Газеті «Гомін» – 26 років

Дорогі друзі – читачі та співробітники республіканської газети «Гомін»! 1 січня 1992 року придністровці дізналися про народження нового засобу масової інформації – державної газети «Гомін», першої республіканської газети в молодій самопроголошеній державі, яка після довгої історичної паузи почала видаватися на цій землі українською мовою. Тому післязавтра, в перший день нового 2018 року, «Гомін» відзначить свій 26-й рік народження. Саме стільки років різні склади колективу редакції працювали над газетою для того, щоб своєчасно донести до української громади Придністров’я актуальну та значиму інформацію.

Її фундатором і першим головним редактором був Михайло Чернега, велика частина життя якого пов’язана з нашим виданням. Трудова діяльність Михайла Івановича була гідно оцінена як у СРСР, так і в ПМР. Він – лауреат премії Спілки журналістів МРСР і СРСР, заслужений працівник культури МРСР. Має дві срібні та дві золоті медалі ВДНГ СРСР. Нагороджений багатьма державними нагородами СРСР та ПМР. Є кавалером двох орденів: «Знак Почёта» (СРСР, 1973) і Орден Почёта (ПМР, 2001).

За останні роки змінився імідж «Гомону». Газета стала державною. Не тільки за статусом (хоча це теж має місце), а, насамперед, тому, що став офіційним зовнішній вигляд, чітко класифікуються сторінки та матеріали, відбір і розміщення інформації, змінилася позиція журналістів відносно того, що відбувається в республіці.

Матеріал нині розміщується в більш структурованій формі. Ми пропонуємо читачам інформацію відповідно до їхнього соціального стану, віку, статі та інтересів. В останні кілька років з’явилося дуже багато нових рубрик. Настільки багато, що я не буду навіть намагатися перерахувати їх. Кожен з наших читачів може знайти серед них ті, які йому важливі, цікаві та значущі більш, ніж інші.

Вже третій рік поспіль у великі свята газета друкується в кольоровому виконанні. І все це – не межа можливого, ми не плануємо зупинятися на досягнутому, а будемо удосконалювати і форму видання, і, насамперед, його зміст.

Наша газета зі своєю невеличкою історією, висвітлюючи життя держави, пише велику історію Придністровської Молдавської Республіки. Ми твердо переконані, що місія ЗМІ саме в цьому. «Гомін» жив і живе разом з українцями краю: висвітлює основні події, розповідає про земляків – шановних людей, які прославили Придністров’я у воєнний і мирний часи, про передовиків виробництва, представників різних професій, талановиту молодь, спортсменів.

Петро Вершигора, Олександр Бут, Володимир Ніколюк, Григорій Мосейко, Василь Калько, Борис Палагнюк, Федір Жарчинський – ось уже протягом кількох років ми знайомимо наших земляків з найяскравішими та відомими українцями Придністров’я. Пишемо й про відомих придністровців неукраїнців – лікарів, освітян, державних діячів, працівників культури і мистецтва, спортсменів і просто хороших людей. Згадайте статті про Миколу Зелінського, Миколу Скліфосовського, Ігоря Смирнова, Григорія Маракуцу, Василя Яковлєва, Сергія Калинеделю, Павла Прокудіна. Я впевнений, ці матеріали серйозно впливають на світогляд як читачів, так і журналістів.

Останнім часом керівництво редакції взяло курс на омолодження колективу, сміливо вводячи в штат молодих фахівців і студентів старших курсів відділення журналістики ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Ми дуже вдячні нашим нештатним авторам, чиї роботи ви можете прочитати на сторінках «Гомону». Вони допомагають редакції в підготовці чергових номерів газети, дають оцінку нашим матеріалам.

Я глибоко переконаний: в редакції газети «Гомін» завжди трудилися її патріоти, патріоти українства, принципові люди з активною життєвою позицією, які, не рахуючись з особистим часом, були і залишаються в гущі подій, поважають читачів і їхню думку, висловлюють свою особисту точку зору.

Ми постійно спілкуємося з нашими читачами: особисто, по телефону або в соціальних мережах. Знайомимося з їхніми думками про нашу газету, і далі намагаємося працювати над реалізацією побажань наших передплатників.

Я вітаю колектив нашої газети, ветеранів журналістики, вас, дорогі читачі та партнери, з 26-річчям «Гомону» і хочу висловити надію, що ми ще довгий час будемо разом, а наша спільна газета залишиться живим словом українців республіки, трибуною українського мовного й культурного відродження Придністров’я.

Головний  редактор  Олександр   ЮШИН.