СТОП – АМБРОЗІЇ! Ліквідація агресивного алергену

У Придністров’ї триває посилена боротьба з амброзією. З кінця травня і до середини жовтня в містах і районах республіки проводитимуться регулярні перевірки, в тому числі й позапланові. Відзначимо, що амброзія шкідлива не тільки для людини, але і для сільськогосподарських культур.

Спеціальні заходи з виявлення та знищення небезпечного бур’яну організовані в республіці за розпорядженням Президента Вадима Красносельського та проводяться вже протягом декількох років. Наприклад, тільки цьогоріч фахівці управління фітосанітарного благополуччя Міністерства сільського господарства і природних ресурсів та територіальних управлінь сільського господарства, природних ресурсів і екології здійснили понад 150 перевірок.

Існує версія, що амброзія потрапила до нас з Америки. Згідно з різними джерелами, в 1873 році бур’ян був завезений у Європу разом з насінням червоної конюшини, а в 1914-му його вже виявили й зафіксували в Україні.

Амброзія – на вигляд красива яскраво-зелена рослина з ажурними листочками, але насправді – це злісний карантинний бур’ян. Він замучив уже майже півсвіту жорстокою алергією, а ще – важко уявити якої шкоди завдає сільському господарству. Наприклад, бур’ян виснажує і висушує ґрунт. Є експериментальні дані: для того, щоб виростити 1 кг власної речовини (сухої), амброзія використовує 948 кг води, забирає з ґрунту 1,5 кг фосфору та 15,5 кг азоту. Ще амброзія затінює культурні рослини. Своїм густим листям вона створює щільну тінь і закриває їх від світла – врожайність різко знижується. Бур’ян витісняє лугові трави, псує смак молока – якщо в корми дійних корів, кіз та інших тварин потрапляє квітуча амброзія, молоко набуває різкого неприємного запаху і смаку.

Однак найголовніше – амброзія є потужним агресивним алергеном, який здатний викликати навіть астму. Ніякі інші бур’яни та дерева не мають такого широкого спектра впливу пилку на шкіру і слизові людини.

Спеціальні перевірки в районах нашої республіки почалися ще наприкінці травня. Поки це ще непримітні паростки амброзії, але якщо з ними не боротися, то зовсім скоро вони перетворяться на величезні зарості. Стрижневий корінь здатний проникати на 4 м углиб ґрунту, а сама рослина досягає висоти 180 см.

Представники Мінсільгоспприроди одними з перших відвідали з інспекцією поля Слободзейського району. «Нинішня перевірка більше спрямована на попередження, оскільки на цей час фаза розвитку карантинного бур’яну перебуває в початковій стадії. Хоча, на жаль, є окремі рослини, які вже досягли певної зрілості», – зазначив начальник Управління сільського господарства, природних ресурсів і екології Слободзейського району Віталій Ткач.

Фахівці перевірили наявність амброзії й у приватному секторі міст республіки. Наприклад, у Бендерах співробітники карантинно-екологічної міліції щодня проводять профілактичні рейди. На контролі кожен квартал міста, всі палісадники та прибудинкові території. Таким способом під час рейдів було виявлено десятки місць, де росте і поширюється шкідливий бур’ян. Екологічна міліція дає власникам приватних домоволодінь, де виявлена амброзія, добу на ліквідацію її осередків. Відзначимо, якщо заходи боротьби з амброзією не проводяться, винним особам загрожують великі штрафи: громадянам – у розмірі від 460 до 2 760 рублів, посадовим особам – від 1 840 до 9 200 рублів, індивідуальним підприємцям – від 2 760 до 5 520 рублів, юридичним особам – від 5 520 до 18 400 рублів.

Нагадуємо, що нині в республіці ситуація щодо боротьби з амброзією перебуває на особливому контролі. У Придністров’ї кілька діб поспіль випадають рясні дощі, опади провокують різке зростання та розповсюдження цього небезпечного бур’яну. Вступити в боротьбу з агресивним алергеном може кожен – достатньо стежити за своєю прибудинковою та господарською територією. Врятуємо наш край від амброзії разом!

Оксана   КРУК.

Фото з в iдкритих джерел.