ОХОРОНА ПРИРОДИ – наша загальна турбота

Уже майже півстоліття людство відзначає Всесвітній день охорони довкілля, заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй. За цей час він  набув у деяких країнах і статус професійного свята. Називається воно в різних державах по-своєму: в Росії, наприклад, День еколога, а в нас, у Придністров’ї, – День працівників державних природоохоронних органів. Однак спільною метою всіх є захист тієї унікальної системи, в якій живе людство: водних ресурсів, атмосфери, тваринного та рослинного світу.

«Охорона довкілля, дбайливе ставлення до природних ресурсів є пріоритетами ПМР, – наголосив Президент Вадим Красносельський. – Раціональне використання природно-ресурсного потенціалу, збереження та примноження різноманітності флори й фауни нашого краю лежать в основі діяльності Державної служби екологічного контролю й охорони довкілля».

На Кам’янщині широкий спектр природоохоронних заходів перебуває у віданні двох головних фахівців районного Управління сільського господарства, природних ресурсів і екології Антоніни Корнієнкової та Людмили Яковчишиної. Щороку вони виїжджають на десятки обстежень земель сільськогосподарського призначення, полезахисних лісосмуг тощо. Величезну увагу приділяють боротьбі з карантинними бур’янами, зокрема із сумно відомою амброзією полинолистою. У 2020-му, коли багато заходів у республіці через пандемію були згорнуті, контроль за поширенням злісного алергену не припинявся ні на день. Екологи відвідали 287 селянсько-фермерських господарств, які мають в обробітку близько 22 тисяч гектарів землі. Уважно вивчали ситуацію, а в разі виявлення амброзії – давали рекомендації щодо знищення карантинного бур’яну. Благо, у полях боротися з ним простіше, ніж у населених пунктах, де єдиним способом позбавитися від алергену є скошування. На землях сільськогосподарського призначення амброзію знищують за допомогою гербіцидів. І землекористувачі, добре розуміючи шкідливість карантинного бур’яну, приділяють боротьбі з ним найпильнішу увагу.

Людина – частина екосистеми планети. Та на жаль, розвиток нашої цивілізації не завжди слугує на користь довкіллю. Нерідко діяльність людей згубно позначається на живих організмах і рослинах, ландшафтах і водоймищах. Забруднюються ґрунт і повітря, річки та моря. «Відповідальне та дбайливе ставлення до природних ресурсів, реалізація екологічних програм мають бути основою будь-якого виробництва, економічної та господарської діяльності», – упевнений голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов. Екологи ведуть серйозну роботу в цьому напрямі: здійснюють моніторинг водогосподарської діяльності підприємств, уважно вивчають проектну документацію об’єктів із точки зору відповідності природоохоронним нормативам.

Щорічно в Кам’янському районі з цільового екологічного фонду направляють сотні тисяч рублів на очищення громадських колодязів, боротьбу з карантинними бур’янами, ліквідацію стихійних сміттєзвалищ у населених пунктах. У 2020-му особливу увагу приділили очищенню русла та водозахисної смуги річечок Кам’янка і Глибичок. А замість старих, аварійних дерев у місті та селах було висаджено 920 молодих рослин.

У нинішньому році на природоохоронну діяльність на Кам’янщині заплановано направити понад 400 тисяч рублів. Крім уже згаданих напрямків роботи, націлених на озеленення та упорядкування населених пунктів, передбачене фінансування заходів щодо дезінсекції та деларвації водоймищ і зон підтоплення – знезараження території від шкідливих комах і кліщів, що переносять інфекції.

Не знімається з порядку денного питання утилізації сміття: у селах району здійснюється проектування, будівництво й оформлення полігонів твердих побутових відходів. Додатково до діючих пунктів збору люмінесцентних ламп у січні в усіх населених пунктах з’явилися і місця для зберігання виведених з експлуатації джерел живлення малої потужності. Жителям району постійно нагадують про те, що утилізація батарейок і ламп, які містять у собі ртуть, повинна здійснюватися за певними правилами, тому що під час їхнього руйнування з них виділяються шкідливі для довкілля та здоров’я людини речовини. Багато хто вже не викидає їх у сміттєві контейнери, а приносить у спеціально організовані пункти збору.

Це лише один із результатів тієї масштабної роботи з екологічної просвіти придністровців, яка системно здійснюється співробітниками природоохоронних органів. У акціях «Первоцвіт», «Чистий берег», «Посади своє дерево» та інших заходах, що запобігають згубній дії людей на довкілля, беруть участь широкі верстви населення: школярі, молодь, члени трудових колективів і громадських організацій. Словом – усі, хто усвідомлює: зберігаючи природу, ми зберігаємо життя та здоров’я своїх близьких, дбаємо про благополуччя і безпеку нашої республіки.

Лариса   ЛЕГКУН.

Фото автора.