається, вона сильніша за свою долю», – сказав проректор.

Заступник начальника Управління у справах СНД і забезпечення переговорного процесу МЗС ПМР Володимир Бондаренко підбив підсумок зустрічі. Він подякував учасникам за тісну співпрацю і продуктивну наукову діяльність у досить непростих умовах: «З інтересом знайомлюся з досягненнями ваших вишів. Попри об’єктивно важкі обставини, зі своїм завданням ви справляєтеся. Виховуєте, наприклад, по-справжньому гідних людей, учених і громадян своїх країн. Наше МЗС підтримує розвиток контактів з науково-академічної та гуманітарної лінії. Я переконаний, що такі заходи необхідні нам, оскільки вони сприяють активізації нашої співпраці. Перед нашими республіками стоять схожі виклики та завдання, отже тільки так ми зможемо спільно приймати рішення і допомагати одне одному».

Iгор   ШЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби ПДУ.