Соціальний працівник – це покликання

У Придністров’ї 30 квітня відзначили День соціального працівника. Трудівників цієї гуманної та благородної професії привітали Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Мартинов, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов.

«У ПМР велика увага приділяється питанням соціального захисту населення, – сказано у вітальному адресі Глави республіки. – Серед цілей, поставлених у Стратегії розвитку нашої держави, – поліпшення добробуту громадян, забезпечення для них можливості отримувати якісні та доступні послуги соціальної реабілітації й адаптації. Особливу увагу ми приділяємо заходам підтримки тим громадянам, які в першу чергу потребують допомоги, самотнім людям похилого віку, інвалідам, сиротам.

Саме ви, шановні соціальні працівники, перебуваєте на передньому краї цієї непростої роботи. Ваша надзвичайно важлива і дуже відповідальна робота вимагає не тільки професійної підготовки, а також і високої самовіддачі. Часто вам доводиться діяти за першим покликом людей, не рахуючись зі своїм особистим часом.

Таке ставлення до справи властиве всім тим, хто готовий прийти на допомогу, підбадьорити, поділитися душевним теплом. З 2020 року наша держава веде боротьбу з поширенням епідемії COVID-19. У боротьбі з пандемією придністровські соціальні працівники мужньо продовжують допомагати людям, часом з ризиком для власного здоров’я».

Нагадаємо, що соціальні служби – це організації, підприємства, установи, які незалежно від форм власності здійснюють діяльність із соціального обслуговування населення, надають допомогу, спрямовану на подолання і полегшення складних життєвих ситуацій представникам суспільства. У лавах соціальних служб працюють педагоги, психологи, медичні працівники та волонтери.

У столиці Придністров’я, а також у місті Дністровську та селі Кременчуг таку роботу організовує Служба соціальної допомоги м. Тирасполя. Вона була створена 30 травня 1986 року рішенням Тираспольського міськвиконкому, тобто 35 років тому. Найближчий помічник Служби – Будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів.

На обліку в Тираспольській Службі соціальної допомоги нині перебувають 320 одиноких громадян похилого віку та непрацездатних людей. Надомне соціальне обслуговування здійснює 41 соціальний працівник. Вони відвідують кожного з обслуговуваних осіб тричі на тиждень, на місяць здійснюється близько 12 відвідувань, а  в цілому вони виконують від 50 до 55 видів різних соціальних послуг. Усього за I квартал 2021 року надано 26 051 гарантованих державою соціальних послуг у Тирасполі та Кременчуці. Ще 4 020 послуг надано в Дністровську.

Напередодні професійного свята в актовому залі столичного Будинку Рад відбулася урочиста церемонія вшанування та нагородження людей цієї важкої, але благородної професії. Від імені столичного градоначальника Олега Довгопола та голови міської Ради народних депутатів Вадима Доні соціальних працівників Тирасполя щиро привітали заступники глави держадміністрації міста Марія Пащенко та Микола Обручков.

«У минулі часи, коли люди жили великими, згуртованими сім’ями, турбота про людей похилого віку та хворих родичів вважалася обов’язковою й не обговорювалася. Та за останні століття традиційний інститут сім’ї втратив міцність своїх підвалин. Тепер нерідко піклування про них лягає на плечі держави. Цю важку місію взяли на себе соціальні працівники. Їхня робота вимагає не тільки професійних навичок, а й великої душі», – сказала у вітальному слові Марія Пащенко.

Багатьом із присутніх у залі вручили нагороди Президента ПМР, держадміністрації та міськради Тирасполя. Орденом Пошани була нагороджена директор Служби соціальної допомоги м. Тирасполя Наталія Киркиз, орденом «Трудова слава» – соціальний працівник цієї служби Любов Калита. Медаль «За трудову доблесть» вручили соціальному працівнику Ніні Арабаджі. Велику групу соціальних працівників міста нагородили грамотами.

Звертаючись до журналістів, Наталія Киркиз зазначила: «Дістаючи подяку від людей, яких ми обслуговуємо, і подяку за те, як працюють наші соціальні працівники, я відчуваю задоволення від того, що ці роки минули недарма і що я, дійсно, змогла себе присвятити цій важливій і благородній справі – служінню людям».

Олександр   ПЕТРЕНКО.