День молодого виборця в Придністров’ї

День молодого виборця, який відбувся в нашій республіці 16 квітня, наповнили різноманітні культурні та просвітницькі заходи для молоді. Онлайн-екскурсії в Музеї історії виборів та референдумів, а також лекції з виборчого права будуть доступні й після цієї події: у будь-який час матеріал можна переглянути на Youtube-каналі Центрвиборчкому.

Представники Молодіжної виборчої комісії (МВК) на офіційній сторінці в соціальній мережі Instagram провели онлайн-вікторину з питань виборчого права та виборчого процесу в Придністров’ї.

В онлайн-вікторині взяли участь понад 500 молодих придністровців – учнів шкіл, студентів вишів і навіть молодих спеціалістів. Необхідно було відповісти на 11 запитань, наприклад, який документ потрібно мати при собі учаснику електорального процесу для отримання виборчого бюлетеня або скільки в Придністров’ї проводилося всенародних референдумів. Переможцями онлайн-вікторини стали 12 учасників, які набрали найбільшу кількість балів. Найближчим часом на сайті Центрвиборчкому ПМР будуть опубліковані імена переможців. Їх нагородять дипломами та заохотять пам’ятними подарунками.

«У ході онлайн-вікторини надійшло понад 500 відповідей на наші запитання. Приблизно за півгодини сформувалися перші 10 переможців, тому що молодь максимально сконцентрувалася та активно брала участь у першій її половині», – зазначив головний спеціаліст відділу по роботі з виборцями та зв’язках із громадськістю ЦВК ПМР Денис Радченко.

Голова Центрвиборчкому Олена Городецька висловила подяку та захоплення молодими придністровцями: «Для нас досить важливо, щоб молоді та майбутні виборці добре розуміли весь спектр своїх прав і можливостей, щоб вони були зацікавлені в усвідомленому розумінні того, як їхні права впливають на політичну ситуацію в майбутньому, на те, що вони можуть, що в їхніх силах».

До Дня молодого виборця МВК міста Тирасполь підготувала відео-лекцію з основ виборчого права. Короткометражна стрічка розповідає глядачам про те, що таке вибори, як формується публічна влада та органи самоврядування, що таке загальне виборче право, за якими принципами відбуваються вибори, які вони бувають тощо.

«Ми культивуємо різні форми популяризації правової просвіти, здебільшого у форматі конкурсів і ділових ігор. Це те, що дає можливість здобути необхідні знання та пробудити інтерес до участі у виборчому процесі та в політичному житті держави. Велика роль відведена молодіжним виборчим комісіям, ініціатива створення яких належить Главі нашої держави. Молоді люди повинні розуміти, що від їхніх дій, рішень, від способу думок багато чого залежить, а конкретніше – це майбутнє їх і близьких для них людей. Активна позиція, пошук об’єктивної інформації, перш за все, знання дадуть ресурс і прокладуть їм шлях у майбутнє нашої держави», – зазначила голова Центральної виборчої комісії ПМР Олена Городецька.

Керівник відомства зазначила, що проведення Дня молодого виборця стало одним із найбільш ефективних форматів спілкування з молоддю. Щороку він широко відзначався й нині карантинні обмеження не стали завадою для проведення просвітницьких заходів. «У нових умовах ми зосередили свої зусилля на інтернет-форматі й зуміли залучити велику кількість учасників. Досить приємно, що молоді придністровці настільки активно, глибоко і вдумливо поставилися до участі в конкурсі рефератів і онлайн-вікторині. Нині ми підбиваємо підсумки й незабаром оголосимо переможців. У кожній роботі, у кожному рефераті ми побачили глибокі й розумні думки, якісне вивчення законодавства та історії, виклад своїх поглядів і пропозицій, які є для нас важливими й цінними, щоб упроваджувати їх у життя», – підбила риску Олена Городецька.

Дарина   КУЛАКОВА.

Фото: http://www.vspmr.org/