Підсумки Року підприємця

В Адміністрації Президента 27 грудня відбулася зустріч Глави держави Вадима Красносельського, а також інших представників керівництва республіки з провідними підприємцями Придністров’я. На заході підбивали підсумки Року підприємця та розглядали перспективні пропозиції на майбутнє.

«Бізнес має розвиватися», – саме ці слова стали головним слоганом зустрічі. Зниження вартості патенту, розвиток експорту, впровадження на ринок вітчизняних товарів є  лише невеликим переліком того, що минулого року дозволило придністровським підприємцям міцніше закріпитися в економічній галузі республіки та розвивати свій бізнес не тільки в Придністров’ї, а й за його межами.

За словами Президента, рік підприємця, дійсно, завершується, але тільки формально, тому що всі невирішені питання плавно переходять в новий рік. Цей рік був періодом становлення правил, вибудовування законодавства і певних моделей. З початку року в Уряді розробили механізм взаємодії держави та бізнесу. Співпраця підприємців з органами влади дала можливість укладати контракти з іноземними партнерами, а також розвивати економіку Придністров’я. Попри те, що рік підприємця наближається до свого завершення, держава й надалі намагається активно працювати з представниками бізнесу.

Звертаючись до бізнес-товариства, Вадим Красносельський зазначив: «Ви всі – підприємці, у всіх вас є компаньйони, є колективи, і ви розумієте, що будь-який бізнес без чесних відносин приречений на провал. Якщо два-три компаньйони починають одне одного обманювати, все в кінцевому підсумку руйнується. А що таке держава? Це теж великий бізнес, велика економіка. І якщо не створити чесні партнерські відносини між бізнесом і державою, відбудеться те ж саме. Буде розруха».

Однією з головних тем зустрічі було питання експорту придністровської продукції. Завдяки спрощенню адміністративних процедур, а також підписанню стратегічної угоди з «Діловою Росією» у 2017 році кількість товарів, що поставляються в РФ, збільшилася. Також важливим майданчиком для придністровських товаровиробників є Європейський ринок, куди на сьогодні надходить третина поставок з ПМР. Вітчизняні товари є конкурентоспроможними та популярними на міжнародному ринку, тому придністровські підприємці за підтримки органів державної влади намагаються і надалі співпрацювати з іншими державами та розвивати бізнес у цьому напрямку.

Вадим Красносельський під час зустрічі звернув особливу увагу на товарообмін місцевої продукції в самій республіці. За його словами, необхідно збільшити відсоток придністровських товарів на нашому ринкові, надавати саме їм перевагу в порівнянні з імпортними. Таким чином держава матиме якісну продукцію за доступними цінами, чим і славляться придністровські товари, й періодично перевірятиме умови їх виробництва та собівартість, що неможливо зробити з імпортною продукцією, яка потрапляє до нас через посередника.

На заході був також Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов. У своєму виступі він зазначив, що підтримкою придністровських підприємців у наступному році стане проект зі зниження пільгового навантаження.

«Ми виявили ті підгалузі, в яких навантаження високе і висока податкова ставка. І ми пішли на зниження податків, але державні витрати залишаються високими. І це був сміливий крок з боку органів влади – не підвищувати податки, а, навпаки, їх знижувати. Ми розраховуємо в результаті на збільшення податків. І розуміємо: якби ми цього не зробили, розвитку в промисловості не було б», – пояснив Олександр Мартинов.

Також на зустрічі торкалися тем відносно створення робочих місць, поліпшення ситуації щодо міграції населення, земельного питання тощо. Завершення року підприємця стане початком нових проектів та продовженням успішного співробітництва держави з бізнес-товариством.

Тетяна   БУКІНА.