Новорічні прикраси: колишні й сучасні

Новий рік не за горами, а тому вітрини магазинів вогниками гірлянд закликають жителів міста придбати ялинкові іграшки, гірлянди та інші прикраси. Раніше вони були дефіцитом, але, безумовно, якість виготовлення іграшок була такою високою, що вони й донині прикрашають ялинки наших бабусь і дідусів.

Історія випуску новорічних іграшок почалася ще за царських часів. Після революції 1917 року святкування Різдва і Нового року було заборонено на 20 років. І тільки 1937 року відбулася «реабілітація» цього свята. У Колонній залі Будинку Союзів була встановлена 15-метрова ялинка. З цього моменту традицію прикрашати ялинки відновили й уперше почали ставити під них Діда Мороза та Снігуроньку.

Радянські ялинкові іграшки відрізнялися від сучасних. Колись їх не було в такому великому асортименті, тому  діти разом із дорослими створювали прикраси власноруч, і тільки згодом на прилавках магазинів з’явилися фабричні іграшки, які відтворювали вже нові ідеали, наприклад, «кремлівські» зірки, символіку СРСР, дирижаблі, літаки, автомобілі тощо.

За словами пенсіонерки Віри Загаєвської, коли їй було 13 років (у 1958 році) новорічних іграшок бракувало, і вона разом із сестрами виготовляла їх із кольорового паперу. Крім того, вони прикрашали ялинку цукерками, горіхами, шишками, ватою, гірляндами.

Тільки у 60-х роках XX століття в магазинах з’явилися не кустарні новорічні іграшки, найдорожча з яких коштувала 45 копійок. У 1965 році Віра купила першу гірлянду у вигляді дзвіночків, яка збереглася у неї й донині. Вона дещо схожа на сучасну, теж виблискує різнокольоровими барвами. Тоді така розкіш коштувала 2 рублі з копійками. Потім у неї з’явилася найулюбленіша іграшка – скляна кулька, всередині якої плавала золота рибка. На жаль, ця прикраса не збереглася. «Мені подобається Новий рік, тому що починається пора чудес, родина й друзі збираються в моїй домівці. Я люблю прикрашати ялинку разом з онучкою, мабуть, більше, ніж саме свято», – розповіла пенсіонерка.

У 70-і роки з’явилися іграшки на прищіпках. У цей час асортимент прикрас стає менш різноманітним. У 80-і роки набуває популярності дощик із фольги.

Нині радянські іграшки стали брендом, який люди хочуть придбати, незважаючи навіть на високу ціну. Підприємці-виробники, зрозумівши це, навіть намагаються спроектувати колишній дизайн на сучасний лад. І вони, скоріше за все, не прогадають. Отже, якщо у вас або у ваших рідних збереглися такі іграшки, вважайте, що вам пощастило.

На сьогодні навіть існує мода на новорічні наряди для ялинок. Хтось прикрашає їх отим самим брендом, хтось – іграшками одного кольору, наприклад, золотого. Дуже нарядно виглядають ялинки, прикрашені бурульками, бантами або дзвіночками певного забарвлення. Продавець Ірина Зоріна розповіла нашому кореспондентові, що покупці цікавляться різними іграшками, звертаючи увагу зазвичай на те, скільки вони коштують. На прилавках з’явилися мініатюрні дерев’яні санчата, рукавички, ялинки, ціни на які варіюються виробником.

Напередодні цього Нового року, крім ялинкових іграшок, варто придбати статуетки та листівки у формі собаки, оскільки наближається 2018 рік – рік Жовтого Земляного Собаки. Він обіцяє оберігати нас, чого я вам усім бажаю в новому році.

Віра    МАКОВА.