60-рiчний ювiлей

У 40-у річницю Великої Жовтневої соціалістичної революції колгоспники Катеринівки розпочали спорудження Будинку культури, оскільки старий сільський клуб вже не вміщав усіх охочих залучитися до участі в художній самодіяльності та відвідувати культмасові заходи. Будівництво тривало декілька років. Лише навесні 1961-го споруда була повністю готова до роботи.

Відкриття першого в Кам’янському районі сільського Будинку культури було масштабним: на свято в Катеринівку завітали гості з райцентру та навколишніх сіл. Перед ними виступали не лише самодіяльні колективи, а і таланти зі столиці Молдавської РСР Тамара Чобану та Микола Сулак, які згодом стали народними артистами Радянського Союзу. Відкриття Катеринівського БК приурочили до дня народження творця першої у світовій історії соціалістичної держави Володимира Леніна, з іменем якого успішно розвивався місцевий колгосп.

Про події 60-річної давнини сьогодні нагадує пам’ятник на подвір’ї БК: вождя соціалістичної революції оточують щасливі діти. Все інше – змінилося кардинально. Будинок культури, реконструйований коштом Фонду капітальних вкладень (ФКВ), зустрів ювілей оновленим не лише зовні, а й готовим до нових звершень на ниві культ-просвітницької діяльності.

А ще пару років тому БК перебував у критичному стані: протікав старий зношений дах, через постійну вогкість обсипалася штукатурка зі стін, прогнила підлога. На одному із сільських заходів зі мною сталася прикрість: тонкий каблук увійшов у мостину, як у масло, а от висмикнути його назад ледве вдалося… Майже три десятиліття будівля не опалювалася. Зимою стіни приміщень нерідко покривалися памороззю, проте, навіть у таких спартанських умовах, Будинок культури продовжував функціонувати. Тут працювали чотири творчі гуртки, зокрема й дитячі. Колектив БК до кожного свята готував концерти, яскраві культмасові заходи. А на дискотеку в Катеринівку з’їжджалася молодь не лише з навколишніх сіл, а і з Кам’янки.

До програми капітальних вкладень цей Будинок культури включили за наполегливою рекомендацією Президента ПМР. П’ять років тому Вадим Красносельський, уперше відвідавши цей об’єкт, був приголомшений не стільки його станом (на ту пору чимало будівель у нашій республіці вимагали ремонту), скільки творчою активністю, що панувала тут. «Була зима, і в холодному залі, при мінусовій температурі, відбувалася репетиція вокального колективу. Самодіяльні артисти розповіли тоді, що співають у верхньому одязі, у паузах – зігріваються чаєм. Попри відсутність елементарних умов, установа ні на день не припиняла своєї роботи. Як можна було не допомогти людям, які настільки захоплені улюбленою справою?» – емоційно поділився спогадами Глава держави.

У 2019 році розпочалася масштабна реконструкція Катеринівського БК. Будівлю газифікували, забезпечили теплопостачанням, виконали необхідні електромонтажні роботи. Змінилися на краще фасад та інтер’єри приміщень. Упорядкована територія: майже 400 м2 перед БК покрито тротуарною плиткою. Навіть огорожа, по якій розсипалися театральні маски, скрипкові ключі та нотний стан, вказує на те, що за нею розташовується заклад просвіти та культурного відпочинку. У 2020-му придбали музичне устаткування, театральні крісла та інші необхідні меблі. Усього ж за два роки в реконструкцію Катеринівського БК було вкладено понад 3 млн рублів. Саме ці кошти допомогли зберегти сільський осередок культури та вдихнути в нього нове життя.

У церемонії відкриття реконструйованого Будинку культури взяли участь не тільки жителі села, а й гості з різних куточків Кам’янського району. Хлібом-сіллю зустрічали новосели Президента ПМР. Від імені земляків директор БК Тетяна Ломака щиро подякувала Вадиму Красносельському за увагу до установи культури та просвіти. Як і всі мешканці, вона впевнена: якби об’єкт не був включений до програми ФКВ, навряд чи БК відзначав нині 60-річний ювілей.

Глава держави наголосив, що реалізація проекту – результат спільної командної праці. Він нагадав, що за чотири роки в Придністров’ї відремонтовані десятки Будинків культури та сотні освітніх закладів, упорядковуються парки, споруджуються ігрові майданчики та спортивні комплекси, оновлюється інфраструктура.

Звертаючись до колективу Катеринівського БК, Вадим Красносельський висловив упевненість, що творча діяльність сприятиме збереженню та розвитку культури й традицій багатонаціонального придністровського народу. Глава держави вручив ювілярам сертифікат на комплект сценічної апаратури.

Гідно оцінені старання, яких майже чверть століття докладає подружжя Ломак щодо вирішення всіх питань, пов’язаних із життєдіяльністю БК, і розвитку талантів земляків. Петро Іванович, під керівництвом якого три десятки селян різного віку співають у вокальному ансамблі, самореалізуються в родинному та декламаторському гуртках, нагороджений медаллю «За відзнаку в праці». Багатолітня добросовісна праця та високий професіоналізм Тетяни Леонідівни, зайнятої не лише адміністративною роботою, а й організацією багатьох сільських свят, відзначена Грамотою Президента ПМР.

На базі БК розміщена і сільська бібліотека, фонд якої перевищує 15 тисяч друкованих видань. І навіть сьогодні, коли читання перестало бути одним із популярних видів дозвілля, сотні жителів села приходять сюди за цікавими книгами. Ольга Сливка не тільки завідує бібліотекою, вона креативно співпрацює в тандемі з керівниками БК під час підготовки та проведення різноманітних заходів.

Серед нагороджених – Людмила Гребенюк, Зоя Датій, Лариса Крижановська та Надія Свинобой – солістки народного самодіяльного колективу «Черемушка», що діє в Катеринівському БК і не раз ставав лауреатом різних республіканських фестивалів, зокрема «Пшеничного перевесла» та «Каравану». Свої таланти самодіяльні артисти продемонстрували й нині – під час прекрасного святкового концерту, присвяченого ювілею БК. На жаль, глядачів в оновленому комфортному залі цього дня було не так багато, як завжди. Утім, це цілком зрозуміло: карантинні заходи не дозволяють поки що проводити масштабні заходи.

 Попри всілякі обмеження перший після капітального ремонту яскравий концерт став пам’ятною подією для глядачів. Для енергійного колективу Катеринівського Будинку культури 60-річний ювілей –не тільки важлива віха на творчому шляху, а ще й імпульс для успішного подальшого розвитку.

Ніна   ПАНАЇДА.

Фото з вiдкритих джерел.