Нагороди засновникам держави… Посмертно

Родичам засновників республіки вручили нагороди: «Депутату – творцеві Придністровської Молдавської Республіки» – посмертно. Такими нагрудними знаками за указом президента з липня 2019 року почали нагороджувати тих, хто стояв біля витоків створення нашої держави. Цієї почесної відзнаки удостоєні троє бендерчан.

Федір Добров, Олег Запольський, Гімн Пологов – усе життя цих бендерчан тісно пов’язане з Придністров’ям. Вони стояли біля витоків утворення нашої республіки, а головне – захищали її завоювання. Пройшли всі етапи становлення держави, на жаль, нині їх уже немає серед нас, живих. Пам’ятний нагрудний знак «Депутату – творцеві Придністровської Молдавської Республіки» вручили їхнім сім’ям. «Від імені всіх жителів нашої республіки та мешканців Бендер я хочу висловити вдячність усім цим людям. На превеликий жаль, їх уже немає з нами. Але це були гідні громадяни нашої країни, вони свого часу зробили внесок у заснування придністровської держави та розвиток міста», – звернувся до присутніх глава держадміністрації м. Бендери Роман Іванченко.

Федір Добров наприкінці 80-х років організовував робітничий рух у Бендерах. Він був співголовою міської Ради трудових колективів. Федір Андрійович – однин з ініціаторів проведення першого в історії СРСР політичного страйку, пов’язаного з ухваленням парламентом Республіки Молдова закону про мови. У 1992-му він став одним з організаторів оборони Бендер. «Стільки років минуло після смерті батька, а колеги підходять і кажуть, що його їм не вистачає, всі пам’ятають і згадують мого батька добрим словом. Він був дуже люблячим, добрим чоловіком мамі, а нам – батьком. Ми ним дуже пишаємося», – розповіла дочка Федора Андрійовича – Ольга Доброва.

Інший герой нашого часу – Гімн Пологов усе життя прожив співзвучно своєму імені. Істинний професіонал своєї справи. Під його керівництвом успішно працювали колективи великих промислових підприємств Тирасполя та Бендер. Наприкінці 80-х він був головою Бендерської міськради та активно включився в політичну боротьбу з Народним фронтом Молдови. Він був серед організаторів першого з’їзду народних депутатів усіх рівнів Придністров’я. У 92-му брав безпосередню участь у захисті та обороні Бендер від агресії націоналістів. «Це був чоловік-легенда. Він увесь час працював і дуже любив сім’ю. Де б він не був, завжди повертався додому, хороший сім’янин, турботливий батько. Він бачив ПМР квітучою красивою і миролюбною країною», – зазначила вдова Гімна Федоровича – Жоржетта Пологова.

Олег 3апольський був членом Тимчасової Верховної Ради, депутатом Верховної Ради першого скликання. Він достроково припинив повноваження депутата ВР МРСР у зв’язку з незгодою з націоналістичною політикою, яку проводило керівництво Молдавії. Був головою Комітету з питань оборони та безпеки Верховної Ради ПМР.

Люди з загостреним почуттям справедливості та високої відповідальності за життя інших. Усі вони до останнього дня робили для рідної республіки все, що було в їхніх силах. Їхній внесок у створення, захист, зміцнення та розбудову Придністровської Молдавської Республіки гідно оцінений державою та нащадками.

Марія   КРАВЕЦЬ.

Фото: https://bendery-ga.org/