Виставка-ярмарок «Купуй придністровське!» відкрила сезон

У Дністровську на площі перед Будинком культури «Енергетик» 26 червня відбулася перша в нинішньому році така виставка-ярмарок. За словами президента Торгово-промислової палати ПМР Юрія Ганіна, вона зібрала майже 50 виробників з різних куточків республіки.

Крім постійних учасників, таких як «Акватир», «Интерцентр-Люкс», «Динисалл», «Бендерский пивоваренный завод», «Флоаре», «Тигина» тощо, до акції долучилися й новачки. Наприклад, вперше свою продукцію представило ТОВ «БЭЗ «Потенциал» – колишній Бендерський електроапаратний завод, який ще не так давно перебував на межі банкрутства. Підприємство вдалося врятувати, й нині – це завод-експортер, продукцію якого купують в Росії, Україні, Казахстані. «Потенциал» виготовляє електричні насоси та рециркулятори (прилади для очищення і знезараження повітря) «Светочъ-1» и «Светочъ-2».

Представники підприємства розповіли, що спочатку їх виготовляли на замовлення бюджетних організацій: шкіл, дитячих садків, лікарень та інших державних установ, оскільки медичні дослідження показали, що робота рециркуляторів знижує ризик респіраторних захворювань на 80–85 %. Згодом приладами зацікавилися приватні підприємства та населення республіки.

Ще одним новачком проекту «Купуй придністровське!» стало ТОВ «БиоФрост», яке займається виробництвом хліба, молдавських плацинд і вертут. На виставці організували дегустацію нових хлібобулочних виробів цього невеликого підприємства.

Минулого року через пандемічні обмеження проект «Купуй придністровське!» пройшов випробування у віртуальному просторі. Як наголосив на відкритті ярмарку Юрій Ганін, крім того, що активно працювала торговельна мережа (придністровські товари в магазинах були помічені логотипами акції та написом «Купуй придністровське!»), в республіці почала розвиватися й інтернет-торгівля.

Якщо до пандемії в ПМР був усього один маркетплейс (інтернет-ресурс, який об’єднує кілька віртуальних магазинів), то на сьогодні маємо їх уже чотири. Освоєння нового для підприємців та жителів республіки напрямку не обійшлося без накладок. Головна проблема полягала в організації доставки товарів «до дверей». Юрій Ганін підкреслив, що у вирішенні цього питання розраховують на допомогу ДУП «Почта Приднестровья».

Для покупців місцевої продукції на ярмарку виступали творчі колективи, відбувалася дегустація вина, крафтового сиру, хлібобулочних виробів, а також пропонувалися різноманітні розважальні заходи та традиційний розіграш призів.

До речі, весела музика, пісні у виконанні придністровських творчих колективів, а також чудова сонячна погода сприяли гарному настроєві.

Протягом року організатори ярмарку планують провести подібні заходи в усіх придністровських містах. Наприклад, вже у серпні ярмарок має відбутися в Тирасполі. У жовтні Бендерська фортеця прийматиме у своїх стінах, крім учасників проекту «Купуй придністровське!», ще й виноробів другого фестивалю винограду і вина. Перший такий фестиваль, як показав досвід, прийшовся до душі придністровцям та гостям нашої республіки.

Уляна   БОНДАРЧУК.

Фото з вiдкритих джерел.