Електронний підпис як сучасний спосіб ведення бізнесу

Торгово-промислова палата ПМР спільно з державним унітарним підприємством «Центр інформаційних технологій» 29 червня провела онлайн-семінар «Електронний підпис як сучасний спосіб ведення бізнесу».

Учасниками семінару стали фізичні та юридичні особи: керівники організацій і бухгалтери, співробітники планових та економічних служб, індивідуальні підприємці та представники держустанов, а також фахівці, які цікавляться цією проблемою.

Програма онлайн-семінару містила три блоки. У першому блоці «Електронні державні послуги, способи їх отримання» про те, що таке електронний підпис та електронний документ, яких видів вони бувають, як ними користуватися, розповів директор Центру інформаційних технологій Микола Пекельняк. Він показав, що являє собою електронний підпис, як накласти його на документ і що виходить у результаті. Ще один момент – електронний документ. «Це не Word і не Excel, як могла б подумати більшість громадян, – підкреслив директор Центру. – XML –саме такий формат повинен бути у документа, щоб можна було завірити його електронним підписом і відіслати в податкову інспекцію, своєму діловому партнеру, в органи державної влади».

Фахівець пояснив, що електронний підпис може бути кваліфікованим і некваліфікованим. «Це найголовніший момент, який ви повинні знати. У чому відмінність? Ви можете самі собі за допомогою технічних засобів створити електронний підпис і використовувати його всередині своєї організації, але він не дасть юридичної сили вашим документам за межами організації. Для того, щоб з’явилася можливість підписувати договори, акти, протоколи та інші види документів, наприклад, заявки на Порталі держпослуг, вам потрібно отримати кваліфікований електронний підпис. Це можна зробити тільки в акредитованих засвідчуваних центрах. У республіці такий центр поки що є лише в «Агропромбанку», – додав він.

У другому блоці семінару «Досвід застосування електронного підпису для отримання державних і комерційних послуг» заступник керівника Слободзейської філії «Агропромбанку» Віктор Семезенко пояснив, де це все можна застосувати на практиці. Прикладів безліч: можна замовити послугу через Портал держпослуг (якщо треба отримати її в цифрі, а не на папері), таким же чином можна оформити страховку на машину, державтоінспектор на посту може перевірити її через QR-код.

Він також детально розкрив механізм отримання електронного підпису: з чого почати та які документи надати. Кожен крок був показаний наочно з відповідними роз’ясненнями. Учасникам онлайн-семінару показали, як працює Портал держпослуг, починаючи з пошуку потрібної інформації й закінчуючи отриманням готового документа.

Нарешті, у третьому блоці «Практичні аспекти використання господарчими суб’єктами сервісу з передачі електронної звітності» виступила начальник відділу з прийому звітів податкової інспекції м. Тирасполя Олена Вербанова. Вона нагадала, що з 1 січня 2022 року звіти в цифрі стануть обов’язковими, а поки що є можливість вивчити цю технологію. «Тепер організації можуть придивитися до цієї системи, «промацати» її руками, образно кажучи. Щоб налагодити свої механізми завантаження даних у цю систему і просто ознайомитися з нею, потрібно зареєструватися в системі «Електронна звітність». Приєднатися може будь-яка юрособа. Звертаю увагу на те, що подавати заяву до податкової інспекції про реєстрацію в цій системі краще тільки після отримання сертифіката про кваліфікований електронний підпис», – пояснила представник податкової інспекції.

Олена Вербанова розповіла, як правильно заповнювати електронний звіт, чому його може не прийняти система і як відстежити стадії узгодження цифрового документа.

Усі «тренери» онлайн-семінару підкреслювали, що електронний підпис і зручний (скорочує до мінімуму особисті зустрічі для обміну документами), і надійний. Варто змінити хоч один символ у підписі – й підпис уже недійсний. «Підробка виключена, оскільки посилений сучасний електронний підпис використовує засоби для захисту, і зловмисники не скористаються ним без вашого відома. У випадку з розчерком від руки для досвідченого шахрая не складе труднощів точно повторити кожну лінію.

Після підписання документа його вміст не можна буде поміняти, оскільки під час зміни якогось символу виходитиме помилка. Документ потрібно або підписувати заново, або набирати заново. Внести в нього нові дані вже не можна буде, що виключає шахрайство», – підкреслив Віктор Семезенко.

Павло   ОСТАПЕНКО.