План городника-садівника

Червень скупердяй – на весь рік збирає врожай

27 червня – Водолій – найбільш безплідний знак, в якому небажано робити посіви та пересадки, поливати, щоб коріння рослин не загнило. Займіться хворими рослинами – їм не місце на ділянці, тому видаліть їх. Це стосується і зайвих пагонів. Вдалий час для викопування картоплі, щоб забрати її на насіння і зберігання.

28 червня – все ще не потрібно садити та сіяти, не можна поливати рослини, а щоб не спалити їх, не вносьте добрива. Рихліть землю, підсапуйте, перекопайте ділянку, де вже зібрано врожай. Можна видаляти зайві пагони та слабкі рослини, робити щеплення, пасинкувати. На користь піде обприскування від патогенів. Збирайте врожай, насіння. Викопайте цибулини та бульби, зріжте квіти, щоб поставити у вазу.

29 червня – у Рибах знову можна сіяти. Тож скористайтеся нагодою й матимете ті культури, з яких хочете зібрати рясний і смачний урожай. Можна пересадити зміцнілу розсаду, посадити картоплю, посіяти квіти. Рослини вже зачекалися вологи, тому їх можна полити, внести мінеральні добрива по листу. Проте намагайтеся робити все в міру – перекормки та перезволоження нині не підуть на користь. Можна косити траву, закладати органіку в компостну яму, прищеплювати. Не можна обрізати рослини й використовувати для обприскування хімпрепарати як захист від хвороб.

30 червня – посійте ті овочі, які ще встигнуть вирости й дати врожай на грядці. У теплиці вже можна висівати багато культур: перець, томат, капусту, кабачки, баклажани, мангольд, пастернак. Посійте насіння кропу, петрушки, базиліку, а із квітів – гвоздику. Пересадіть або посадіть кімнатні рослини, а в саду – грушу, сливу, аґрус. У помірних дозах внесіть добрива по листу, полийте рослини. Пересадіть розсаду і проведіть розпушування. Можна посадити бульби картоплі, покосити траву, обрізати багаторічники.

У липні багато роботи в саду і городі, яка стосується догляду за насадженнями. Оскільки в середині літа зазвичай стоїть спекотна погода, робити все краще вранці або ввечері, щоб самому не перегрітися, а також щоб не нашкодити рослинам. У саду важливо зайнятися поливом, оскільки спека негативно позначається на культурних насадженнях. При цьому пам’ятайте, що зайва волога теж шкодить рослинам, тож знайте міру у зрошуванні. Щоб ви не вирощували з плодових дерев і чагарників, пам’ятайте, що кожна культура має свої потреби у волозі. Наприклад, дорослі дерева потрібно поливати зрідка, але рясно, молоді деревця – краще частіше, а після поливу рихлити землю.

1 липня – коли Місяць перебуває в Овні, проводити будь-які посівні роботи не варто. Такі рослини виходять слабкі, на них погано зав’язуються плоди. Сам урожай погано зберігатиметься, з нього не вдасться зібрати насіння.

Однак у липні багато й іншої роботи. Тому сміливо займайтеся оранкою, підсапуйте рослини, які зійшли, поміняйте ґрунт горшкових культур. Обприскайте рослини від попелиці, колорадського жука, капустянки та інших шкідливих комах, яких влітку на ділянці вистачає. Культури, які вже дали плоди, закладайте на зберігання, збирайте насіння. Зібраний урожай можна також сушити, робити соки, косити траву на сіно. Підгодовувати рослини можна, використовуючи тільки сухі добрива.

2 липня – усе ще не можна нічого сіяти та саджати, тому продовжуйте ті ж роботи, що й раніше. Незважаючи на не дуже сприятливий знак, роботи все одно вистачає. Засохлі гілки на деревах і кущах видаліть, розпуште землю, але без поливу. Можна також зорати та прополоти грядки.

Обробляйте культурні рослини інсектицидами та препаратами проти грибкових захворювань. Якщо хочете щось посіяти, вибирайте швидкозростаючі культури, наприклад, зелень. Збирайте лікарські трави, робіть заготівлю дров.

Зробіть фото своїх присадибних ділянок та надішліть на адресу редакції gomin130@mail.ru

Ми обов’язково опублікуємо їх в одному з номерів нашої з вами газети.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.