День, який розділив історію країни на «до» і «після»

До скорботної дати 80-річчя початку Великої Вітчизняної війни Державна служба управління документацією та архівами ПМР підготувала документ з архівного фонду Центрального державного архіву ПМР – повідомлення Тираспольського міського військового комісаріату від 13 січня 1947 року № -а/40 про зниклого безвісти в липні 1941 року на фронті Андрія Iвановича Косякова.

Повідомлення було направлене матері бійця Червоної Армії Єлизаветі Андріївні Косяковій, яка проживала за адресою: м. Тирасполь, пров. Мельничний 7. Підписаний документ військовим комісаром м. Тирасполя капітаном Нікуліним і Дуладзе – начальником адміністративно-господарської частини військового комісаріату. Завірив його нотаріус державної нотаріальної контори м. Тирасполя 31 березня 1948 року.

У Держархіві нагадують, що такого роду документи називалися «похоронками». Військовослужбовців, які безвісти зникли, беруть на облік у штабі полку протягом 15 днів як тимчасово вибулих. Командири частин і підрозділів зобов’язані вжити всіх заходів щодо з’ясування їхньої долі. Після 15-денного терміну цих осіб заносять до списку безповоротних втрат, виключають їх зі списків частини. Через 45 днів про них сповіщають родичів.

Завдяки одному такому документу, що зберігається в Держархіві, можна простежити долю наших земляків в архівах Росії. Фахівці служби звертаються до рідних і близьких Андрія Івановича Косякова і родичів усіх ветеранів з проханням: якщо у них є збережені документи, то їх можна здати в архів. У рамках проекту «Жива пам’ять» була оголошена безстрокова акція зі збору спогадів ветеранів війни, трудівників тилу, колишніх в’язнів концтаборів. Детальніше про акцію читайте на сайті архівної служби в рубриці «Проекти» та «Безстрокові акції».

Держслужба архівів ПМР нагадує: з 8 600 ветеранів Великої Вітчизняної війни, які були живі до 30-річчя ВВВ, в Придністровській Молдавській Республіці залишилося тільки 80.

Анастасія   КАСИМ.