Зібрати вчасно і без втрат – завдання землеробів

З початку другої декади червня комісія Міністерства сільського господарства і природних ресурсів на чолі з першим заступником міністра Олегом Ділігулом розпочала традиційний об’їзд полів з метою вивчення стану справ у сільськогосподарських підприємствах республіки напередодні жнив зернових культур першої групи.

На запитання нашого кореспондента про результати поїздки відповів помічник міністра Федот Цибульський, який також був у складі комісії.

– Які враження склалися у Вас від ознайомлення з ситуацією у господарствах?

Ф. Ц.: Враження найкращі. Погодні умови сприяли тому, що на полях дозріває хороший урожай і наше завдання тепер – зібрати його вчасно і без втрат.

– Обстеження розпочалися зі Слободзейського району. Минулого року він постраждав від посухи чи не найбільше. Як там складаються справи нині?

Ф. Ц.: На радість усім нам поля й сади району перебувають у гарному стані. Цьому сприяли рясні опади, проте успішного розвитку галузі вдалося досягти й завдяки переходу на екологічне землеробство, про яке я вже неодноразово нагадував колегам. В основі подальшого підвищення родючості ґрунту лежить принцип дотримання сівозмін.

– Які культури слободзейські землекористувачі вибрали під сівозміну?

Ф. Ц.: Вони включили у виробництво нові культури, які раніше не мали широкого застосування в районі, це бобові, зернове сорго, редька олійна та гірчиця. Додам, що через сильні зливи деякі культури полягли, тому багато господарств району підготували сушильні потужності, необхідні для просушування вологого зерна. Це товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) «Ростан», «Экспедиция-Агро», «Недагро», «Пик-Агро».

– Ви у складі комісії відвідали Григоріопольський район. Як там попрацювали землероби?

Ф. Ц.: Господарства, які своєчасно здійснили посів та провели захисні заходи, підгодували рослини, мають непогані види на новий врожай. Ті, хто з якихось причин не встиг захистити свої поля, забули, що разом з культурними рослинами ростуть і бур’яни, а шкідники та хвороби роблять свою нищівну справу. Тому на тлі високої вологості та підвищення температури повітря створились умови для розвитку багатьох захворювань колоса, зокрема фузаріозу. Практично в кожному господарстві ми звертали на це увагу, давали рекомендації щодо своєчасних обробок та застосування захисних фунгіцидів на цих посівах, щоб зібрати якісне зерно.

– Що Ви можете сказати про культуру землеробства в нашій республіці?

Ф. Ц.: Приємно відзначити, що нині спостерігається висока культура землеробства, у виробництві використовується досить багато нових сучасних сортів і гібридів. Це нині продемонструвало ТОВ «Агрикол ППК», угіддя якого розташовані в с. Малаєшти. Господарство, без перебільшення, можна назвати кавуновою та овочевою столицею Придністров’я. Тут культивують сучасні сорти та гібриди овочевих і польових культур. Директор підприємства Андрій Кизил вміло веде господарство, а його продукція має добру славу та високий попит поміж споживачів. Просто з поля тут продають гарну цибулю, перець, баклажани, томати, насіння яких розроблене селекціонерами нашого Науково-дослідного інституту овочівництва. Як уже давно відзначено, саме ті сорти насіння помідорів, які виведені нашим інститутом, завжди дають гарний урожай, вони стійкі до шкідників та невибагливі до погодних умов.

– Який стан речей на земельних ділянках сільськогосподарського призначення Тирасполя і Бендер?

Ф. Ц.: Комісія здійснила огляд посівів озимих, ярових, овочевих та плодових культур у селянсько-фермерських господарствах Фокша Г. І. та Шалар В. Г., а також ТОВ «Полюс-Агро», «Кременчугская аграрная компания», «Дар Земли», ЗАТ «Бендерскийкомбинат хлебопродуктов». Нам показали овочевий клин господарств, де ростуть морква, картопля, цибуля, овочевий горох. Для поліпшення структури ґрунту раз у три роки в господарствах замість оранки проводиться глибоке розпушування, висаджені ранні сорти картоплі «Актрис» «Королева Анна», «Мирабелла».

– Чим порадував Дубоссарський район? Як попрацювали в Камя’нському та Рибницькому районах?

Ф. Ц.: У Дубоссарах ми оглянули багато сільгосппідприємств, відзначивши переваги використання в сівозміні таких цінних бобових культур, як соя, нут, горох. Посів скороспілих сортів сої після прибирання ячменю на поливних землях дає можливість отримати два врожаї з однієї площі.

У Рибниці та Кам’янці комісія побувала разом з нашим міністром Єфимієм Ковалем. Дано високу оцінку стану соняшника в ТОВ «Митбор», де якісно посіяні кращі гібриди й дотримано всіх технологічних прийомів. Комісія відзначила роботу з розширення зрошуваних площ таких господарств, як ТОВ «Евросад» і «Михайловка-агро». Остання в поточному році приділила належну увагу озимій пшениці, житу, кукурудзі та вперше посіяла нову для себе культуру – коріандр, який прекрасно адаптувався до умов року.

Щодо Кам’янки, то тут чудові природні умови сприяють веденню вдалого сільськогосподарського виробництва, а наявність консервного заводу надихає на розвиток садівництва та овочівництва. Комісія приділила особливу увагу галузі садівництва, зокрема догляду за садами.

Перевершили наші очікування сади Валерія Шпилькина, який навчився вирощувати вишні кількох сортів та черешню сортів «Регина» та «Кордия», а також перспективну форму черешні «іспанський кущ», що дає можливість ефективно захистити дерево від хвороби та збирати ягоди без драбин. Плоди надзвичайно смачні, не тріскаються і придатні для транспортування.

Висока культура землеробства відзначена на плантаціях озимої пшениці, соняшнику і кукурудзи в ТОВ «Калина», колгоспі «Путь Ленина». У колективному господарстві члени комісії оглянули поля овочевих культур, де вирощуються вже не один рік сорти, виведені Придністровським НДІ сільського господарства. Необхідно відзначити, що сорт томатів «Примула» дає до 900 кг плодів з одного гектара.

Аліса   КОХАНОВА.