На благо дітям

Недалеко від Дністровська, вздовж траси, що веде до столиці, стоїть Глинянська корекційна школа-інтернат (ГКШ-І). Це ціла садиба з великою територією, багатьма будівлями і потрібними комунікаціями. Її будували на початку 60-х років минулого століття паралельно з Молдавською ДРЕС, і рік відкриття збігся з роком пуску електростанції. Багато років енергопідприємство шефствує над школою-інтернатом.

Напередодні нового, 2018 року до цієї доброї справи долучилася держадміністрація Дністровська і депутати Тираспольської міськради.

Перед приїздом до ГКШ-І глави держадміністрації міста Сергія Карюка і депутатів Любові Золотникової та Євгена Сидорова сюди прибула польова кухня, що викликало у дітей неабиякий інтерес. Більшість із них побачили її вперше, але гречка з тушонкою припали їм до смаку. Діточок пригостили також соком, п’ятьма величезними тортами та смачними пиріжками, спеченими у міській кулінарії.

Екскурсія корпусами й територією ГКШ-І, яку провела директор Анжела Коскіна, дозволила гостям на власні очі побачити, як живуть 144 вихованці. Держава не залишила цих знедолених дітей без турботи й уваги.

Тут виховуються діти з порушенням інтелекту, і в педагогічному колективі докладають великих зусиль для того, щоб дати їм максимальну соціально-побутову орієнтацію, зокрема навчити основ найбільш прийнятних професій: сільської праці, швейної справи, роботи по дереву.

Школа-інтернат єдина в ПМР, яка має у своєму розпорядженні 4 гектари землі, де самі вихованці вирощують овочеві культури для власного споживання і на продаж. Та ось уже два роки закладу бракує коштів на весняну оранку землі. Вручну обробляють лише невелику ділянку. Сергій Карюк запропонував керівництву ГКШ-І допомогти навесні з оранкою землі, обіцяв подарувати оргтехніку, сприяти заміні освітлювальних приладів у їдальні.

Гарний подарунок зробили дітям творчі колективи Дністровського дитячо-юнацького центру. Вони показали чудовий концерт, який супроводжувався бурхливими оплесками найбільш вдячних у світі глядачів.

З візитом 40 вихованців ГКШ-І побували у Дністровську. У фойє Палацу культури було розгорнуто благодійну виставку-продаж виконаних руками гостей виробів. Також вони представили танцювальні номери, які були дуже тепло прийняті глядачами. Своє мистецтво гостям показали вихованці дитячих садків №№ 3 і 5, Школи мистецтв і ПК «Енергетик».

У рамках благодійної акції для потреб ГКШ-І було зібрано 2100 рублів, також на суму понад 1500 рублів продано експонатів виставки. Директор інтернату Анжела Коскіна від імені всього колективу висловила глибоку подяку главі держадміністрації Дністровська Сергію Карюку, його заступникові із соціальних питань Ірині Степановій, генеральному директору Молдавської ДРЕС Олексієві Ширмі, депутатам Тираспольської міської Ради, начальнику МУП «ЖЕУК міста Дністровськ» Олегу Чебану, директору ДДЮЦ Наталії Генчевій, а також колективу Палацу культури «Енергетик», який прийняв юних артистів Глинянської школи як рідних.

Галина   МИКОЛАЄНКО.