Підтримка населення з боку депутатів триває

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради парламентарії розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів стосовно до функціонування різних галузей держави.

У двох читаннях законодавці прийняли законодавчу ініціативу «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки ПМР».

Документ передбачає надання податкових преференцій сільськогосподарським організаціям та індивідуальним підприємцям, власникам селянських або фермерських господарств. Йдеться про ті суб’єкти господарювання, що зазнали серйозних втрат через посуху 2020 року. Російська Федерація надала придністровським аграріям безоплатну матеріальну допомогу.

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, наші сільгоспвиробники зазнали колосальних збитків, було завдано серйозної шкоди економіці держави. «Росія надала нам допомогу, за що ми їй щиро вдячні. Ці кошти благодійної допомоги від наших партнерів із РФ були розподілені поміж суб’єктів, які працюють як селянсько-фермерські господарства та юридичні особи», – зазначив народний обранець.

Згідно з чинним законом, прибутки організацій у вигляді безоплатно отриманих грошових коштів, продукції, товарів, робіт, послуг, основних фондів та іншого майна є об’єктом оподаткування. Під дію цього закону потрапляють і фінансові засоби, отримані сільськогосподарськими організаціями від Росії.

Віктор Гузун акцентував увагу на тому, що Верховна Рада прийняла законодавчу ініціативу, згідно з якою грошові виплати в рамках безоплатної допомоги, що надійшла з боку РФ, не будуть обкладатися прибутковим податком для індивідуальних підприємців і єдиним соціальним податком для юридичних осіб. Ті кошти, які залишаться, наші аграрії зможуть направити на придбання насіння, паливно-мастильних матеріалів, проведення посівних робіт.

Депутати ухвалили також законодавчу ініціативу, що передбачає перехід на електронну форму звітності. Йдеться про фінансову, податкову і статистичну звітність, яку платники податків регулярно надсилають до уповноважених органів влади.

На сьогодні в тестовому режимі запущена державна інформаційна система (ДІС) «Електронна звітність». Частина економічних агентів уже успішно перейшла до цифрового формату взаємодії. Перехідний період триватиме до кінця року. Однак з 1 січня 2022-го всі економічні агенти зобов’язані освоїти й повноцінно працювати за новим режимом роботи. Державна інформаційна система «Електронна звітність» – найважливіший крок на шляху цифровізації, яка є пріоритетною для нашої держави.

Порядок функціонування ДІС і особливості надання платниками податків фінансової, податкової та статистичної звітностей в електронному вигляді встановлюватиметься Урядом. Ця ініціатива розроблялася в тісній взаємодії із самими платниками податків і громадськістю. Суб’єкти господарювання ще в анонсі проекту проявили до нього активний інтерес і охоче взяли участь у тестуванні програмних продуктів, визнавши їх функціональними та зручними у використанні.

Віктор Гузун підкреслив, що наша республіка намагається рухатися в тому тренді, який можна спостерігати в усіх розвинених країнах: у РФ, Україні, Молдові, Білорусі, державах Європи. «Зміни обумовлені переходом на надання різноманітних послуг у цифровому форматі. Сама ідея оформлення та передачі звітності електронними каналами зв’язку для наших суб’єктів господарювання і підприємців – то дійсно прогресивний крок, покликаний спростити процедури здачі звітності. Це повинно звільнити підприємців від ходіння по інстанціях, друкування цих звітів на папері, придбання великої кількості паперу», – сказав парламентарій.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів пояснив, що попередньо передбачалося розпочати перехід на цифрові форми звітності з 1 червня поточного року. «Однак Верховна Рада вважає, що підприємствам треба надати більше часу для переходу на звіти в цифрі. Суб’єктам господарювання необхідно закупити техніку та встановити програмне забезпечення. Йдеться в основному про малі та середні, а також підприємства агропромислового комплексу. Великі суб’єкти готові до того, щоб здавати звіти в цифровому варіанті. Ми вважаємо, що до 1 січня 2022 року буде достатньо часу, щоб підготуватися», – зауважив Віктор Гузун.

На думку депутатів, упровадження в Придністров’ї електронної звітності – це обопільний рух назустріч і з боку підприємців, яким спрощується здача звітності, і з боку держави, яка зможе скоротити витрати на обробку великого обсягу інформації на паперових носіях.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото IА «Новости Приднестровья».