Вирішення соціальних проблем –пріоритет ФКВ на наступний рік

Нагадаємо, що минулого року за дорученням Голови Уряду в окремих школах республіки здійснили заміну вікон. Склопакети було змонтовано в Республіканському навчально-виховному комплексі ім. А. С. Макаренка, молдавському та українському ліцеях Тирасполя, столичних школах № 7 та № 11, а також у багатьох навчальних закладах Слободзейського району.

У ході наради Уряду, що відбулася 25 травня, Олександр Мартинов про це нагадав: «Як показала пандемія, цієї роботи недостатньо. У нас, як і раніше, залишається досить велика кількість таких установ, де робота не виконана в повному обсязі. Під час пандемії нам довелося в оперативному порядку вишукувати фінансові ресурси та, що називається, «латати дірки», міняти хоча б по одному вікну, щоб можна було провітрювати приміщення. Але це неправильний, несистемний підхід», – висловив свою позицію Голова Уряду.

Віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник повідомив, що Мінекономрозвитку спільно з главами держадміністрацій визначило потребу в заміні вікон у всіх соціальних установах. У підсумку підготовлена програма і складено план-графік на 2022–2025 роки, згідно з яким нові віконні блоки з’являться в дитячих садках, школах, лікарнях, поліклініках, корекційних установах та інших об’єктах соціального характеру. На це з Фонду капітальних вкладень виділяється 54 млн рублів. У наступному році передбачається закласти 15,8 млн рублів.

Комплекс робіт складатиметься з демонтажу старих дерев’яних віконних блоків, встановлення нових вікон з чотирикамерним ПВХ-профілем, однокамерними склопакетами, одинарним відкриванням з пристроєм провітрювання, поворотно-відкидним регулюванням, а також установки підвіконь, відливів, москітних сіток, ремонту та обробки відкосів.

Коментуючи в цілому програму ФКВ-2022, прем’єр сказав наступне: «Пропозиція Уряду полягатиме в тому, щоб у наступному році за допомогою Фонду капітальних вкладень вирішувати переважно питання транспортної доступності в містах і районах, заміни меблів у корекційних установах, заміни вікон, тобто усього, що нині турбує наших громадян. І, звичайно ж, з порядку денного не знімаються питання ремонту об’єктів охорони здоров’я, освіти тощо».

Також необхідно розв’язати ще одне важливе питання, яке стосується поліпшення повітрообміну в приміщеннях дошкільної освіти. Можливо, воно буде включене до програми Фонду капвкладень на наступний рік. За попередніми розрахунками фахівців, на ремонт вентиляційних систем у дитячих садках по всій республіці потрібно близько 4,2 млн рублів. Свого часу співробітники Центру гігієни та епідеміології обстежили дитячі сади та надали відповідну інформацію на адресу Міністерства економічного розвитку.

Сергій Оболоник, коментуючи порушене питання, додав, що по мірі реалізації заходів щодо ФКВ у дошкільних і спеціалізованих установах так чи інакше заплановане монтування нової ефективної вентиляції. Це поточний процес, який реалізується в комплексі загальнобудівельних робіт.

Одночасно Мінсоцзахисту за дорученням Голови Уряду підготувало перелік з майже півтора десятка організацій освіти, де необхідно упорядкувати спортивні майданчики. Це Бендерський дитячий будинок для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків; Глинойська спеціальна корекційна загальноосвітня школа-інтернат для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків; Чобручський дитячий будинок; два спеціалізованих дитячих садки в Григоріополі, Рибницька середня загальноосвітня школа-інтернат і спеціальна корекційна загальноосвітня школа-дитячий садок. Сума коштів, необхідна для упорядкування цих споруд, уточнюється, щоб закласти у програму ФКВ на 2022 рік.

Iрина   МАСЛОВА.

Фото: tsv.md