Оперштаб – про головне

На засіданні Оперативного штабу при Президентові ПМР з профілактики та запобігання поширенню коронавірусу говорили про дотримання маскового режиму в Придністров’ї.

На думку Глави держави, громадяни можуть не надягати маски на свіжому повітрі, а в приміщеннях повинні дотримуватися всіх заходів захисту, та маскового режиму зокрема.

Йшлося й про те, що в маршрутних таксі водії не завжди виконують вимоги карантинних заходів та керують громадським транспортом без масок. Глава держави доручив МВС організувати спеціальні перевірки з цього питання.

Крім того, учасники наради приділили особливу увагу темі вакцинації. Вадим Красносельський нагадав, що в Придністров’ї громадян не примушують вакцинуватися. Кожна людина має право власного вибору – робити їй щеплення чи ні. За останніми повідомленнями, в республіці залишилося близько 20 тисяч доз різних препаратів. Глава держави рекомендував громадянам звертатися в поліклініки й робити щеплення. У Міністерстві охорони здоров’я працюють над питанням додаткового придбання вакцин.

Згідно з рішенням Оперштабу від 28 червня начальникам територіальних ВВС спільно з начальником Управління ДАІ МВС ПМР належить організувати проведення рейдових заходів щодо контролю за дотриманням водіями маршрутних таксі санітарних норм і правил в умовах чинних карантинних обмежень.

Міністерству економічного розвитку спільно з Міністерством охорони здоров’я посприяти в проведенні ремонту системи вентиляції та кондиціонування повітря спеціалізованої ПЛР-лабораторії ДУ «Рибницька центральна районна лікарня» з діагностики вірусної інфекції.

Статистика свідчить: на сьогодні носіями COVID-19 в Придністров’ї є 249 осіб. 95 з них проходять курс лікування вдома, 154 – у двох інфекційних госпіталях. Завантаженість мережі становить

42 %. Важкий перебіг хвороби спостерігається у 31 інфікованого або 20 % від загальної кількості госпіталізованих на даний момент громадян, 9 – пацієнти реанімаційних відділень, один підключений до апарату штучної вентиляції легенів.

Протягом тижня досліджено 2 999 проб (за весь час пандемії 234 647) біоматеріалів. Наявність захворювання у звітному періоді підтвердилася в 156 випадках. Усього в Придністров’ї за час пандемії коронавірусу зафіксовано 49 903 факти інфікування COVID-19. Одужали 48 460 чоловік, не впоралися з хворобою 1 222 особи.

38 890 придністровців щеплені першим компонентом «Спутник V», 29 967 осіб отримали обидві дози цієї вакцини. 5 273 особи пройшли перший етап вакцинації препаратом «AstraZeneca», 2 476 – завершили курс. 6 202 жителі республіки щеплені першою дозою «Pfizer», 4 641 закінчили вакцинацію препаратом. Щодо імунізації китайськими препаратами – першу дозу вакцини «Sinofarm» щеплено 8 253 особам, а «Sinovac» – 6 889.

Iрина   МАСЛОВА.