«Хесед» означає «милосердя»

Якщо кожна людина в міру своїх можливостей робить добрі справи, діє на благо іншим, допомагає нужденним, тим, хто потребує допомоги більше, ніж вона сама – це велика справа. Що вже казати, коли ціла організація займається благими справами.

Такою благодійницькою організацією в нашій столиці є Тираспольський єврейський громадський благодійно-культурний центр «Хесед», який днями відзначив своє 20-річчя. За роки своєї діяльності активісти – волонтери центру – надали допомогу понад чотирьом тисячам осіб, а саме: євреям, членам їх сімей, неповнолітнім дітям у віці до 18 років. Керує Центром з першого дня його заснування Ганна Кондращенко – людина відкритої душі, щирого серця, яка вміє співчувати, допомагаючи кожній нужденній людині.

Благодійність організації – це патронаж, програма екстреної допомоги нужденним, лікування, ремонт житла одиноким літнім особам, придбання потрібних речей, починаючи від взуття і білизни до котлів для обігріву та багато іншого. Адже слово «Хесед» у перекладі з івриту означає «милість», «милосердя», «благодать», «любов». Тому й творять її активісти добро для оточення.

Ювілей «Хеседу» збігся зі святкуванням древнього єврейського свята Ханука, яке ще називають «святом вогнів». Запалені свічки залишають горіти рівно вісім днів. Упродовж цього часу люди радіють життю, співають, танцюють і готують смачні страви.

У день ювілею велика зала Палацу республіки ледве вмістила в собі гостей та безпосередніх учасників святкування. Привітати членів організації прибули голова Уряду ПМР, депутати Верховної Ради ПМР, представники Адміністрації Президента і столичної держадміністрації, а також керівники Американського єврейського розподільчого комітету «Джойнт» і Єврейської громади в Молдові.

Державний радник Президента ПМР Ганна Волкова, зачитуючи вітальний адрес Глави держави, зазначила, що «Хесед» приносить у світ добро, турботу, надає матеріальну допомогу і підтримує літніх людей, інвалідів та дітей. У тексті також йшлося про те, що «…у нашій багатонаціональній та поліконфесійній державі є чудова традиція дружби між людьми різних національностей і релігійних поглядів. Тішить і те, що Центр «Хесед» робить значний внесок у справу зміцнення цієї дружби, бере активну участь у суспільному житті республіки, здійснює велику виховну і просвітницьку діяльність».

У свою чергу, голова Уряду Олександр Мартинов зазначив важливість роботи Центру. Це допомога тій категорії громадян, яка найбільше її потребує. На його думку, спільну діяльність Уряду і «Хеседу» потрібно підняти на більш високий рівень. «Тому буквально на початку наступного року ми вийдемо на підписання такої угоди про співпрацю. І ваша, і наша робота піде ще краще, ще більше добрих справ ми зможемо зробити на благо людей», – наголосив Прем’єр.

Ганна Кондращенко, виступаючи у відповідь, зазначила: «Я хочу подякувати нашому Уряду, державі, які не залишилися байдужими до нас, які завжди йшли нам назустріч і багато допомагали. Я хочу вас усіх сердечно привітати, побажати взаєморозуміння, удачі, міцного всім здоров’я».

Співробітники Центру були нагороджені Грамотами та Листами подяки Президента. Вшановували й волонтерів «Хеседу» – їм вручили подарунки від організації. Завершилися урочистості чудовим святковим концертом, у якому лунали веселі пісні, виконувалися танці, а віртуозні музиканти вигравали на скрипках, акордеоні та флейті запальні єврейські мелодії.

Ірина   МАСЛОВА.