Важливий аспект соціальної політики держави

У рамках позачергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 30 квітня, основним питанням стали розгляд та ухвалення змін до закону «Про бюджет Єдиного державного фонду соціального страхування ПМР на 2021 рік».

Автор законодавчої ініціативи Президент Вадим Красносельський вніс документ у парламент в режимі законодавчої необхідності.

За словами Голови Верховної Ради Олександра Коршунова, ще в січні на розширеній нараді Глава держави у своєму посланні поставив перед усіма органами державного управління завдання щодо підвищення пенсій і заробітних плат у поточному році. «Верховна Рада, Уряд, всі органи державного управління в рамках робочих груп розробляли як механізм поетапного підвищення пенсійного забезпечення, так і можливості бюджету щодо розмірів збільшення цих виплат. На сьогодні можу констатувати, що робота була виконана успішно, попри велике навантаження на республіканський бюджет, обумовлене, в першу чергу, додатковими витратами для боротьби з пандемією, недонадходженням частини податкових платежів, а також великою посухою в минулому році, зовнішньоекономічною кризою та зниженням експортної виручки, все ж удалося перерозподілити витрати консолідованого бюджету і бюджету Єдиного фонду соціального страхування для того, щоб знайти можливість і підвищити пенсійне забезпечення з 1 квітня 2021 року», – зазначив спікер парламенту.

З 1 квітня нинішнього року мінімальний розмір пенсії за віком становитиме 693 рублі, що на 33 рублі більше за раніше встановлений мінімальний розмір пенсії. У зв’язку з підвищенням, розміри пенсійних виплат за віком збільшаться на 5 %. Передбачені також надбавки за трудовий стаж. Їх розмір залежатиме від того, скільки людина пропрацювала понад період, обов’язковий для нарахування трудової пенсії.

Як додав голова Комітету з питань соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан, ці суми (в залежності від стажу) можуть досягти 70 рублів для пенсіонера, якщо він має додаткові 15–20 років стажу. А такі люди є –це ті, у кого була низька оплата праці, тому в них низький рівень пенсійного забезпечення.

Міністр соціального захисту та праці Олена Куліченко наголосила, що значно збільшиться коефіцієнт перерахунку для тих категорій, які мають великий стаж, але низьку заробітну плату. «Наприклад, якщо нинішня пенсія людини становить 1 072 рублі, то з урахуванням індексації на 5 % і виплати додаткової суми за 20 років відпрацьованого стажу понад норму, до отримання буде 1 194 рублі. Підвищення в процентах становитиме приблизно 11,4 %», – зазначила член Уряду.

Максимальний трудовий стаж, що перевищує необхідний для призначення пенсії та нарахування додаткової суми, буде встановлено в розмірі не більше 20 років.

У зв’язку з відповідними змінами з держбюджету до кінця року потрібно буде виділити додатково 79,7 млн рублів.

Верховна Рада ухвалила проект закону відразу у двох читаннях. У результаті збільшення мінімального розміру пенсії за віком, суми пенсійних виплат збільшаться від 5 % до 11 % в залежності від загального трудового стажу. У травні наші пенсіонери вже одержать підвищену пенсію. За квітень буде зроблений перерахунок, після чого протягом місяця всі отримають доплату відповідно до нових розрахунків.

О. Коршунов зазначив, що Верховна Рада й Уряд продовжують обговорювати питання і розробляти механізм підвищення заробітних плат працівникам бюджетної сфери та допомог соціально незахищеним категоріям громадян.

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби Верховної Ради.