Підтримка населення з боку депутатів триває

У рамках чергового пленарного засідання, яке відбулося 2 червня, парламентарії розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.

З березня 2020 року набрав чинності Закон ПМР «Про державну підтримку молодих сімей з придбання житла». Згідно з ухваленими на засіданні змінами, одержати державну субсидію на придбання власного житла зможуть також ті бюджетники, які в минулому році зібрали необхідний пакет документів, але не скористалися пільгою. До категорії одержувачів субсидій належать педагоги, лікарі, офіцерський склад Збройних сил, дільничні інспектори міліції МВС, атестовані співробітники кримінально-виконавчої системи та конвойного батальйону Міністерства юстиції. Одному з подружжя повинно бути менш ніж 35 років. Через те, що реалізація державної підтримки розпочалася тільки в поточному році, багато хто втратив право на пільгу.

За словами голови Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергія Чебана, на жаль, в минулому році органи влади не змогли реалізувати цей закон у зв’язку з тим, що гроші необхідно було направити в систему охорони здоров’я, на лікування COVID-інфекції. «Деяка категорія громадян підпадала під цей закон як молода сім’я і за віком – теж. Вони працюють у галузях освіти, охорони здоров’я. Є звернення від них», – пояснив парламентарій.

Народні обранці також внесли зміни до закону «Про заходи державної підтримки у зв’язку з введенням надзвичайного стану і (або) обмежувальних заходів (карантину), спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції, викликаної новим типом вірусу COVID-19, у 2020 і 2021 роках». Коригування закону дозволить одержати субсидію тим, у кого перевищений граничний вік 35 років.

Як пояснив один з авторів змін, народний депутат Григорій Дяченко, з початком пандемії деякі сім’ї не змогли вчасно зібрати документи для оформлення кредиту. «У цій ситуації (у зв’язку з тим, що був запроваджений надзвичайний стан) я запропонував, а Верховна Рада підтримала законопроект, що дає можливість таким сім’ям надати ці документи, й надалі вони зможуть одержати кредит для поліпшення житлових умов», – сказав законодавець.

Ще одна законодавча ініціатива, яку розглянули народні обранці, спрямована на підтримку людей з обмеженими можливостями. Йдеться про дітей-інвалідів, які за станом здоров’я не можуть відвідувати організації освіти або центри денного перебування. Вони будуть отримувати щомісячну компенсаційну виплату на харчування.

У період дії надзвичайного стану дітям, які мають право на безкоштовне харчування або харчування на пільгових умовах, видавали продуктові набори або виплачували грошову компенсацію.

У Придністров’ї 1 244 дитини-інваліда, з них навчаються лише 657 дітей, а понад 550 осіб за станом здоров’я не можуть здобувати освіту або навчаються вдома. Таким дітям ні тепер, ні раніше заходи державної підтримки у вигляді компенсаційної виплати на харчування не надавалися. Нині встановлено, що з 1 січня 2022 року діти-інваліди, які за станом здоров’я не можуть відвідувати організації освіти або центри денного перебування для дітей з обмеженими можливостями життєдіяльності, будуть забезпечуватися щомісячною компенсаційною виплатою в розмірі 45 РР МЗП. На сьогодні ця сума становить 437 рублів.

Верховна Рада підтримала ініціативу і прийняла доповнення до закону «Про соціальний захист інвалідів» відразу у двох читаннях.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото: прес-служби Верховної Ради.