Як створювали відеоролики про газети

З 1 листопада в ефірі телеканалу «Первый Приднестровский» почали регулярно транслювати відеоролики про республіканські газети – «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» і «Гомін», а також про їх творче об’єднання – державну установу «Приднестровская газета».

Хто ж є автором ідеї такого піар-ходу і як створювали ці інформаційні продукти? Зазначимо відразу: ініціювала створення відеороликів редакція газети «Гомін» та її головний редактор Олександр Юшин. Редакції двох інших газет і адміністрація установи підтримали ініціативу української редакції.

Більшість наших читачів бачили ці відеокліпи по телебаченню. Кожен кліп триває по одній хвилині, тому в багатьох із вас може скластися враження, що створення такого інформаційного продукту – процес нескладний, швидкий і захопливий, немов відвідування аквапарку з друзями. Та це оманливе враження.

У роботі над кожним інформаційним роликом була задіяна дуже велика кількість людей. «Як це?» – запитаєте ви. Пояснюємо: створення відео – процес трудомісткий, кропіткий і тривалий. Йде на це далеко не одна година і навіть не один день. Якщо описати цю роботу в загальних рисах, то сюди входить і написання сценарію, і добір героїв, і зйомки, і монтаж. Усе відбувається саме в такій послідовності.

Отже, щоб «зробити» ролик, насамперед потрібен сценарій. Його може написати одна людина, можуть двоє, а може і ціла група співавторів. Як же все відбувалося в нашому конкретному випадку?

Сценарій про газету «Приднестровье» писав її головний редактор Олександр Карасьов. Головний редактор газети «Гомін» Олександр Юшин написав два сценарії: перший – для ролика про свою газету, другий – для ролика про державну установу «Приднестровская газета». А ось над сценарієм газети «Адевэрул Нистрян» працювала більшість співробітників редакції. Потім сценарії обговорили та затвердили редакційні ради кожної з газет.

На другому етапі роботи головні редактори визначалися з місцями та учасниками зйомок. Врешті, відеоматеріали для газети «Приднестровье» знімали в одному з цехів фірми «Интерцентр Люкс», де Олександр Карасьов зустрічався з працівницями підприємства. Героями відеоматеріалів для газети «Адевэрул Нистрян» стали старшокласники Республіканського молдавського теоретичного ліцею-комплексу. А Олександр Юшин призначив побачення колективу Державного симфонічного оркестру на сцені Великої зали Палацу Республіки.

Операторська робота – один із найважливіших етапів створення роликів. І щоб процес пішов швидше, до цієї роботи залучили двох операторів. Між ними обов’язки також чітко розподілили: один знімав великі плани, другий – загальні. Так «заготовляли» відеоматеріали, з якими згодом повинен був працювати кореспондент.

На зйомки однохвилинного відеоролика витрачається близько трьох годин, а іноді навіть більше. Адже потрібно враховувати багато чого: і тло, на якому відбуватиметься дія, і освітлення місця зйомок, і, звичайно ж, «образи» героїв ролика. Тут кожна деталь має своє значення, і в кадрі не має бути нічого зайвого. За цим пильно стежить оператор, якому кореспондент на цьому етапі допомагає, уточнює сценарій, нагадує, що ще потрібно відзняти.

Слід сказати, що на будь-яких зйомках кореспондент – немов режисер у мініатюрі. Він робить останні правки у сценарії, він каже, що відзняти, а на монтажі пропонує залишити в сюжеті ті чи інші кадри.

Та повернімося до наших відеороликів. На наступному етапі роботи до справи залучилася кореспондент телеканалу «Первый Приднестровский» Оксана Ступа. До речі, незважаючи на те, що в її розпорядженні були оператори й монтажери, відповідальність за кінцевий продукт лежала тільки на ній. Від її пильного погляду не мала вислизнути жодна деталь, яка потрапила в відеосюжети. Вона ж повинна була стежити і за тим, щоб відзняті матеріали відповідали сценаріям.

Не можна хоч трохи не розповісти про монтаж. Це один з найважливіших етапів «виробництва». На монтажі відібрані кадри збирають воєдино – у красивий і послідовний відеоряд. Для цього на телебаченні є спеціальний відділ, який у «народі» називають «монтажка». Тут панують монтажери. Саме з ними кореспондент створює маленькі та великі фільми.

Спочатку записують дикторський текст. Потім на нього накладають музику. А далі до звукового ряду добирають у потрібній послідовності підходящі за змістом кадри. Добирають до кожної репліки, до кожного речення. При цьому враховують не тільки «сумісність» тексту і кадрів, а і чергування планів: великий, середній, загальний, що дуже впливає на сприйняття відеокліпу в цілому. Цю роботу можна порівняти зі збиранням картинки з пазлів.

Розкрию маленький секрет. Коли ми знімали відео-матеріал про українську газету, за сценарієм художній керівник і головний диригент Державного симфонічного оркестру ПМР Григорій Мосейко повинен був зупинити концерт, взяти «Гомін» і, повернувшись обличчям до глядачів, на тлі музикантів з цією ж газетою в руках сказати: «Передплачуйте та читайте газету «Гомін» – єдину в Придністров’ї газету рідною українською мовою».

На жаль, з різних обставин зняти дирижера на тлі оркестрантів з нашою газетою в руках не вийшло. І ми дозняли потрібні матеріали пізніше, коли музикантів у залі вже не було. Причому дозняли так професійно,  що ні телеглядачі, ні навіть автор сценарію цього не помітили.

На цих зйомках наш співробітник Аліса Коханова запропонувала оркестрантам покласти газету «Гомін» на пюпітри поряд з нотами, чого у сценарії не було. Один з таких пюпітрів (ноти і «Гомін») потрапив у відеокліп великим планом. Це виглядало дуже переконливо і в черговий раз підтверджувало, що творчий підхід до справи – велика сила.

Останній етап роботи кореспондента і монтажера – створення титрів. Їх «накладають» на готовий матеріал в останню чергу. Цю операцію теж роблять у «монтажці». При накладенні тексту на відеоряд необхідна особлива пильність і точність, тому що в титрах відіграють роль кожна літера, кожна кома. Вам було б приємно, якби у вашому прізвищі допустили помилку? Або понизили в посаді? Навряд чи. За правильність титрів кореспондент несе персональну відповідальність.

До речі, вичитуючи титри в наших роликах, ми виявили кілька досить серйозних помилок.

І ось титри перевірено, відеокліп остаточно переглянуто. Залишилося показати його редакторові – він може зробити останні корективи. І тільки після цього продукт готовий до загального показу!

Ідею і значення нашої роботи донесла до глядачів заступник Голови Верховної Ради ПМР Галина Антюфєєва в головному відеоролику серії: «Газет багато, а придністровських республіканських газет лише три – «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян», «Гомін». Читайте своєю рідною мовою придністровські республіканські газети».

До речі, якщо хтось із вас ще не подивився відеокліпи про республіканські газети, ознайомтеся з ними на сайті державної установи «Приднестровская газета» (http://gazeta.gospmr.org). Приємного перегляду.

Ксенія   ДОРОШЕНКО,   Єлизавета   ЮР’ЄВА.