Хранителі історії поповнили свою колекцію

У Дубоссарському історико-краєзнавчому музеї підбили перші підсумки акції «Подаруй музею історію».

Нові експонати вже прикрашають виставку, яка була організована хранителями історії до свого професійного свята. Колекція музею поповнилася різними предметами, які використовувалися в повсякденному житті: кухонним начинням, картинами, листівками, книгами, побутовою технікою та електронікою. Всі ці предмети були передані в дар дубоссарцями, а також жителями Дубоссарського і сусіднього Григоріопольського районів.

Виставка стала результатом оголошеної в червні 2020 року МУ «Дубоссарське управління культури» акції з поповнення музейних фондів новими експонатами «Подаруй музею історію». А сама акція була приурочена до святкування 50-річчя від дня відкриття Історико-краєзнавчого музею.

Дубоссарська культурна установа була відкрита в 1970 році як музей бойової та трудової слави. Першими експонатами стали історичні матеріали, які знайшли юні слідопити в ході операції «Танк». Нагадаємо нашим читачам, що в 1968 році встановлювалися особистості членів екіпажу танка, піднятого з дна річки Дністер біля села Кошниця Дубоссарського району. Головною відповідальною особою в цій дослідницько-пошуковій роботі була ветеран Великої Вітчизняної війни Наталія Курасова, яка і стала першим директором музею. По завершенні робіт і після реставрації танк Т-34 встановили на Кургані Слави, а біля його підніжжя були поховані останки екіпажу танка, у складі якого були два Герої Радянського Союзу – Іван Шикунов і Григорій Корнєєв, а також механік-водій Костянтин Митрофанов і заряджаючий Олександр Максимов. Курган, відкритий напередодні 25-річчя визволення Молдавії від німецько-румунських загарбників (24 серпня 1968 року), і донині є одним із найбільш відвідуваних воєнних пам’ятників Придністров’я.

Та повернемося до теми самої акції. Співробітники музею з величезною увагою поставилися до кожного предмета, отриманого в дар. Виявляли дату виробництва та складали науковий опис кожного нового експоната, який надалі буде забезпечений надійним місцем зберігання в експозиції. Колектив організації висловлює подяку всім дарувальникам за особистий внесок у поповнення музейних фондів та збереження культурної спадщини Дубоссарського району і міста Дубоссари. Імена тих, хто подарував нові експонати, будуть назавжди вписані в історію музею та у книгу «Почесний дарувальник».

Переможці та учасники на урочистих зборах на честь Дня музеїв були нагороджені дипломами переможця та сертифікатами на відвідування музею до кінця року.

Виконувач обов’язків директора Дубоссарського історико-краєзнавчого музею Надія Гузун розповіла про переможців акції «Подаруй музею історію». В номінаціях: «Першовідкривач» – Ольга Янішевська, викладач корекційної школи, яка передала перший предмет (музичний центр і магнітофон кінця XX століття); «Антиквар» – Ольга Буймістр, мешканка міста Кишинева, яка передала шкіряний докторський саквояж кінця XIX століття (предмет з найбільш раннім датуванням); «Ентузіаст» – Інна Поліщук, старший доглядач музею (подарувала музею найбільшу кількість предметів радянської епохи); «Сімейна реліквія» – Володимир Брагарчук, викладач індустріального технікуму (передав нагороди, портрет і особисті речі батька, ветерана Великої Вітчизняної війни Брагарчука Василя Андрійовича, який працював раніше головним хранителем фонду музею); «Експонат епохи» – Інна Колбас (передала молдавський килим кінця XX століття розміром 3,5 х 5,5 м, інші особисті речі матері); в номінації «Ексклюзив» (найбільш незвичайний, унікальний предмет) – Надія Буймістр, старший науковий співробітник музею (за тлумачний словник російської мови С. І. Ожегова, що вийшов найперший в СРСР після Жовтневої революції) і житель Григоріополя Василь Тирон, директор Григоріопольського ДЕУ (передав німецьку залізну бочку 1943 року); «Найактивніший дарувальник» – Наталя Павлова, музейний доглядач. Спеціальним призом у номінації «Декоративно-прикладна творчість» відзначена Олена Дорул, музейний доглядач, яка подарувала роботи, виконані в різних техніках.

Як було вже сказано раніше, нові експонати представлені на виставці «Дари музею», яка експонуватиметься до 30 липня. Надія Гузун нагадує всім жителям міста і району, що акція «Подаруй музею історію» триває, у виставкових залах паноптикуму ще знайдеться місце для нових експонатів, а всі учасники акції увійдуть до книги дарувальників, отримають диплом дарувальника і подарунковий сертифікат, а також стануть почесними гостями музею.

Дмитро   ВЛАДОВ.