Що рік наступний нам готує?

Відповідаючи на запитання журналістів на прес-конференції 26 грудня, Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов перш за все відзначив, що урядовці у 2017 році робили все можливе для того, щоб закласти міцний фундамент для подальшого економічного зростання у році 2018-му. «2018 рік має стати роком проривним з точки зору економічного зростання і з точки зору перетворень, які повинні відбутися в економіці та інших сферах життєдіяльності нашої республіки», – підкреслив прем’єр-міністр.

Нинішній, 2017 рік був надзвичайно складним, але його підсумки вселяють надію. Наша економіка показала непогані результати за всіма макроекономічними показниками: на 17% виріс експорт, підвищилися прибутки держбюджету майже на 200 млн рублів. Значно зросли показники в чорній металургії, машинобудуванні, легкій та харчовій промисловості, спостерігається зростання ділової активності в республіці.

На запитання, коли ж жителі республіки відчують на собі ці позитивні зміни, Олександр Мартинов відповів: «За оцінками Уряду, якщо ми щорічно витримуватимемо темп економічного зростання на рівні 6 – 7% на рік, піти від значного дефіциту бюджету ми зможемо через 3 – 3,5 роки. Якщо за цей час нам вдасться перебороти дефіцит бюджету, то можна буде говорити про більш-менш суттєве нарощування пенсій, заробітних плат і поліпшення стану на інших напрямках. 3 – 3,5 роки – це той реабілітаційний період, протягом якого нам необхідно вийти з кризового стану у сфері державних фінансів».

Ми всі знаємо, що 2016 рік фінансувався лише завдяки так званій «друкованій» валюті, що призвело до збільшення грошової маси, нічим не забезпеченої, а заробітна плата, пенсії, медикаменти фінансувалися саме з цих коштів. Цього року, завдяки зростанню економіки, збільшенню прозорості бюджетної системи державі вдалося значно знизити масштаби грошової емісії й жити за рахунок власних прибутків.

Тепер ситуація в економіці має шанс на одужання. Екстрені заходи Уряду ПМР, Верховної Ради й Центробанку дозволили стабілізувати ситуацію. Прем’єр-міністр визнав, що у 2017 році доводилося приймати непопулярні рішення, як, наприклад, девальвація придністровського рубля. Але інших варіантів у керівництва республіки не було.

Відповідаючи на наболіле запитання, як людям жити в новому році, враховуючи, що бюджет на наступний рік прийнято без індексації зарплат і пенсій, а ціни на продукти харчування значно підвищилися, Олександр Мартинов відповів: «Наступного року мінімальне завдання Уряду – забезпечити стабільність заробітних плат і пенсій на тому рівні, на якому вони є тепер. Ще ми повинні зробити все, щоб не допустити знецінення прибутків населення. Зокрема, на рівні Уряду було прийнято рішення наступного року не збільшувати тарифи на комунальні послуги, і це питання перебуває на особливому контролі у Президента.

У прогнозі бюджету наступного року ми запланували зростання нашої економіки на рівні 6 – 7%, а також очікуємо подальшого збільшення прибутків бюджету і зробимо все для того, щоб ситуація на валютному ринку була збалансована, якщо не буде зовнішніх потрясінь. Тому ми вважаємо, що інфляція щодо цього буде невеликою. Зробити її нульовою не вийде, але такого зростання цін, як нині, наступного року не буде. Уряд і всі органи державної влади зроблять все для стабільності та своєчасності соціальних виплат і недопущення їх знецінення».

Наприкінці прес-конференції Олександр Мартинов процитував відомого німецького економіста: «Немає таких проблем і труднощів, які не можна подолати чесною і кваліфікованою працею всього народу». Я повністю поділяю це висловлювання, саме так ми й будемо рухатися далі. Упевнений, що за підтримки Росії у нас обов’язково все вийде. Потрібно трішки почекати, дати час для того, щоб наша економіка одужала, і це обов’язково позначиться на рівні життя наших громадян».

Аліса   КОХАНОВА.