Поки горить Свічка пам’яті

У День пам’яті та скорботи –22 червня о 4-й годині ранку –в ту годину, коли почалася найкровопролитніша в сучасній світовій історії війна, у містах і селах республіки стартувала акція «Свічка пам’яті», яка стала вже традиційною для придністровців. У цей досвітній час до меморіалів та місць солдатських поховань прийшли громадяни ПМР, щоб запалити лампади й залишити квіти на кам’яних плитах могил і біля підніжжя пам’ятників захисникам великої держави – СРСР.

На столичному Меморіалі Слави в пам’ятних заходах взяли участь Президент ПМР Вадим Красносельський з дружиною, віце-спікер парламенту Галина Антюфєєва та депутат Верховної Ради Григорій Дяченко, керівники міністерств і відомств, архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава, керівництво Тирасполя, представники громадських організацій і жителі міста.

Глава держави від імені придністровців ушанував пам’ять загиблих і померлих учасників та жертв Великої Вітчизняної війни. «Від імені всього народу Придністров’я сьогодні я залишив на столичному Меморіалі Слави квіти й запалені лампади. Вічна пам’ять загиблим і померлим, – сказав Президент. – Слава переможцям. Нехай не трапиться більше біди під назвою війна. Ми просто шануємо пам’ять тих, хто загинув у боротьбі з фашизмом, тих, завдяки кому світить сонце. Ми – маленька держава, і не можемо протистояти загальному світовому злу, але можемо показати всім характер і принциповість. Це наш обов’язок, наш священний обов’язок».

Нагадаємо, територію нинішнього Придністров’я фашисти почали бомбити о п’ятій ранку. Під ударом опинилися стратегічно важливі об’єкти: військовий аеродром, залізниця, мости. Вже наступного дня почалася загальна мобілізація. Придністровці брали участь у Сталінградській, Київській, Яссько-Кишинівській операціях, битві за Берлін. На захист Вітчизни стали 17 тисяч жителів нашого краю. Майже 4 тисячі з них не повернулися з фронтів. Серед уродженців При-дністров’я – 11 Героїв Радянського Союзу. Всіх їх назвали поіменно. За внесок у Велику Перемогу Тирасполь відзначений орденом Вітчизняної війни I ступеня.

Вадим Красносельський закликав присутніх поважати історію й не соромитися минулого, яким воно не було б – героїчним чи трагічним: «Не треба сперечатися, треба поважати історію, поважати внесок радянського народу і не соромитися цього. А ми спостерігаємо сором, що виражається у спробах замовчувати подвиг радянського народу, і це призводить до трагедії. Трагедія в тому, що підіймають голови нацизм і фашизм. Треба пам’ятати історію, щоб дійти розуміння того, що з фашизмом і нацизмом домовлятися не можна – їх треба просто знищувати. Якщо ж говорити про сучасну придністровську історію, то 19 червня 1992 року – це якраз результат такого загравання, результат того, що люди забули історію. Це політика тих, хто керував Радянським Союзом, окремих особистостей, які розтоптали пам’ять полеглих на полях битв, тих, хто горів у танках і літаках, хто гинув у окопах, тонув у морі… Вони розтоптали подвиг радянського солдата, радянського народу. Упевнений, життя розставить все на свої місця, й ці люди дадуть відповідь за скоєне: і ті, хто починав війну в 1992 році, й ті, хто розвалював велику державу, і ті, хто зрадив подвиг предків. За все це їм, рано чи пізно, доведеться відповідати».

Закінчив Президент свій виступ на оптимістичній ноті: «Скільки не робилося б спроб переписати історію, зробити зі злочинців героїв, спотворити факти, применшити заслуги радянського солдата і радянського народу в цілому, всі вони будуть марними, поки ми пам’ятаємо, поки шануємо, поки горить Свічка пам’яті».

Пам’ятні заходи продовжилися на міському пляжі. Рівно о п’ятій ранку, в той час, коли фашисти почали бомбити територію нинішнього Придністров’я, актив молоді столиці провів акцію «Пам’ятаємо», співорганізатором якої виступило представництво Росспівробітництва в Придністров’ї. «Одне з наших головних завдань – збереження історичної пам’яті. Тому ми ніяк не могли залишитися осторонь від традиційної «Свічки пам’яті». Акцію «Пам’ятаємо» ми вперше проводили в Тирасполі. Молоді люди спустили на води Дністра символічні паперові кораблики з іменами своїх рідних і близьких, які брали участь у тій війні, показали, що пам’ятають про жертви тих жахливих подій», – розповів нам координатор програм Росспівробітництва в Придністров’ї Микола Журавльов.

Олександр   ПЕТРЕНКО.

Фото прес-служби Президента.