Карантинні заходи ніхто не відміняв

Обмежувальні заходи (карантин) щодо запобігання поширенню на території Придністровської Молдавської Республіки коронавірусної інфекції COVID-19 були введені в республіці постановою Уряду ще у 2020 році, на самому початку пандемії та до особливого розпорядження.

Президент Вадим Красносельський закликав тоді й закликає тепер усіх придністровців до розуміння і громадянської відповідальності. Він завжди акцентує увагу на тому, що всі заходи, вживані державою, спрямовані на збереження життя і здоров’я людей. На сьогодні ситуація з коронавірусом у республіці контрольована, кількість хворих і померлих значно зменшилася. Про це свідчить статистика і закриття більшості коронавірусних госпіталів. Однак усі вони перебувають у повній готовності до відновлення діяльності в разі необхідності.

Система охорони здоров’я забезпечена ліками та засобами індивідуального захисту. За словами міністра охорони здоров’я Христини Албул, на складах МОЗ сформований резерв для надання медичної допомоги двом тисячам пацієнтів із середньою і важкою формою хвороби та 17 тисячам безсимптомних носіїв вірусу.

На останньому засіданні Оперативного штабу при Президентові з профілактики та недопущення поширення коронавірусу повідомили, що епідобстановка в Придністров’ї стабільна, проте говорити, що загроза минула, рано. «Деякі держави демонструють помітне зростання захворюваності коронавірусом. Республіка повинна бути готова до негативного сценарію розвитку подій», – націлив Президент Вадим Красносельський і направив до Верховної Ради законопроект про продовження дії обмежувальних (карантинних) заходів.

Депутати розглянули в остаточному читанні запропонований Президентом законопроект і проголосували за збереження до 1 вересня обмежувальних заходів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом.

Співробітники міліції спільно з представниками СЕС продовжують регулярно інспектувати об’єкти торгівлі, ринки й підприємства, що надають послуги населенню, на предмет дотримання ними карантинних заходів. За порушення санітарного режиму до адміністративної відповідальності притягнуто десять громадян.

Попри те, що нині у Придністров’ї триває адаптивний карантин, коли низка обмежень поступово знімається, виходячи зі статистики щодо захворюваності, начальникам територіальних гарнізонів ВВС ПМР спільно з територіальними центрами гігієни та епідеміології Міністерства охорони здоров’я ПМР у взаємодії з главами держадміністрацій міст і районів республіки також необхідно здійснювати постійний суворий контроль дотримання санітарно-епідеміологічного режиму в період дії карантинних обмежень на всіх об’єктах, закладах, підприємствах, зокрема тих, що надають послуги населенню.

Для того, щоб не захворіти, нагадуємо основні карантинні вимоги:

– часто мийте руки з милом (і не обов’язково антибактеріальним, тому що ми маємо справу не з бактеріями, а з вірусом); якщо немає можливості помити руки з милом, користуйтеся спиртовмісними серветками;

– чищення та регулярна дезінфекція поверхонь (столів, дверних ручок, стільців, гаджетів тощо) також видаляє віруси;

– дотримуйтеся відстані й етикету (не менш ніж 1 метр);

– ведіть здоровий спосіб життя: повноцінний сон, споживання харчових продуктів багатих білками, вітамінами та мінеральними речовинами, фізична активність підвищують здатність організму протидіяти інфекції;

– не чіпайте руками очі, ніс або рот. Вірус грипу і коронавірус поширюються саме цими шляхами;

– захищайте органи дихання за допомогою медичної маски, оскільки саме вона обмежує поширення нового вірусу.

Як правильно носити маску?

– Маска повинна ретельно закріплюватися, щільно закривати рот і ніс, не залишаючи зазорів.

– Намагайтеся не торкатися поверхонь маски, коли знімаєте її, а якщо все ж торкнулися, ретельно вимийте руки з милом або спиртовим засобом.

– Вологу маску слід змінити на нову, суху.

– Не використовуйте повторно одноразову маску.

– Використану одноразову маску слід негайно викинути у відходи.

Маска доречна, якщо ви перебуваєте в місцях масового скупчення людей, у громадському транспорті, а також доглядаючи за хворим, але вона недоцільна на відкритому повітрі. На вулиці маску надягати не варто. Разом з тим, медики нагадують, що ця одиночна міра не забезпечує повного захисту від захворювання. Крім носіння маски, необхідно дотримуватися інших профілактичних заходів.

Суворе дотримання карантинних правил і масова вакцинація – запорука успішної боротьби з коронавірусом. Так вважають фахівці.

Якщо ви відчули, що захворіли, залишайтеся вдома і терміново звертайтеся до лікаря. Дотримуйтеся його призначень, постільного режиму і пийте якомога більше теплої рідини.

Наталя   СИНЯВСЬКА.