Щоб сад не став дровами

Наближаються новорічні свята, проте в садах Слободзейського району Новий рік зустрічають ударною працею.

Академік зі світовим ім’ям Іван Казаков говорив: «Якщо ви хочете від яблуні дрова, то нехай росте і росте. А от якщо вам потрібні яблука – обрізайте дерево постійно, іноді й нещадно». Нині саме цю важливу технологічну операцію виконують садівники. Днями ми побували в саду ТОВ «ЕвроРостАгро», де за сучасними технологіями, використовуючи протиградову сітку, вирощують плоди, які відповідають найвищим європейським стандартам. Колектив під керівництвом директора Юрія Діуци цього року виростив багатий урожай яблук, висока якість яких вразила навіть фахівців-садівників, які брали участь у Леонтьєвських читаннях, що нещодавно відбулися в республіці за ініціативою Міністерства сільського господарства і природних ресурсів. У саду нас зустрів агроном-садівник Федір Гуска, який розповів, як і для чого проводиться обрізування плодових дерев: «Одним із найефективніших способів регулювання росту і плодоношення дерев є обрізування. Якщо ви хочете мати високий урожай фруктів, то неодмінно впроваджуйте цей агротехнічний прийом у садах. Оскільки обрізування належить до високої агротехніки, то його потрібно виконувати за чітко і заздалегідь визначеним планом. Ним можна впливати на форму і розміри дерева, умови його розвитку, терміни вступу в плодоношення та його регулярність, урожайність, період продуктивності, якість плодів та ягід. На сьогодні в нашому господарстві є  10 га яблуневого саду, посадженого у 2012 році, 8 га – у 2013 році та 5 га – у 2016 році. Процес обрізування залежить і від віку дерев, про що повинен знати кожен обрізувач».

Обрізування різних видів плодових насаджень на фірмі виконують в різні терміни, а саме: в яблуневому саду – з 1 грудня до кінця лютого, персик чистять у третій декаді березня, зелене обрізування черешні здійснюють наприкінці серпня, а основне – у лютому, абрикос і сливу теж формують у лютому. У ТОВ «ЕвроРостАгро» використовують погожі дні й виконують цю операцію, намагаючись не виходити з рамок оптимальних строків обрізування.

Разом працюють і досвідчені садівники, і молоді, які тільки вчаться. Кожному з них агроном-садівник підкаже і покаже, як правильно виконувати непросту технологічну операцію, від якої багато в чому залежить продуктивність саду.

Анатолій   ГАЇНА.