Благодійна діяльність Центру «Low Vision»

Тираспольському спеціальному (корекційному) освітньому закладі № 44 (єдиному у Придністров’ї) вже п’ятий рік поспіль фахівці Кишинівського медичного соціально-реабілітаційного центру «Low Vision» проводять безкоштовні консультації для дітей з різними патологіями зору. Цього разу на одній із них побувала й наш кореспондент. Ось про що вона дізналася.

Співпрацюють установи ще з 2014 року в рамках програми «Підтримка заходів зі зміцнення довіри», яку фінансує ЄС та впроваджує ПРООН. Лікар-офтальмолог відвідує цей дитячий садок двічі на рік: оглядає, консультує і призначає лікування. Цього року на прийомі побувало 9 дітей з найскладнішими діагнозами.

«Наше знайомство відбулося у 2014 році в рамках проекту з реабілітації дітей із порушеннями зору. Саме тоді було підписано договір про співпрацю. Заклад оснащений спеціальним устаткуванням, тому нам є з чим працювати під час огляду дітей, і це радує. Ми спостерігаємо й за станом здоров’я тих дітей, які були у нас раніше. З огляду на можливості батьків запрошуємо їх до Кишинева, щоб не чекали нашого приїзду до Тирасполя. Здебільшого тут діти носять корекційні окуляри. Якщо сім’я не може їх придбати, то ми видаємо їх безкоштовно. Для більш детального огляду, наприклад, на комп’ютерному томографі, ми запрошуємо батьків з дітьми до Кишинева і робимо абсолютно все безкоштовно», – розповіла Тетяна Гидиримськи, директор Медичного соціально-реабілітаційного центру для людей з поганим зором «Low Vision».

У рамках проекту, який упроваджувався з 2014 по 2015 рік, професор із Норвегії Ханс Бьорн Баккетейн і співробітники центру «Low Vision» обстежили понад 170 вихованців дитячого садка та шкільного відділення цього закладу. 70 із них отримали спеціально підібрані індивідуальні окуляри, привезені з Норвегії. Крім того, дитячому садочку подарували прилад, який збільшує зображення на моніторі в 60 разів.

«Завдяки правильному лікуванню у вихованців спостерігається позитивна динаміка, зір поліпшується. Вони можуть повноцінно вчитися і читати улюблені книжки. Отже, роль електронного пристрою важко переоцінити: крім того, що він збільшує текст до таких розмірів, що його бачать люди з декількома відсотками зору, він ще й дозволяє формувати стійкі навички письма і навіть малювання», – зазначила офтальмолог дитячого садка Оксана Черненко.

Крім постачання спеціалізованого медичного обладнання, у рамках програми в ньому зроблено капітальний ремонт всередині будівлі й оновлено фасад, дах замінено на новий. Також замінили систему опалення та каналізації, відновили електромережі, поставили нові вікна й двері, завезли нові меблі.

Поспілкувавшись з дітьми й фахівцями центру «Low Vision», я переконалася, що така конкретна допомога Європейського союзу та ПРООН, Програми європейського фінансування та співпраці вкрай потрібні вихованцям цього дитячого садка. Більш того, упровадження цих програм допомагає дітям і їхнім батькам подолати проблеми зі здоров’ям.

Олександра   ПОПАЗОВА.