Розповідаємо про героїв, зберігаємо мир, шануємо пам’ять тих, хто наближав Перемогу!

Символ Перемоги – в серці кожного придністровця

У Придністров’ї традиційно відбувається республіканська акція «Георгіївська стрічка». Проводять її активісти партії «Оновлення» та молодіжних організацій. Естафету пам’яті прийняли також представники руху «Волонтери Перемоги». Патріотичні заходи тривали майже три тижні, за цей час усім охочим перехожим роздали тисячі кольорових стрічок.

Історія помаранчево-чорного символу починається у XVIII столітті, коли Катерина II затвердила орден Святого Георгія. Вручався він офіцерам, які відзначилися на полях російсько-турецької війни. За етикетом, орден носили на шовковій стрічці зі смугами державних кольорів Російської імперії: трьох чорних і двох жовтих. Пізніше вона стала символом Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Значення кольорів на Георгіївській стрічці досить глибоке. Чорна смуга на ній символізує дим, а помаранчева – вогонь. Нині це вже добре знайомий усім символ, адже Велика Вітчизняна війна залишила свій слід у кожній родині. «У мене прадід воював, а також прабабуся за маминою лінією. Я їх не застала в живих. Мені бабуся з дідусем розповідали, як було тяжко в ті часи, якою ціною далася нам Перемога», – розповіла свою історію одна з учасниць акції.

Активісти в усіх містах республіки ділилися з придністровцями символами Перемоги. «Від Кам’янки до Дністровська можна зустріти наших представників, які роздають перехожим помаранчево-чорні стрічки. Тільки в перший день заходу ми поділилися понад тисячею стрічок. Люди реагують на таку акцію дуже тепло і душевно, наші громадяни хочуть бути причетними до цього заходу», – зазначила керівник відділу у справах молоді партії «Оновлення» Юлія Плєшко.

Акція «Георгіївська стрічка» в Придністров’ї упроваджується вже не перший рік. Для республіки вона стала традиційною. «Це можливість згадати про Велику Вітчизняну війну, про героїв, про все, що нагадує про подвиг наших предків. Нині перекроюють історію в багатьох країнах, і до Георгіївської стрічки, до Перемоги дійшли. Але у нас ніхто не забутий і ніщо не забуте. Ми цю акцію проводимо для того, щоб ніхто не пережив жахів війни, щоб знали та шанували подвиги своїх дідів і прадідів. Тому ми стартуємо сьогодні разом із росіянами та представниками інших держав, які підтримали цю подію», – наголосила заступник Голови Верховної Ради ПМР Галина Антюфєєва.

 «Цей захід проводиться для того, щоб ми пам’ятали наших предків, наших ветеранів, які воювали. За нас, за наше мирне небо. Для того, щоб ми з вами були тут і могли жити та пам’ятали про них», – сказала учасниця руху «Волонтери Перемоги» Дарина Тіпа.

Акція «Георгіївська стрічка» вперше відбулася 16 років тому. Вона була задумана журналістами РІА «Новости» як продовження редакційного проекту «Наша Перемога. День за днем», у рамках якого було знайдено і вперше оцифровано весь архів Радінформбюро, зібрані сотні історій молодих людей про те, як їхніх сімей торкнулася війна. Того ж року ініціативу підтримав Уряд Москви й громадська організація «Студентська громада». З 2014 року в акції бере участь медіагрупа «Россия сегодня». З 2015 року захід проводиться в Росії й за кордоном силами тисяч ентузіастів, серед яких «Волонтери Перемоги», Роспатріотцентр, Росспівробітництво. Щороку в переддень 9 Травня волонтери роздають мільйони георгіївських стрічок у сотнях міст усього світу.

Минулого року цей патріотичний захід через пандемію перемістився в онлайн-простір: стрічку передавали одне одному в соцмережах. Цього року відбулося тріумфальне і довгоочікуване повернення в офлайн.

Леся   ПОТОЦЬКА.

Фото IА » Новости Приднестровья».