Не припиняється діяльність Оперштабу

Чергове засідання Оперштабу при Президентові щодо профілактики та запобігання поширенню вірусу відбулося 19 квітня. Учасники наради обговорили одне з найактуальніших питань: забезпеченість лікувальних установ республіки медичним киснем.

Можливості Молдавського металургійного заводу, що є основним виробником кисню, не покривають запити, що все зростають, потреба в ньому за останні дні квітня досягла 11 тонн на добу. Поки не вдається запустити Слободзейську станцію, як альтернатива розглядається можливість заповнення кисневих балонів на Молдавській ДРЕС.

Вадим Красносельський доручив вивчити можливості й інших підприємств республіки. Крім того, фахівці шукають варіанти зниження витрат кисню без шкоди для здоров’я пацієнтів. Аналіз підтвердив, що в РКЛ вони майже удвічі вищі, ніж в інших установах (27 літрів за хвилину проти 13). Є думка, що виправити ситуацію допоможе установка ротаметрів (приладів для визначення об’ємної витрати газу або рідини в одиницю часу). Глава держави дав завдання закупити ці прилади у разі потреби.

Продовження освітнього процесу

Ще одна тема засідання – продовження навчального року на один тиждень через збільшення тривалості канікул. Президент не заперечує такої пропозиції з боку Мінпросвіти, але вважає, що збільшення періоду навчання повинно бути в розумних межах. Йшлося і про те, що вчителі шкіл, у випадку службової потреби, мають право перебувати в освітній установі та використовувати в роботі матеріально-технічну базу свого навчального закладу.

Суботники та маївки

Щодо травневих і Великодніх свят, то учасники наради говорили про залучення громадян до упорядкування населених пунктів, прибирання територій, зокрема на кладовищах і меморіальних комплексах. Главам держадміністрацій і профільним відомствам доручено тримати на контролі цей напрям роботи. Передбачається відвідування громадянами місць поховання родичів з дотриманням елементарних карантинних правил в умовах пандемії. Великодні служби рекомендовано організувати на відкритому повітрі.

Цього року не буде заборони на проведення так званих маївок: правила перебування в рекреаційних зонах – у рамках чинного законодавства, рекомендації – стандартні в контексті складної епідеміологічної обстановки.

Перетин кордону громадянами, які пройшли курс вакцинації

Свого часу було прийняте рішення про те, що протягом року (після проходження на території ПМР повного курсу вакцинації) жителі республіки зможуть виїжджати з республіки та в’їжджати в країну без отримання відповідних карантинних дозволів. На нараді говорили про доцільність поширення цієї дозвільної норми й на громадян, вакцинованих у Росії. Міністерству закордонних справ ПМР доручено опрацювати питання визнання придністровських сертифікатів про COVID-щеплення іншими країнами.

22 квітня члени Оперштабу продовжили роботу. Вони відзначили зниження COVID-захворюваності до 172 випадків на добу. Госпіталі завантажені на 64 %. Учасники наради вважають за доцільне згорнути частину інфекційних стаціонарів, додатково відкритих у пік захворюваності, та повернути їх до звичного режиму роботи.

Йшлося й про вакцинацію, яка, на думку учасників наради, сприятиме в подальшому зниженню захворюваності. У республіці для щеплення використовують препарати «AstraZeneca» і «Pfizer». Президент повідомив, що найближчими днями має прибути російська вакцина «Спутник V». За його словами, 62 тисячі доз, на які очікують вже незабаром, вистачить на вакцинацію 31 тисячі придністровців. 48 тисяч доз вакцини планується на щеплення пенсіонерів, решта –  на співробітників МОЗ, галузі освіти, силових відомств і фахівців, зайнятих у сфері надання соціальних послуг населенню. Глава держави нагадав, що процедура щеплення є цілком добровільною, а кожного пацієнта (перед введенням препарату) лікарі повинні ретельно та якісно обстежити. Перед щепленням на COVID-19 громадян не тестуватимуть.

Учасники наради ухвалили рішення, згідно з яким 9 травня на головній площі Тирасполя відбудеться військовий парад, приурочений до 76-ї річниці Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. Підготовчі заходи здійснюватимуть відповідальні структури. Гості на трибунах сидітимуть через одне крісло, а самі трибуни перенесуть на площу зі спортивного сектора Катерининського парку. Офіційні церемонії покладання квітів до Вічного вогню, пам’ятників та могил захисників будуть організовані у всіх населених пунктах. Участь у них візьмуть посадові особи та ветерани.

Традиційний хід «Безсмертний полк» не передбачається. Натомість члени Оперштабу запропонували виставити в обумовлений час портрети захисників Вітчизни у вікнах житлових будинків, біля під’їздів багатоповерхівок або біля воріт приватних домоволодінь. Як і в минулому році, населеними пунктами курсуватимуть пересувні сцени й мобільні творчі групи. Святкові концерти рекомендовано провести на відкритих майданчиках – у дворах будинків, де проживають ветерани, а також на територіях, що прилягають до COVID-госпіталів.

Статистика свідчить: на 22 квітня 2021 року носіями COVID-19 є 46 672 особи. 1 234 з них лікуються вдома, 1 598 – в карантинних госпіталях. Завантаженість мережі інфекційних лікарень становить 64 %. 98 хворих – громадяни, які перебувають у місцях позбавлення волі. У зв’язку з погіршенням стану здоров’я в період з 19 по 21 квітня з домашнього на госпітальне лікування переведені 77 осіб. Згідно зі статистикою, кількість громадян, які важко переносять коронавірус, становить 356 осіб, або 22 % від загальної кількості госпіталізованих, 51 пацієнт перебуває в реанімаційних відділеннях, 14 – підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. 67 осіб чекають у госпітальних умовах на результати дослідження проб біоматеріалу, а в умовах домашньої самоізоляції перебувають 1 569 громадян. Усього в Придністров’ї за час пандемії зафіксовано 46 672 випадки інфікування COVID-19. Перемогли хворобу 42 705 осіб (понад 91 %), першою дозою від COVID-19 щеплені 1 964 придністровці.

Щодо нових мутацій коронавірусу

Лікарі застерігають, що для нового вірусу характерні ті ж самі симптоми, однак вони яскравіше виражені: це більш задушливий і надсадний кашель, який турбує хворих уже з перших днів; підвищення температури до 38 або 39 °С; з перших днів – сильний головний біль, що супроводжує хворих аж до негативного тесту; значна слабкість, що не дає навіть встати з ліжка; пневмонія з більшим ступенем ураження легень. Утрата смаку і запаху нині відзначається набагато рідше.

Вірус став набагато заразніший. Лікарі відзначають, що не варто орієнтуватися на наявність задишки: її може не бути, іноді й температура не дуже висока. Найголовніші сигнали, за яких слід насторожитися, – кашель укупі з сильною слабкістю.

Громадянам необхідно дотримуватися елементарних правил безпеки: бути подалі від місць, де багато людей, носити маски, додержувати соціальної дистанції.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото: http://president.gospmr.org/