Підтримка населення з боку депутатів триває

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 30 червня, парламентарії розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів, які є актуальними для життєдіяльності держави й потребують якнайшвидшого розв’язання.

У першому читанні народні обранці ухвалили державну програму «Підручник» на 2022–2026 роки. Згідно з документом, школи будуть забезпечені підручниками, які друкуються українською та молдавською мовами. Навчально-методичною літературою забезпечать дитячі садки, спеціалізовані (корекційні) організації освіти, професійні установи. Частину не реалізованих пунктів з чинної до кінця року програми перенесено в нову, оскільки її фінансування (через непередбачувані витрати на боротьбу з пандемією) було забезпечене лише на 26,6 %.

Як пояснила міністр просвіти Алла Ніколюк, фінансування скоротили у зв’язку з перенесенням коштів на організацію протиковідних заходів. «Програма дозволяла забезпечити школи з молдавською та українською мовами навчання підручниками. Це єдине джерело формування навчального фонду в цих школах. Важливо підтримати проект нової програми у зв’язку з тим, що батьки нині звільнені від орендної плати за підручники», – зазначила член Уряду.

Для реалізації програми на наступні п’ять років необхідно майже 5 млн рублів.

На думку голови Комітету з освіти, науки, культури, громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики Ігоря Буги, програма «Підручник» є вкрай потрібною і довгостроковою. «Передбачене фінансування на спеціальну навчально-методичну літературу, але найголовніше, це література молдавською та українською мовами. Раніше на ці цілі використовували гроші батьків, тепер орендна плата не стягується. Держава повинна взяти витрати на себе», – сказав народний депутат.

Парламентарій Вадим Кравчук додав, що у програмі «Підручник» передбачене забезпечення навчальною літературою спеціальних корекційних навчальних закладів через державний бюджет. «Частково цю проблему вирішувала гуманітарна допомога, зокрема Російської Федерації. Однак через програму матимемо можливість систематично (чи за необхідності) доповнювати та оновлювати фонди навчальної літератури, яка необхідна дітям. На 5 років на навчальну літературу для корекційних шкіл закладено 600 тисяч рублів», – підкреслив законодавець.

Проект прийнятий у першому читанні. Депутати планують розглянути документ у другому читанні на наступному пленарному засіданні, яке відбудеться 7 липня.

На цьому ж засіданні народні депутати відразу у двох читаннях розглянули законодавчу ініціативу, яка стосується внесення змін і доповнень до Закону ПМР «Про державну підтримку молодих сімей з придбання житла». Автором документа є Уряд ПМР.

По-перше, крім лікарів, віднині право на субсидію від держави матимуть молоді сім’ї, в яких один із подружжя є медичним працівником з середньою освітою – медсестра, фельдшер. За словами голови парламентського Комітету з питань соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергія Чебана, на сьогодні таких сімей в республіці маємо 147.

По-друге, перелік професій, що фігурують в цьому законі, доповнений педагогами, які працюють в центрах реабілітації. Сергій Чебан зазначив, що закон з часом буде доповнюватися іншими професіями в залежності від можливостей республіканського бюджету.

Ще однією важливою законодавчою ініціативою, яку розглянули депутати, стало ухвалення законопроекту депутата Олега Василатія. Народний обранець запропонував не обкладати податком на доходи кошти, одержані у вигляді спонсорської допомоги некомерційними організаціями, які працюють у царині спорту, культури й освіти. На думку автора ініціативи, це допоможе створити умови для розвитку спорту та підвищення інтересу молоді до спортивного і здорового способу життя.

Джерелами фінансування можуть бути спонсорська допомога, призові виплати, переказ грошових коштів або передача майна від спортивних федерацій та організацій, які проводять спортивні заходи, конкурси, організовують культурну та просвітницьку діяльність.

На сьогодні такі доходи підлягають оподаткуванню, оскільки не можуть бути кваліфіковані як благодійна допомога.

На практиці виходить, що організаціям, які працюють у галузі спорту та культури, доводиться вишукувати додаткові фінанси від власної суспільно-корисної діяльності, щоб виплатити ці кошти у вигляді податку на доходи.

Олег Василатій вважає, що реалізація законопроекту забезпечить додаткові умови для розвитку організованого дозвілля молоді в царині спорту, культури й освіти, а також сприятиме зміцненню здоров’я, навичок і компетенцій молодого покоління та зменшення на цьому тлі негативних соціальних явищ в молодіжному середовищі.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради