Оперштаб – про головне

В останній день травня Оперативний штаб при Президентові щодо профілактики та запобігання поширенню вірусу провів чергове засідання.

Учасникам наради доповіли, що кількість ліжко-місць в коронавірусних госпіталях скорочується, і на сьогодні в повному об’ємі діють Слободзейський та Рибницький стаціонари, а також Бендерська центральна міська лікарня (БЦМЛ), причому остання приймає як соматичних пацієнтів, так і носіїв COVID-19 (під різний функціонал відведені окремі корпуси). Госпітальна мережа завантажена менше ніж на третину, оскільки добова кількість захворювань знизилася до 22 випадків. Згортаються інфекційні блоки Республіканської клінічної лікарні (РКЛ). Нині там перебувають на лікуванні 82 носії вірусу.

«Попри спад захворюваності, розслаблятися рано. Коронавірус непередбачуваний, він розвивається і розповсюджується всупереч прогнозам і очікуванням. Ми повинні бути готові на випадок нової хвилі. Запас необхідних ліків та засобів індивідуального захисту має бути достатнім, а лікувальні установи готові оперативно поверненутися до роботи з носіями інфекції», – націлив Вадим Красносельський членів Оперштабу.

Щодо вакцинації придністровців: майже чотири тисячі осіб вибрали для себе «AstraZeneca», 374 з них вже закінчили курс. Першим компонентом російського препарату «Спутник V» щеплено 28,3 тисячі осіб, другим – 1 220. Є й ті, хто віддав перевагу «Pfizer».

31 травня до Придністров’я надійшла нова партія вакцини від коронавірусу Pfizer – 1 000 доз щеплень, а з 1 червня відновилася прищепна кампанія цим препаратом. Керівник держави висловив подяку всім, хто сприяє забезпеченню придністровців засобами профілактики коронавірусу.

Щодо тестування випускників придністровських шкіл для вступу до російських вузів. Загалом для проходження випробувань зголосилися 438 осіб. ЄДІ проведуть у період до 2 липня. Визначено 14 екзаменаційних дат. Буде задіяно від 10 до 17 аудиторій ПДУ імені

Т. Г. Шевченка в день. Кількість екзаменованих, які перебуватимуть одночасно в одному приміщенні, залежатиме від його площі й становитиме від 12 до 25 осіб.

Готовність до купального сезону члени Оперштабу також не залишили поза увагою. Офіційно сезон уже відкрився і триватиме до 26 вересня. Це означає, що в означений період уздовж берегової лінії Дністра локально чергуватимуть співробітники аварійно-рятувальних підрозділів МВС. Вони пройшли навчальні курси інспекторів-рятувальників. Міністр внутрішніх справ повідомив про обстеження водолазами річкового дна, технічний огляд міських пляжів, а також про технічне комплектування рятувальних постів. У столиці також передбачено кінне патрулювання зон відпочинку біля води. Руслан Мова нагадав, що минулого року протягом купального сезону потонуло 14 людей. 13 з цих нещасних випадків сталися в місцях, заборонених для купання. Дев’ятеро загиблих перебували в стані алкогольного сп’яніння. Ще дев’ятьох осіб, п’ятеро з яких діти, вдалося врятувати.

Про дозвілля біля водойм і відкритих басейнів: вимоги до використання водних атракціонів стали жорсткішими. Дозволено тільки катамарани, в басейнах заборонено використання гірок. На території пляжу суворо забороняється приготування їжі. Дотримання санітарно-епідеміологічних вимог залишається на постійному контролі.

Статистика свідчить: носіями COVID-19 є 443 придністровці: 146 з них проходять лікування вдома, 295 – в інфекційних госпіталях. Завантаженість скороченої мережі профільних стаціонарів становить 29 %. Через погіршення стану здоров’я в період з 27 по 30 травня з домашнього на госпітальне лікування переведені 17 носіїв вірусу. Важко переносять коронавірус 87 осіб, або 30 % від загальної кількості госпіталізованих на даний момент громадян, 20 є пацієнтами реанімаційних відділень, п’ятеро підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. Двоє хворих –громадяни, які перебувають у місцях позбавлення волі. 70 осіб чекають в госпітальних умовах результатів дослідження проб біоматеріалу. 203 придністровці перебувають на самоізоляції.

Протягом чотирьох днів досліджені 1 479 проб (за весь час пандемії 223 761). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 89 випадках. Середньодобова захворюваність становить 22 випадки (попередній показник тримався на рівні 29). Загалом за час пандемії коронавірусу в Придністров’ї зафіксовано 49 270 факти інфікування COVID-19. 1 197 носіїв вірусу (2,4 % хворих) не впоралися з хворобою, 47 725 чоловік (97 %) – одужали.

Аліса   КОХАНОВА.