Вони працюють для людей

Народні обранці протягом 2017 року активно працювали над розробкою та ухваленням законів, спрямованих на підвищення рівня життя придністровців. Так, під час пленарного засідання 27 грудня була розглянута низка важливих законопроектів.

Стратегічним партнером для ПМР залишається республіка Абхазія. Президент ПМР Вадим Красносельський відвідав кавказьку республіку наприкінці вересня поточного року. З Президентом Абхазії Раулем Хаджимбою він підписав договір про дружбу, співробітництво і партнерство між нашими братськими народами. На своєму засіданні придністровські парламентарії ратифікували цей важливий документ.

Як пояснив міністр закордонних справ Придністров’я Віталій Ігнатьєв, попередній договір був підписаний у січні 1993 року. Відтоді минуло багато часу. Змінилися геополітична і регіональна ситуації. Завдяки оновленому договору, вдасться більш ефективно реалізувати на практиці міждержавне співробітництво.

«Підтверджено взаємне визнання незалежності й суверенітету країн, що в умовах визнання Абхазії з боку інших держав набуває більшого значення  для Придністров’я», – розповів придністровський дипломат.

Як додав Голова Верховної Ради ПМР Олександр Щерба, всі представники органів влади нашої республіки ефективно взаємодіють з органами влади Абхазії.

Також законодавці розглянули законодавчу ініціативу Вадима Красносельського «Про внесення доповнень до Закону ПМР «Про деякі додаткові державні заходи, спрямовані на мінімізацію негативного впливу зовнішніх економічних чинників».

Міністр економічного розвитку Сергій Оболонік розповів депутатам про цей законопроект. «Медико-фармацевтична продукція є об’єктом державного регулювання цін на неї. Встановлюється гранична торговельна надбавка. Вона в деяких випадках була меншою, ніж витрати, пов’язані з закупівлею валюти й комісією банків. Подібні витрати були досить значні у зв’язку з різницею між офіційним і комерційним валютними курсами. Проведені перевірки показали: подібний підхід призводить до виникнення великих сум штрафів та порушення кримінальних справ за несплату податків», – сказав він.

Цей документ було розроблено  з метою мінімізації впливу валютної кризи на організації, які здійснюють імпорт соціально важливої медико-фармацевтичної продукції на внутрішній ринок ПМР, а також імпорт медичного обладнання, що реалізується за договорами на здійснення закупівель для державних (муніципальних) потреб.

У першому читанні була розглянута законодавча ініціатива народного депутата, голови Комітету з державної регіональної політики Олега Василатія «Про внесення доповнення до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про звернення громадян». Як пояснив автор законопроекту, суть його полягає в тому, щоб режим приймання письмових заяв громадян ПМР установами  республіки відповідав графіку їх роботи, а саме вони приймали письмові заяви громадян протягом робочого дня. На жаль, є ситуації, коли громадянин не може подати письмову заяву в установу в необхідний для нього день, оскільки в організації, куди він її подав,  неприйомний день. «Установи повинні працювати для наших людей», – підкреслив народний обранець.

Заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва в інтерв’ю представникам засобів масової інформації розповіла про підсумки роботи законодавчого органу у 2017 році. «Цей рік був непростим. Від попередньої влади нам у спадок залишилося багато проблем. Зусилля всіх органів були спрямовані на виконання соціальних обов’язків, а саме: на виплату заробітних плат і пенсій придністровцям і заморожування тарифів на комунальні послуги. Хочу зазначити, що пункти, які були записані в народній програмі Вадима Красносельського, виконуються», – сказала народний депутат.

Наступне пленарне засідання відбудеться в січні 2018 року.

Микола   ЮРКЕВИЧ.