Довідка липова – термін реальний

Навіть у нашій складній санітарно-епідеміологічній ситуації та максимальному обмеженні пересування громадян через кордон, людям у наших краях часом, не зважаючи ні на що, необхідно з’їздити за кордон за численними та найрізноманітнішими потребами: на роботу чи навчання, лікування або відпочинок, до батьків чи до дітей, на похорон чи на ПМП (постійне місце проживання). Додайте сюди водіїв-далекобійників, машиністів-залізничників, людей у відрядженні та членів різних делегацій – перелік досить великий.

Офіційні документи країн допускають особливі випадки перетину кордону. Та для цього прикордонникам обов’язково потрібно пред’явити довідку, яка підтверджує негативний тест на COVID- 19. Тест цей називається ПЛР – полімеразна ланцюгова реакція. А щоб таку довідку отримати, потрібно йти чи їхати у спеціальну лабораторію (адже не факт, що така є у вашому містечку, про село навіть не кажу), платити гроші (й чималі), відстояти чергу, потім здати мазок зі слизової носоглотки або ротоглотки й, нарешті, не менше доби чекати результату. І не факт ще, що цей результат виявиться потрібним для вас – негативним.

Та масі народу треба виїхати за кордон, як то кажуть кров з носа, тому довідки з негативним результатом тесту ПЛР на COVID-19 потрібні дуже багатьом. Оскільки є попит, заповзятливі ділові особи (а простіше кажучи –  аферисти й шахраї) організували й пропозицію. Вони почали виготовляти підроблені довідки ПЛР-тестів.

Минулої неділі, 18 квітня, у Придністров’ї були затримані на місці злочину торговці такими підробленими довідками. Оперативники УБЕЗіК (Управління боротьби з економічними злочинами та корупцією) з’ясували, що «документи» з негативним результатом аналізу на коронавірус виготовляли у приватній клініці в Кишиневі. Потім їх доставляли в Придністров’я. За $ 50 засновники нового бізнесу вручали нужденним заповітний документ. У момент незапланованої зустрічі з правоохоронцями на руках у нелегальних торговців виявилося п’ять підроблених довідок.

Трохи раніше, 16 квітня, на кордоні в Первомайську подібний «цінний» товар виявили співробітники МДБ в одного з приватних перевізників. Довідки виявилися, як і потрібно, з негативним результатом на коронавірус. Та, що цікаво, ці довідки були видані московськими (!) лабораторіями. Всі штампи й печатки були в наявності. Не вистачало тільки даних тих пацієнтів, кому «проводилося» тестування.

За обома фактами виготовлення і збуту фальшивих документів правоохоронці проводять перевірку. Як бізнесменам-новаторам, так і покупцям за липові довідки за придністровським законодавством загрожує кримінальна відповідальність.

Чому люди охоче купують липу? По-перше, через нестачу часу. Наприклад, людині потрібно їхати завтра вранці, а довідка (справжня) буде вранці, але післязавтра. По-друге, підроблена довідка коштує дешевше, ніж справжня. Нехай не набагато, але дешевше. По-третє, не треба стояти в чергах, здавати мазок. По-четверте, іноді у вас немає права на помилку. Наприклад, ви знайшли довгоочікуване робоче місце за кордоном. У вас уже і контракт укладено, тому, на ваш погляд, не варто ризикувати – раптом тест позитивним виявиться? І, нарешті, останнє – приємно за невелику суму в будь-якій ситуації бути для свого оточення «здоровим».

Та чи варто ризикувати, купуючи липові довідки, й чим це загрожує продавцям і покупцям? Основна небезпека підроблених сертифікатів у тому, що людина може переносити інфекцію на ногах і заражати інших. Особливо людей у віці. Простіше кажучи, використання фальшивих ПЛР-тестів напряму загрожує здоров’ю і життю навколишніх громадян. А це, у свою чергу, є кримінально караним діянням за законодавством Росії, України, Молдови та, природно, ПМР. Причому покарання за це передбачається досить жорстке – аж до позбавлення волі.

Шановні придністровці! У всі часи були люди, для «кого війна – мати рідна». На сьогодні проблема стоїть особливо гостро. ПЛР-обман більше не вимірюється десятками сусідів і знайомих афериста, він через Інтернет виходить на тисячі, десятки тисяч людей. Фальшиві ПЛР-довідки не тільки б’ють по гаманцю придністровців, а загрожують погіршенням епідеміологічної обстановки в республіці. Липові результати можуть спровокувати халатне ставлення людей до рекомендацій щодо запобігання захворюванню, недотриманню санітарно-епідеміологічних правил. Це обумовить продовження пандемії, нові втрати людських життів, спад економіки держави та зниження якості життя народу.

Iгор   ШЕВЧЕНКО.