Здобудуть професію раніше, ніж закінчать школу

Практико-орієнтоване (дуальне) навчання як умова підвищення якості підготовки кадрів для підприємств легкої промисловості ПМР, активізація роботи з профорієнтації, підвищення стипендій та надання доступного житла – такі основні теми, що пролунали в ході круглого столу «Підготовка кадрів для підприємств легкої промисловості: проблеми та перспективи», організованого і проведеного в режимі онлайн Міністерством просвіти республіки 28 квітня.

Його учасниками стали представники міністерств економічного розвитку, з соціального захисту і праці, а також просвіти, Торгово-промислової палати, Спілки промисловців, аграріїв і підприємців, директори та фахівці організацій середньої професійної освіти. Їх вітали перший заступник керівника Апарату Уряду ПМР Олексій Цуркан і міністр просвіти Придністров’я Алла Ніколюк.

«Усі ми знаємо, що легка промисловість є флагманом економіки нашої республіки, – сказав Олексій Цуркан. – І дуже важливо, щоб підприємства цієї галузі щорічно поповнювалися молодими кваліфікованими кадрами. В останні роки цьому, крім іншого, сприяє і програма дуальної освіти. Розвивати її в потрібному республіці напрямку – мета цього заходу. Бажаю всім учасникам круглого столу продуктивної роботи, а головне – потрібних і важливих рішень».

Підтримала його міністр просвіти: «Я дуже рада бути присутньою на заході, який, я впевнена, сприятиме розвитку дуального навчання. Відзначимо, що дуальна освіта в ПМР зародилася саме на підприємствах легкої промисловості. Ми сподіваємося, що практико-орієнтоване навчання й надалі розвиватиметься, в тому числі й перш за все, в легкій промисловості».

Доповідь, яка відкрила круглий стіл і визначила його необхідний напрям, представила Оксана Дениченко – директор Придністровського коледжу технологій та управління, голова координаційної ради республіканських експериментальних майданчиків з практико-орієнтованого (дуального) навчання. Вона говорила про умови підвищення якості підготовки кадрів для легкої промисловості республіки за допомогою методик практико-орієнтованого (дуального) навчання.

Свої погляди на проблеми підготовки кадрів виклали соціальні партнери: директор ЗАТ «Одема» ім. В. С. Соловйової Ілля Шойхет і заступник директора з управління персоналом ВАТ «Флоаре» Марина Кудлаєнко. Дійсно, за обсягом виробництва легка промисловість посідає третє місце після електроенергетики й чорної металургії, але водночас у галузі не вистачає 300 робітничих фахівців.

На думку директора з розвитку виробництва компанії «Интерцентр-Люкс» Бориса Кичука, на сьогодні у нашої молоді робітничі професії не мають великої популярності. Тож проблему дефіциту робітничих кадрів у легкій промисловості останнім часом вдалося частково вирішити за допомогою програми дуальної освіти. За час її дії було підготовлено кілька сотень фахівців, але повністю проблема не вирішена. Через пандемію коронавірусу в цьому навчальному році за деякими напрямками набрати навчальні групи й зовсім не вдалося.

Як заходи, яких необхідно вжити, Борис Кичук назвав активізацію профорієнтаційної роботи у школах і підвищення в кілька разів стипендій студентам, які навчаються за робітничими спеціальностями, за умови що по закінченні навчання вони обов’язкового будуть працевлаштовані. Крім того, необхідна реалізація на рівні програми «Доступне житло» для працівників реального сектора економіки та популяризація робітничих спеціальностей у суспільстві.

Немов у відповідь Борису Кичуку, начальник управління профосвіти Мінпросвіти Людмила Тануркова запропонувала спільне фінансування стипендій студентів одночасно державою та підприємствами, для яких готуються фахівці. А якість профорієнтаційної роботи, на її думку, можна підвищити шляхом залучення до неї виробничників і проведення для школярів екскурсій на підприємства. Крім того, вважає вона, молодь необхідно в більшому обсязі інформувати про соціальні пакети для працівників підприємств і достойні зарплати.

Підбиваючи підсумки круглого столу, Людмила Тануркова багато говорила про перспективи дуального навчання. «Зупинятися на досягнутому ми не збираємося, –наголосила вона. – Вже з 1 вересня до програми дуальної освіти приєднуються школи Бендер, Дубоссар, Слободзеї та Кам’янки. Та ще: за результатами виконання приймальної кампанії ми зможемо внести зміни в контрольні цифри прийому і запропонувати учням навчання новим професіям. Серед доступних спеціальностей такі: оператор швейного обладнання, кондитер, слюсар з ремонту автомобілів, будівельний маляр, тракторист. Навчання займе рік, після чого учень отримає посвідчення про кваліфікацію, з яким можна влаштуватися на роботу. У наших планах – приєднання до цієї програми 9-класників, щоб дати їм можливість дістати робітничу спеціальність ще раніше».

Отже, маємо привабливу перспективу: здобути професію раніше, ніж атестат за закінчення школи.

  Олександр   ЮШИН.