Спілці журналістів Придністров’я – 27 років

Установчий з’їзд Спілки журналістів Придністров’я провели 21 травня 1994 року в Тирасполі. Сто чотирнадцять працівників засобів масової інформації ПМР, в тому числі тридцять дев’ять членів колишнього Союзу журналістів СРСР взяли участь у його роботі. На з’їзді було ухвалено Статут Спілки журналістів Придністров’я.

Статут регламентував як порядок приймання до цієї творчої організації, так і механізм її діяльності. Основними цілями Спілки журналістів було визначено: створення необхідних умов для активної професійної діяльності своїх членів, що працюють у засобах масової інформації республіки, а, крім того, сприяння зміцненню правової основи діяльності журналістів, їх соціально-правової захищеності, поліпшенню матеріально-технічної оснащеності редакцій.

До першого складу керівного органу журналістської організації увійшли Олексій Печул, Микола Коритник, Євгенія Мотрук, Олексій Атаманенко, Володимир Афанасьєв, Петро Зайнулін, Світлана Потьомкіна та Олексій Марчков. Головою правління тоді було обрано Володимира Маслєннікова.

І ось уже 27 років Спілка журналістів Придністров’я впевнено задає громадські, політичні моральні орієнтири розвитку республіки, визначає громадську думку. На Пленумі творчого об’єднання у квітні 2013 року було ухвалено Кодекс професійної етики журналіста. У документі було зазначено право громадян на отримання правдивої та перевіреної інформації. Крім того, Кодекс чітко позначив соціальну відповідальність кожного члена журналістської спільноти.

«Журналіст повинен нести відповідальність за передану інформацію перед широким загалом», – підкреслено в документі. Також у ньому сказано про те, що громадськість «…вимагає від журналіста високої професійної чесності, яка передбачає його право відмовлятися від роботи, яка суперечить його переконанням».

Найважливішими принципами Кодексу є професійна солідарність журналістів і доступність засобів масової інформації для будь-якого члена суспільства.

Після смерті у жовтні 2009 року Володимира Маслєннікова Союз журналістів Придністров’я очолила Наталія Воробйова. На новій посаді вона заявила членам творчого об’єднання: «Ті завдання, які ставили фундатори Союзу – Володимир Маслєнніков, Олександр Бут, Олександр Квасніков, – усе це ми будемо продовжувати. При цьому колег-журналістів, які не є членами нашої організації, ми не відокремлюємо від себе. Вважаю, що ми робимо спільну справу».

Близько року тому вона розповіла, що у планах організації – проведення курсів та навчальних семінарів для молодих журналістів. «На жаль, нині ми не можемо безпосередньо зайнятися навчанням журналістів, оскільки для цього потрібні певні фінансові витрати, але такі плани у нас є», – підкреслила Наталія Воробйова і з гіркотою констатувала, що Спілці журналістів Придністров’я так і не вдалося налагодити співпрацю з колегами з сусідніх країн, а контакти є лише на рівні особистих зв’язків. «Ми співпрацювали з українськими колегами, зокрема з Одеською Спілкою журналістів, але у зв’язку з останніми подіями в Україні контакти наші припинені. Попри те, що на сьогодні у складі Спілки журналістів ПМР є багато членів Спілки журналістів СРСР і РФ, з керівництвом Спілки журналістів Росії ми теж поки що не можемо налагодити тісні зв’язки», – зауважила вона.

28 лютого 2017 року після довгої перерви відбувся V з’їзд Спілки журналістів Придністров’я. На форумі відзначили, що в журналістиці республіки дефіцит досвідчених кадрів, яких готують тепер тільки на базі ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. На з’їзді йшлося і про те, що все частіше молоді фахівці йдуть працювати на радіо, телебачення або в інформаційні агентства. При цьому районні газети відчувають кадровий голод. Можливо, це явище пов’язане з розвитком нових інформаційних технологій і поступовим зменшенням попиту спроса на друковані видання серед населення.

Про те, що кожен ЗМІ «…повинен мати своє обличчя: свій креатив, почерк, драйв, свої сенсації», говорив депутат Верховної Ради, голова Комітету з освіти, науки, культури, громадських об’єднань, спорту, інформаційної і молодіжної політики Ігор Буга. За його словами, щоб стати впливовою громадською організацією, Спілка повинна вміти «…виконувати функції профспілки та допомагати розв’язувати всі проблеми, з якими нині стикаються журналісти республіки». «Інакше –прийшли, поговорили й розійшлися», – пояснив він.

За підсумками з’їзду до Статуту Спілки журналістів делегати внесли зміни, які передбачають створення Великого журі, до якого увійшли найбільш досвідчені та авторитетні представники журналістської професії. Їм належить розв’язувати спірні питання в діяльності Спілки, а також оцінювати конкурсні роботи, які надходять на адресу творчої організації.

На сьогодні Спілка журналістів Придністров’я об’єднує понад 100 членів. Організація сповнена творчих планів на майбутнє. Редакція газети «Гомін» вітає і бажає їй реалізації всіх творчих планів.

Iгор   ШЕВЧЕНКО.

На фото Володимир Маслєнніков.